Plantarea ardeiului capia pe brazde inaltate

plantarea ardeiului pe brazde inaltate Organizarea plantelor legumicole pe brazde inaltate este pe departe cea mai eficienta metoda de gradinarit. O brazda inaltata, bine suplimentata cu elemente organice nutritive confera pozibilitatea plantelor de ardei capia sa se dezvolte armonios. Nutritia este esentiala in dezvoltare si crestere, o suplimentarea favorabila a solului va ajuta planta sa creasca, sa infloreasca, sa fructifice pe toata durata de vegetatie.

Un strat germinativ de calitate confera posibilitatea dezvotarii sistemului radicular si implicit absortiei elementelor nutritive. O brazda inaltata inseamna daca vrei un volum mai mare de sol, mai bine aerisit, mai bine structurat , cu o permeabilitate mai buna si cu o capacitate de retinere a apei mai mare. Astfel masa radacinilor se va dezvolta puternic, asimilatia va fi mai mare iar cultura va devenii extrem de stabila.

Acestea sunt si motivele pentru care am ales sa cultiv ardei pe brazde inaltate si m-am gandit ca ar fi bine sa iti arat si tie cum am procedat. O eventuala mulcire la sol va mentine umiditatea pe timp indelungat, dar va estompa si cresterea buruienilor pe brazde. Pot afirma ca norma si numarul de udari se va reduce substantial iar lucrarile de intretinere manuale(sapa, parasit, musuroit) vor fi eliminate din aceasta ecuatie. 

Evident, odata cu estomparea buruienilor vei tine departe de ardei eventualii agenti patogeni. O astfel de abordare, pentru ca este o abordare organica, implica un volum de munca mai mare, dar daca ne gandim la rezultate merita. 

Ordinea elementelor din care este compusa o brazda organica 
  • sol
  • gunoi de grajd semi-descompus
  • paie semidescompuse
  • elemente de uz casnic, zat cafea, coji de oua, hartii, cartoane, ramuri sau nuiele tocate etc
  • elemente verzi, frunze de flori, urzici, etc
  • gunoi de grajd descompus
  • mranita
  • paie semi descompuse(ultimul strat cu care se face mulcirea) 
Brazdele se prepara de regula cu o luna inaintea plantarii. Elementele trec printrun proces de fermentatie rapid si astfel te vei alege cu o brazda compostata, organica, si tocmai buna de plantat ardei. 

Cum plantezi; se planteaza pe brazda la o distanta de 20 cm intre plante pe rand si 6o cm intre randuri. Pentru o exemplificare mai buna ti-am preparat un desfasurator ca sa vezi despre ce este vorba.

Pasul 1. Deschiderea gropilor pe brazda cu sadilul de lemn

deschiderea gropilor la plantare cu sadilul de lemn

Pasul 2. Introducerea plantelor de ardei in groapa

introducerea plantelor de ardei capia in groapa

Pasul 3. Fixarea plantei cu sadilul de lemn

fixarea rasadului de ardei cu sadilul de lemn

Pasul 4. Finalizarea plantarii

finalizarea plantarii plantelor de ardei capia

Pasul 5. Udarea ardeiului capia la plantare

udarea rasadului de ardei capia la plantarea

Sper sa iti fie de folos aceste sugestii. Daca ti-a placut distribuie mai departe si nu uita sa te abonezi la feedul de site.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.