Top 4 Operaţii Cu Caracter Special Ce Vizează Producţiile De Tomate
Când Și Cum Se Cârneşte O Plantă De Tomate
Plecând de la ideea ca nu ai efectuat niciodată acestă operație și cunoștințele tale sunt aproape egale cu zero, urmează aceste instrucțiuni;
În timpul perioadei de vegetație plantele de tomate cu tip de creştere nedeterminat, ajung la înălţimi mari. Estimativ, la înălțimi cuprinse între 5 și 6 metri.
Fie că este soi sau hibrid, fructificarea se face anevoios, întrucât planta transportă elementele minerale către vârf mai greoi. Asimilația se face greu, fructele se dezvoltă necorespunzator. În alți termeni, fructe atipice soiului sau hibridului cultivat.
Ca sa eviți acest impediment, cârnește planta acum. Acum când planta a ajuns la cel de-al șase-lea etaj floral sau a șase-a inserție cu fructe.
Fie că sunt plantate în câmp deschis sau în spații protejate plantele de tomate se impun a fi cârnite. Motivul acestei lucrări este obţinerea de producţii timpuri si fructe de tomate cât mai mari.
În optim efectuarea lucrări corespunde fazei în care planta a ajuns la cea de-a opt-a inserție florală. Recomandarea mea este să mergi pe șase inserții, apoi să cărnești vârful plantei. Rezultatele te vor uimi.
Cârnirea în sine este o joaca de copil, se lasă două frunze deasupra inserției cu flori, după care se face operaţia de secţionare.
Luat tehnic, vei executa operația de tăiere cu o foarfecă de vie. Ușor și cu atenție pentru a nu răni planta. Evită pe cât de mult posibil, ruperea vârfului cu mâna. Cicatricea lăsată într-o astfel de situatie, se face anevoios, mai greu.
Copilirea Şi Defolierea Plantelor De Tomate
La o săptămână distanţă de la plantare plantele de tomate încep să genereze copili. Copilii cresc începând de jos în sus, de la baza tulpinei, către vârf. Nu lăsa niciodată aceşti copili să crească mari.
Rupe-i când au ajuns la dimensiunea de 3-4 centimetri. Ruperea se face din timp. Avantajul major constă în faptul că nu vei creea răni plantei.
Copilii cresc la baza frunzelor, la subsoara acestora, în cele mai multe cazuri, încetinesc ritmul de creştere şi fructificarea.
Cel mai periculos copil este cel de la baza tulpinei. Are un ritm de creștere accelerat și uneori depăşeşte sau întrece în creştere planta propriu zisă, rupe-l de acolo fără nici un fel de teamă.
Operaţia de copilire executată corect, va duce în mod inevitabil la creşterea fructelor pe plantă şi astfel vei spori calitatea şi mărimea fructelor generate pe toate inserțiile florale. Află mai multe despre cum se copilesc și se defoliază plantele de tomate aici.
Cum și când se face defolierea plantelor de tomate
După apariţia primului etaj cu flori şi fructificarea acestuia, începi defolierile. Evită defolierea totală a plantei. Rupe numai frunzele uscate sau degradate. Cele care şi-au modificat culoarea şi aspectul.
Câte frunze generează o plantă între două etaje florale?
Plantele de tomate generează patru frunze între fiecare etaj floral. Nu ai voie să le rupi de acolo până când inserția nu a fructificat complet. Până când fructele nu au ajuns la maturitate.
Rolul frunzelor pe o plantă este crucial, influenţează în mod direct fructificarea. O defoliere corespunzătoare va duce inevitabil la mărimea, calitatea și gustul fructelor generate de plantă, pe fiecare inserție în parte.
Odată ajuns la cea de-a treia inserție vei înceta defolierea. Lasă frunzele pe plantă până la ieșirea din vegetație. Este exclusă secționarea frunzelor la jmatate, și se subânțelege din start de ce.
De prea multe ori se uită un lucru esențial, și aume; că fără frunze planta nu poate respira, transpira sau asimila, și tot din acest motiv nu poate fructifca.
Începând cu cea de-a trei-a inserție spre vârf, lasă un metru de vegetație pe plantă. Nu umbla acolo până când planta nu a ieșit complet din vegetație. Defolierea se face parțial nu total, pentru a evita infectarea frunzelor cu agenti patogeni.
Cum Se Face Mulcirea
Ca să nu ai probleme cu mana de pământ în ce priveşte frunzele si fructele, vei face mulcire la sol cu paie de grâu sau folie specială penru mulcire. Paiele sunt foarte bune, suplimentarea solului cu o doză semnificativă de carbon nu strică niciodată.
Mulciea cu paie menține umiditatea la sol, mărește gradul de fertiltate a solului, te scapă de burieni, se evită mănarea sau pătarea frucelor de tomate.
Acoperă solul cu paie într-un strat gros cuprins între 10-15 cm, vei evita orice pierdere. La momentul fructificării, fructele primei inserți sau primul rod, vor sta pe aceste paie. Vei evita dn start deprecierea acestor fructe, practic nu se pierde nimic. Cu alte cuvinte producţie de tomate finalizată cu succes.
Respectă aceste operații speciale şi vei spori considerabil producţiile de tomate, calitate, gust, cantitate. Aplică cu încredere ce ți-am prezentat eu astăzi aici și nu uita să distribui aceste sugestii prietenilor tăi. Este o rugăminte nu obligație. Faci asta numai dacă tu consderi că merit. Dăruiește cu drag.
Post a Comment