Plantarea tomatelor la sfoara
Despre plantarea tomatelor in camp deschis am discutat de multe ori cu tine. Evident, culturile de tomate se infiinteaza in functie de suprafata disponibila si pot fi executate folosind tactici sau tehnici diferite.
Astazi iti voi prezenta intr-o forma cat mai simpla cum se infiinteaza o parcela cu rasad de tomate la sfoara. Diferenta o face simplitatea cu care se poate efectua prin comparatie cu alte metode cum ar fi cele infintate pe teren modelat sub forma de brazde inaltate sau rigole.
Cultura prevede in primul rand o suplimentarea favorabila cu ingrasaminte organice a solului inca din toamna. O astfel de abordarea este destul de simpla, se aplica gunoiul de grajd descompus la suprafata solului si se incorporeaza cu plugul tras de tractor la o adancime de 28-cm.
Primavara devreme cand timpul permite intrarea pe sol cu utilajele se face o afanarea, maruntire si implicit nivelarea a solului cu grapa cu talere prevazuta cu bara de nivelare.
Cu o saptamana inainte de momentul plantarii, cand rasadurile de tomate pentru culturile de vara toamna sunt gata, se face o a doua trecere cu grapa, la adancimea de 10 cm, pentru a distruge eventualele buruieni crescute pe parcela sau sola in care vei infiinta cultura de tomate.
Astfel vei obtine o suprafata de teren plana, bine afanata, maruntita, amenajata pentru plantarea rasadurilor de tomate. Lucrarea va arata ca in imaginea prezentata mai jos.
Ce urmeaza?
Vei stabilii lungimea si latimea parcelei si vei trece la plantarea tomatelor. E cum e mai simplu nu?
Ok, sa stabilim cateva reguli:
- se ia o sfora de rafie prevazuta la ambele capete cu doi tarusi si se stabileste lungimea randurilor.
- pentru o mai buna iluminarea si aerisire a culturii vei respecta distanta intre plante pe rand si distanta intre randuri.
- distanta intre plante pe rand sa fie de 40-50 cm.
- distanta intre randuri sa fie de 1-1,20 cm.
- se planteaza rasadul manual cu sadilul de lemn prin executarea gropilor prin rasucire la o adancime de 10 cm incat rasadul sa intre pana la primele frunze adevarate.
- se aplica o canuta de apa in gropi
- se introduce firul de rasad
- se infinge sadilul oblic pana la adancimea de 10 cm, sa ajunga sub radacina plantei pentru a nu o deteriora si prezeaza usor in lateral incat planta sa ramana bine fixata in sol.
- dupa plantare se uda usor cu 1litru de apa la fiecare cuib si nu se mai uda timp de o saptamana.
- dupa 4-5 zile se face o incuibarire usoara a plantelor cu sapa si astfel cultura va devenii cat mai stabila.
- inlocuirea plantelor care nu s-au prins se face cu material saditor de aceeasi varsta si soi cu cel pe care l-ai plantat.
Pentru o mai buna detaliere si intelegere vizioneaza imaginile prezentate mai jos, vezi explicatiile.
Acum ca ai terminat de plantat nu ramane decat sa iti urez succes si o recolta de tomate maxima. Daca ti-a placut acest discurs distribuie mai departe si nu uita sa te abozezi la feedul de site.
Post a Comment