Cum Să Copileşti Roşiile

varfurile tomatelor, directionare, dirijarareAstăzi vom discuta despre două variante de copilire a roşiilor sau tomatelor. Îţi voi prezenta pas cu pas cum se execută corect copilirea roşiilor.

Deasemeni îţi voi arata în ce condiţii nu se copilesc. Dacă nu ştiai află că roşiile nu se copilesc oricum sau oricând.

La întrebarea se copilesc sau nu roşiile? vei obţine două variante de răspuns.

Practic vei afla în ce condiţii se copilesc sau nu se copilesc tomatele. Am pregătit pentru tine un material din care vei afla cele mai notabile exemple în acest sens, dacă te intreresează citește până la capăt, află ce şi cum se face.

Copilitul este o operaţie cu semnificaţie redusă din punct de vedere al importanţei acesteia. De ce spun redusă?. Pentru că de cele mai multe ori nu este necesar să trecem la astfel de lucrări. Şi totuşi, în anumite condiţii, roşiile trebuie copilite.

Să le luăm pe rând şi să vedem în ce condiţii vom face acest lucru. În sere, solarii sau alte spaţii amenajate special în acest sens, roşiile trebuie copilite.


Cum să copileşti roşiile din solar 

Tomatele cu tip de creştere nedeterminat, roşiile cu talie înaltă, se dezvoltă şi cresc armonios în condiţii special amenajate. Mai concret în sere şi solarii.

Plantele vor suporta palisări sau elemente de susţinere diferite, printre care se află atât de binecunoscutul arac de lemn cât şi extensiile aferente.

Când spun extensii, mă refer la sârme, aţe, sfori şi tot felul de elemente ce pot asigura o bună palisare a tomatelor.

Să luăm drept exemplu o singură plantă şi să o copilim:

Operaţia de copilire se rezumă la înlăturarea tinerilor vlăstari, ce cresc la baza acesteia, concomitent cu evoluţia de creşterea plantei.

Vei merge pe varianta corectă şi vei înlătura vlăstarii încă de la primele zile de viaţă. Mai concret când aceştia au 2-3 cm.

Exemple: 

copili plante tomate# Prima etapă se referă la primi 2-3 copili. Aceştia se află situaţi intre baza tulpinei şi primul etaj floral. Înlătură aceşti copili fără teamă.






insertie florala tomate# A doua etapă se referă la copilii ce se află situaţi la baza frunzelor. Vei rupe orice copil până la cel de-al doilea etaj floral.







varvuri plante tomate# Etapa trei, la acest stadiu planta va pleca pe două s-au trei variante de creştere. Rămâne la aprecierea ta dacă mergi cu toate s-au renunţi la una din ele. Dacă te-ai hotărât să mergi cu toate este în regulă.





Tot ce trebuie să şti este că; de fiecare dată vei rupe copilii aflaţi la baza frunzelor, până la primul etajul floral. Această operaţie se face concomitent cu creşterea plantei.

Îndemnul meu este să urmăreşti constant evoluţia plantei şi să rupi copilii de mici. Şi asta, pentru a nu provoca răni plantei.

Toate cele trei variante sau ramificaţii ale plantei, vor fi copilite individual până la vârf.

Aceleaşi operaţii le vei executa, dacă vei merge cu planta pe o singură variantă de creştere sau pe două variante. Vei face operaţia de copilire în acelaşi mod.

Acesta a fost prima mână de vlăstari sau copili (ai adunat prima mână cum se spune în termeni populari) ca să vorbim grădinăreşte.

Însă lucrurile nu se vor oprii aici. Vei avea surprize întrucât copilii de cele mai multe ori vor da din nou. Nu la toate soiurile, dar o să se repete povestea.

Sunt anumite soiuri care dezvoltă copili şi etaje florale direct din frunze. Pur şi simplu acestea apar în vârful frunzelor.

Ca să stai bine şi liniştit, secţionează frunza la jumătate şi înlătură acea continuitate. Acest etaj floral nu va fructifica si chiar dacă o face, fructele vor fi atipice soiului sau hibridului cultivat. Este dacă vrei o deviaţie de la creşterea normală a plantei.

Problema este genetică şi se întâmplă din păcate frecvent. Deci înlătură aceste frunze care generează copili şi etaje florale.

Am remarcat că mulţi grădinari, secţionează frunzele tomatelor la jumătate, până către vârful plantei. Aceasta operaţie nu are nici o noimă. Dimpotrivă afectează serios dezvoltarea acestora.

Petru cine nu ştie, îl invit să afle că frunzele tomatelor pot fi comparate cu plămânii omului. Plantele respiră, se hrănesc şi trăiesc tocmai datorită acestor frunze. Deci nu mai tăia frunzele plantelor. Este total greşit.

Aceste tăieri se fac întrun alt cadru, la un stadiu mai avansat de creştere a plantei. Operaţia în sine se numeşte defoliere. Este o operaţie cu caracter special despre care am discutat frecvent. Click aici pentru a afla cum se procedează.

Vorbeam despre cele trei variante de creştere, despre acei vlăstari principali.

Vreau să-ţi ofer un cadou, să te învăţ cum să direcţionezi sau să dirijezi creşterea vlăstarului încât acesta să producă la maxim.

Exemplu: să presupunem că vei pleca cu planta la drum pe o singură variantă de creştere. Ajunsă la sarma de sus, direcţionează-i vârful, pe laţimea acesteia.

După ce planta a crescut cca 40 cm( acolo sus pe sârmă) dirijeazo în jos şi laso să cadă în plete.

Avantajele sunt extrem de mari. Vei vedea cu ochii tăi cum fructifică o plantă de sus în jos. Te asigur că, vei avea fructe mult mai mari şi mult mai frumoase. Planta va fructifica mai bine.

Toată problema este să şti cum să legi planta de sârmă la partea de sus. Cel mai bine ar fi, să-ţi confecţionezi câteva cârlige de susţinere.

De ce acest lucru? 

Cred că ţi-ai dat deja seama. Greutatea fructelor va trage planta spre sol iar Tendinţa de ştrangulare a tulpinii este inevitabila, asta datorită greutătii fructelor.

Creează aşadar aceste cârlige încât tulpina să stea lejer. Poţi folosi şi benzi late confecţionate din anumite materiale sintetice.

Vei face aceleaşi operaţii de copilire, până când planta va ajunge cu vârful la sol. Această metodă este valabilă numai dacă vei pleca cu planta pe o singură variantă de creştere sau un singur vlăstar.

Aşadar, te invit să experimentezi, să înveţi cum să copileşti rosiile, să palisezi şi să direcţionezi planta acolo unde doreşti tu.

În ce condiţii nu se copilesc roşiile? 

În condiţiile în care eşti adeptul înfiinţării culturilor de tomate în câmp sau în micuţa ta grădină din faţa casei. Citeşte şi află toate amănuntele.

Nu va trebuii să copileşti niciodată roşiile dacă foloseşti tomate cu tip de creştere determinat. Acest gen de tomate nu se copilesc. Vei lăsa să crească şi să fructifice toţi vlăstarii.

Pentru a avea producţii puternice de tomate, există câteva condiţii care trebuie respectate:
  • suplimentări faziale cu îngrăşăminte organice naturale. 
  • suplimentări cu cantităţi mai mari de apă la înflorire şi fructificare. 
Practic vei merge concomitent cu aceste operaţii până când tomatele vor intra în pârgă. Te asigur că vor fructifica masiv şi te vei bucura de producţii maxime.

Acesta a fost micuţul meu discurs cu privire la copilirea roşiilor, dacă ți-a plăcut distribuie mai departe și nu uita să te abonezi la feedul de site.
Un produs Blogger.