Rezolvă Problema Deficitului De Apă La Sol Din Grădină
Anul acesta a fost extrem de bogat în precipitatii, dovadă că ploile din ultimul timp au adus cu ele cantităţi semnificative de apă. Un lucru bun dacă stăm să ne gândim. Însă lucrurile nu se opresc aici întrucât vara se anunţă extrem de secetoasă. Rămâne de văzut care va fi evoluţia timpului până când aceasta se va declanşa. Dacă se va declanşa.
Pentru că avertizările în acest sens curg pe bandă rulantă, vreau să-ţi prezint câteva sfaturi utile pentru a păstra nivelul de umiditate la sol.
În ultimul timp deficitul de apă la sol este extrem de scăzut. Fenomenul a devenit constant, lucru care nu te avantajează deloc. Mai ales dacă pasiunile tale sunt îndreptate către înfiinţarea culturilor legumicole. Totuşi există câteva metode prin care vei reuţii să estompezi evoluţia acestuia.
Apariţia deficitului de apă în sol se datorează căldurii excesive şi vânturile uscate de peste an. Ex: apa se evaporă iar uscătura pătrunde lejer şi frumos luând locul acesteia.
Aşadar, în funcţie de zona geografică în care te aflii s-au în care se află spaţiul tău legumicol, iată care sunt metodele de estompare ale acestui fenomen;
Estomparea deficitului de apă la sol în sere şi solarii
Solarul este un spaţiu protejat ce nu permite căderea precipitaţiilor pe timpul verii. Acesta este un indiciu de evoluţie al deficitului de apă la sol. Efectul deficitului se face resimţit când temperaturile extrem de ridicate îşi fac apariţia.
Suplimentările sau udările repetate cu cantităti de apă corespunzătoare, nu pun punct, acestui fenomen. Pentru asta vei fi nevoit să găseşti soluţiile cele mai eficiente acest sens. Hai să intrăm în pâine şi să vedem despre ce este vorba.
Metode practice de estompare a deficitului de apă la sol
După plantarea răsădurilor în solar vei acoperii pământul cu benzi speciale de folie ce au proprietatea de a reţine apa la sol. Practic nu va permite evaporarea apei din sol.
O altă metodă ar fi acoperirea pământului cu rumeguş. Este extrem de eficient şi poate fi la îndemâna oricui.
O altă metoda este acoperirea pământului cu paie de grâu sau orz.
Ce vei face cu paiele?
Vei creea un strat protector de 5 cm pe toată suprafaţa solarului şi astfel vei obţine avantaje duble. Odată că umiditatea va fi păstrată la sol pe o perioadă îndelungată de timp iar pe de altă parte ar fi că operaţia în sine va duce la estomparea creşteri buruienilor în spaţiul respectiv. Metoda se mai numeşte în alţi termeni şi mulcire.
Un alt aspect ar fi să aplici normele de apă necesare în funcţie de cerinţele plantelor la acel moment şi nu uita să uzi în solar decât către seară.
Nu uda niciodată solarul în timpul zilei, nici măcar dimineaţa.
De ce?
Apa se va evapora iar la orele amiezii picăturile de pe folia acoperişului vor cade pe plante. Căldura excesivă împreună cu apa şi razele solare va creea Efectul De Lupă ce va duce la mănarea plantelor sau la pătarea fructelor dacă plantele au ajuns la acest stadiu.
Un alt aspect neplăcut ar fi că efectul creeat poate duce la căderea masivă a florilor. Practic vei rămâne fără cultura. Toate plantele vor suferii şi vei avea numai dezavantaje.
În concluzie: aplică corect apa în solar.
În felul acesta vei reușii să estompezi evoluția deficitului de apă în spatiile amenajate, iar plantele tale îți vor asigura legumele proaspete și sănatoase la care ai sperat.
Estomparea deficitului de apă pe suprafeţe extinse
În cursul anului legumicol va trebuii să faci udări suplimentare cu cantităţi mari de apă. Un factor de păstrare a umidităţii la sol este suplimentarea pământului cu cantităţi mari de îngrăşământ natural.
Gunoiul de grajd va fi primul la care te vei gândii. Gunoiul nu permite pătrunderea uscăturii la sol. Practic pământul va devenii extrem de afânat, va fi ca un burete ce reuşeste să păstreze sau să reţina apa o perioadă mai mare de timp.
După înfiinţarea culturilor aplică straturi de paie sau rumeguş pe sol. Vei avea surprize extrem de plăcute. Vei creea o doză de umiditate constantă, în plus metoda va duce la estomparea creşterii buruienilor ceea ce întro gradină este imperios necesar.
Alte metode:
- Foloseşte sisteme de udare performante cu consumuri mici de carburanţi şi debite mari de apă şi udă gradina constant.
- Aplică metodele clasice de udare a grădinii şi aici mă refer la irigarea culturilor prin inundare. Aceste metode vor duce negreşit la estomparea deficitului de apă la sol.
- Creează perdele de protecţie acestea se vor pune paravan împotriva vânturilor uscate. Înfiinţează perdele de protecţie din plante cu talie mare cum ar fi: porumb, mături de casă s-au mergi pe varianta pomilor fructiferi. Mai târziu te vei bucura s-au te vei trezii şi cu livadă. Vei avea numai avantaje în urma unor astfel de acţiuni.
- O altă variantă pe care o găsesc extrem de benefică ar fi înfiinţarea perdelelor de protecţie din salcâm.
- Aceste perdele atrag ploile ca un magnet. Iar spre surprinderea ta peste câţiva ani te vei trezii şi cu pădure. O investiţie extrem de avantajoasă, cu costuri mici şi la bani mulţi.
Aşa trebuie să evolueze lucrurile pentru ca deficitul de apă la sol să poată fi estompat.
Hai să îti dau un exemplu concret, pe un anumit tip de cultură înfiinţat. Tu urmând să aplici această metodă la toate culturile.
Să presupunem că vrei să înfiinţezi o cultură de varză sau conopidă. Aceste culturi fac obiectul culturilor premergătoare, despre care am mai discutat.
Deci vei înfiinţa culturile după o cultura de păioase. Fiind în luna secerişului iată şi materia primă de care vei avea nevoie. Şi anume paiele de orz sau de grâu.
Iată cum se face şi cum se păstrează apa la sol:
- Îmbalotează paiele şi fă-le o şiră la capul locului, sau parcelei.
- Execută operaţiile de înfiinţare: două trei discuiri repetate.
- Modelează terenul cu rariţa trasă de tractor. În urma acestei operaţii vei creea biloanele, vadurile sau şanţurile, cum vrei tu să le spui.
- Dă drumu la apă şi umple aceste biloane până la creastă. Până când apa începe să se reverse din vad în vad.
- La două zile diferenţă intră şi plantează, sau plantează concomitent cu introducerea apei în aceste biloane.
- După plantare vei lua baloţii cu paie şi vei începe să distribui paiele pe loc.
- Împraţtie paiele la aşa manieră încât să astupi toată suprafaţa de teren.
- Grosimea stratului de paie nu trebuie să fie mare. Să fie de maxim 5 cm.
- După aplicarea primului strat de paie dă drumul la apă. Atentie! vei schimba metoda de udare. De data aceasta vei folosi sistemul de apă prin aspersiune.
Tot timpul vei uda culturile legumicole la lăsarea serii. În amurgul soarelui mai concret. Este cea mai eficienta metoda de udare a culturilor. Avantajul este ca vei prinde noapte în faţa iar solul îşi va lua toată cantitatea de apă distribuită. Practic nu se va evapora nici o picătură de apă.
Respectând tot ceea ce ţi-am prezentat, vei reuşii să aduci un aport benefic plantelor şi solului în ce priveşte suplimentarea cu apă. După o perioadă de 30 de zile paiele vor putrezii, practic se vor transforma într-un îngrăşământ natural veritabil.
Nu vei lasa lucrurile aşa şi vei suplimenta din nou suprafaţa de teren cu paie. De data aceasta însă, stratul va fi mai mic întrucât coronamentul plantelor tale s-a dezvoltat. Plantele şi-au creat astfel propria umbră.
Razele soarelui nu va mai reuşii să pătrundă atât de puternic. Un lucru benefic până la urmă. Deci vei suplimenta acolo unde pământul este descoperit.
Acestea sunt în mare metodele pe care le-am aplicat şi de pe urma cărora am fost extrem de mulţumit. Tu ce metode de estompare a deficitului de apă la sol foloseşti?
Post a Comment