Tomate Ghittia 2014

Tomate ghittia 2014-Review. Pentru ca-mi place sa cultiv tomate an de an si am descoperit aceasta varietate(soi) azi m-am gandit sa scriu un review.
tomate ghittia
Germinatia semintelor

Pot afirma cu tarie ca semintele germineaza in proportie de 90% cand in stratul destinat materialului saditor se realizeaza o temperatura de 22°C si o umiditatea constanta de 70% timp de 5-6 zile. 

Rasarirea are loc in 7-8 zile de la insamantarea, timp in care germenul se hraneste cu substantele de rezerva din samanta.  Intrata in vegetatie planta are nevoie de elementele organice nutritive din stratul fertil pus la dispozitie de tine. 

Prefera straturi fertile compuse din pamant fertil(humus) 50%, turba, 20%, compost 10%, maranita 15% si nisip 5%.
Rasadul de tomate ghittia

tomate ghittia la solarLa stadiu de rasad, incepand inca de la cotiledoane, se reduce temperatura din rasadnite prin aerisiri repetate incat aerul sa ajunga la 18-20°C. Totul se face cu moderatie timp de 10 minute, de 2 ori pe zi, pana la primele 2 frunze adevarate. 

Astfel, se poate regla volumul de aer, umiditatea atmosferica, caldura si concentratia de gaze in strat, generata in cele mai multe cazuri de platfomele compuse din gunoi proaspat de grajd, pe care sunt amplasate acestea. 

In conditii de lumina redusa(8 ore/zi) si umiditate excesiva(90% in strat), plantele se comporta anormal, se alungesc iar in cele urma cad si mor. In conditii normale(10-12 ore/zi iluminare zilnica) plantele cresc si se dezvolta armonios. In conditii de umiditate optima(60% in strat, arhitectonica sistemului radicular se mareste, se imputerniceste iar absortia elementelor nutritive si a apei se face corespunzator. 

Regimul de aer din sol poate fi controlat si reglat prin aerisiri repetate odata cu operatiile de intretinere faziale. Se sapa si se pliveste de buruieni, se intretine saptamanal pana la stramutarea in camp sau alte amplasamente(solarii, rasadnite descoperite, tunele acoperite cu folie etc.) Astfel, rasadul se imputerniceste vizibil, se ingroasa, are un ritm de crestere constant, nu se ingalbeneste, nu cade, iar masa foliara se dezvolta masiv. 

Regimul de nutritie se regleaza odata cu inceperea fertilizarilor faziale, cand plantele sunt mai mari(5-6 frunze adevarate). Odata cu macerate solubile(gunoi de pasare) prin incorporarea printre randuri, si o alta prin aplicarea pe suprafata foliara cu un fertilizat bio, cum ar fi spre exemplu Cropmaxul.

Spre final cand cand varsta plantelor a ajuns la 45-50 de zile si stramutarea in camp se apropie, se trece la calirea materialului saditor atat pe timp de zi cat si noaptea. Stramutarea se face odata cu apritia primului buton floral cand varsta rasadului a ajuns la 55-60 de zile. Bine calita si ingrijita, groasa la colet, cu o inaltime corespunzatoare(15 cm) si o masa foliara dezvoltata(8-10 frunze adevarate/planta) riscul ca s-ar pute pierde la plantare dispare total in proportie de 100%. 

Plantarea rasadului in camp si solarii 

Pentru ca este o planta cu tip de crestere nedeterminat, plantarea in camp sau spatiile protejate prevede infintarea culturilor in sistem palisat  prin metode specifice, aracit, sustinerea plantelor cu sfori de rafie, pe sarme longitudinale la o inaltime de 2-2,5 m.  Pentru o mai buna, aerisire, si o luminozitate mai eficienta a culturii vei respecta distantele intre plante pe rand(30-40 cm) si intre randuri(80-90 cm).

Pentru ca masa foliara se dezvolta armonios, prefera, operatii de ingrijire cu caracter special: mulcire, defoliere, copilire si implicit carnirea plantelor. deasupra celui de-al 6-lea etaj floral. Pentru o mai buna fructificare, planta prefera soluri afanate, bine ingrasate, bine aerate, permeabile, cu o capacitate de retinere a apei medie. 

Tomatele nu necesita cantitai mari de apa. Momentul critic este la inflorire si fructificare in functie de necesitati. Prefera cerinte moderate de apa cu cantitati limitate de 2-3 l/planta, la aparitia insertiilor florale sau dupa o eventuala operatie de intretinere cum ar fi spre exemplu sapa pe rand. Totul se face cu precautie, aerisirea solului si eventual o cantitate mai mare de oxigen in stratul fertil ajuta planta sa asimileze mai bine elementele nutritive, apa si implicit sa fructifice masiv. 

Pentru o mai buna inflorire si polenizare implicit fructificare, se respecta regimul de caldura, prin aerisiri repetate pe timp de zi si pe timp de noapte. In optim acestea trebuie sa fie cuprinse intre 25-30°C, peste aceste temperaturi florile plantelor avorteaza iar polenizarea nu mai are loc. 

Mai tarziu, cand fructele intra in parga, si temperaturile exterioare cresc se merge pana la descoperirea totala sau partiala a solarului si se aplica plasele de umbrire. Tot atunci se reduc cantitatile de apa, pentru a evita craparea sau deteriorare fructelor.

Soiul este productiv, cu potentiale de productie cuprinse intre 70-80 t/ha in conditiile respectarii tehnologiei de cultura. 
tomate ghittia la solar productive
Fiecare insertie florala produce 7-8 fructe, cu o greutate medie de 250-300 g/fruct. Fructele sunt dulci si gustoase, se consuma proaspete, pot fi transformate lejer in salate proaspete delicioase, paste de bulion, tocaturi sau patlagele murate pentru consum pe timp de iarna. 

Ce nu mi-a placut la aceste tomate?

Rezistenta la crapare a fructelor este medie, motiv penntru care trebuie transportate cu grija si mare atentie. Durata de pastrare este limitata si poate dura doar cateva zile 5-6. In rest totul este ok. 

Cui recomand aceasta varietate de tomate?

Celor care vor sa cultive, ii pasioneaza gradinaritul si iubesc extrem, extrem de mult tomatele. Daca ti-a placut distribuie mai departe si nu uita sa te abonezi la feedul de site.

Un comentariu:

Un produs Blogger.