Cum Influenţează Lumina Apa Şi Aerul Tomatele Din Solar

Astăzi vreau să vorbim despre 3 elemente necesare plantelor de tomate(lumină, aer, apă), cultivate în spații special amenajate. Elemente vitale necesare în creștere, dezvoltare și fructificare la cote maxime. 


Discursul de azi este dacă vrei, un fel de extemporal pe care trebuie sa îl dau în fața ta în regim de urgenţă. Extemporal, la care aştept să primesc o notă bună pe care te rog să o laşi în rubrica de comentarii de la sfârşitul acestui articol. 

Să începem exerciţiul. Eu îmi pledez cazul iar tu pregăteşte-te să deschizi catalogul :) 
Plantarea răsadului de tomate în solar se face la aşa manieră încât lumina solară să scalde armonios și plăcut toată suprafaţa destinată acestui spaţiu. Tomatele sunt plante pretenţioase în ce priveşte regimul de lumină. 

În anumite faze de vegetaţie insuficienţa luminii are efecte negative asupra plantelor de tomate printre care putem enumera aici câteva: 
  1. încetinirea ritmului de creştere; 
  2. prelungirea vegetaţiei; 
  3. avortarea florilor; 
  4. căderea fructelor; 
  5. întârzierea recoltării. 
Când vine vorba de lumină, plantarea răsadului de tomate trebuie să se facă corespunzător. 

Cum? 

Prin respectarea distanţelor între plante pe rând şi între rânduri. 

Acest aspect vizează şi rezolvă două probleme importante; 
  1. datorită luminii corespunzătoare se evită umbrirea şi creşterea necorespunzătoare a plantelor; 
  2. se creează un spaţiu propice aerisirilor de scurtă şi lungă durată aplicate de tine tomatelor pe toată durata și perioada de vegetație. 
Aceste aspecte sunt strâns legate între ele, de ce? 

Lumina face ca plantele să se dezvolte puternic în vegetaţie, iar aerul este cel care va rezolva problema excesului de umiditate pe care îl conferă solarul prin natura construcţiei sale. 

Te întrebi de unde atâta umiditate? 

Să aflăm de unde;  
  1. pământul transpiră iar prin procesul de evaporație emite particule de apă în aer; 
  2. prin natura lor plantele de tomate sunt 85 % apă, totul se rezumă la partea lemnoasă, fibre și alte elemente(frunze, habitus) care la rândul lor pierd apa prin transpirație. 
Planta pierde o parte importantă de apă în fiecare zi prin procesul de transpirație. Tomatele pierd undeva la 500 ml plantă/zi. 

Aceste pierderi de apă trebuie suplimentate, ori pentru asta udăm tomatele odată la 4-5 zile să spunem. Asta la un stadiu de vegetaţie mai mic, la plantare să zicem. 

Din experienţă îţi pot spune că excesul de umiditate nu este bun. Acest aspect duce la instalarea bolilor în solar. Boli cum ar fi: mozaicul tutunului, căderea sau vascularizarea plantelor, avortarea florilor ș.a.m.d. 

De aceea cele 3 elemente(lumină, apă, aer) se se leagă armonios între ele. 

Cum se leagă? 

Se leagă printr-un exercitiu practic pe care va trebuii să îl faci în fiecare zi, și anume să alternezi cu apa, aerul şi lumina la aşa manieră încât plantele să nu suporte nici un fel de risc. 

Densitatea plantelor pe rând 

Cu cât distanţa între plante pe rând și între rânduri este mai mare, cu atât lumina şi aerul pătrund mai uşor. 

Cea mai corectă distanță între plante pe rând este de 35-40 cm iar între rânduri 90-100 cm. Plantarea tomatelor se execută pe teren modelat corespunzător cu sistem de irigaţie bine pus la punct. Se poate uda folosind instalațiile prin picătură, pe vaduri sau rigole. 

Densitatea tomatelor în solar nu este bună. Plantele se umbresc intre ele, fuge după lumină şi se dezvoltă slab. Polenizarea se face anevoios pentru că sunt prea dese, pentru o polenizare mai bună aerul trebuie sa circule printre ele. 

De polenizare depinde aproape totul şi asta pentru că acest fenomen se face într-un interval de timp scurt la o temperatura optima de 22°C. 

Dacă nu este lumină și aer ce se întâmplă? 

Vei avea umbră, densitate, căldură mare și implicit o ploaie de flori căzute la pământ. Asta pentru că polenizarea nu s-a făcut corect iar excesul de căldură și umiditate ridicată a dus la căderea florilor. 

Căderea florilor poate să fie pasageră sau în cel mai rău caz constantă, fapt pentru care te invit să tratezi cu multă seriozitate aceste aspecte. 

Să vorbim despre un caz real. 

Dacă ești atent, vei observa că pe etajul floral sau inserția cu flori lipsesc două sau trei floricele. Practic vei vedea decât codiţa sau pețiolul, fără floare. E, află că acest fenomen s-a întâmplat datorită lipsei de aer, lumină şi exces de umiditate plus căldura prea mare din solar. Așa că ai grijă și aerisește solarul zilnic atât ziua cât și noaptea. 

Mai târziu va fi necesar să practici câteva operaţii de defoliere a frunzelor plus copilirea vlăstarilor tineri ce apar la baza frunzelor înaintea fiecărui etaj floral. Despre cum să copileşti roşiile am mai scris. Intră şi citeşte, pentru că te va ajuta să înţelegi de ce se face aceasta operaţie. 

Despre defoliere vorbim acum. De ce acum? 

Acum pentru că prin acest procedeu nu faci altceva decât să dai aer tomatelor tale. 

Operaţia de defoliere trebuie făcută cu cap. Niciodată nu se face defolierea totală aşa cum am văzut la mulţi necunoscători. Practic s-au apucat şi au tăiat frunzele tomatelor, iar mai târziu se uitau la ele ca la o casă arsă. 

Pentru că asta le-au făcut le-au ars, le-au tăiat practic plămânii(pentru că asta reprezintă frunzele) iar plantele s-au uscat. 

Stop tăierea s-au secţionarea frunzelor la tomate. 

O defoliere corespunzătoare se face de jos în sus începând cu primele trei patru frunze. Cele dinaintea primului etaj floral. 

Dar când vei face acest lucru? 

După ce fructele celui de-al doilea sau al treilea etaj au ajuns la maturitate iar fructele de la primul etaj floral au intrat deja în pârgă. Deci nu se face cum crede lumea, se face așa cum iți spun eu. 

Bun, după ce recoltezi roşiile de la primul etaj vei urca şi cu cea de-a doua defoliere şi uite aşa faci până la cel de-al patrulea etaj floral. Stop. Aici ne oprim. De ce ne oprim? Pentru că din acest punct vei pleca cu planta pe două variante de creştere sau două vârfuri ca să înţelegi mai bine. 

Pe aceste variante, vâfuri, vei mai prinde încă patru etaje florale iar la cel de-al cincilea sau cel de-al noulea per total, va trebuii să cârneşti roşiile. Deci iată cum stă treaba. Deja ai înţeles că la fiecare mână de roşii culeasă s-au recoltată vei face şi tu defolierea. 

Acum din cele cinci etaje florale de pe cele două vârfuri este posibil să mai recoltezi în stare coaptă încă trei, iar două, le vei recolta în stare verde sub formă de pătlăgele verzi(gogonele). Da, dar în acest punct se oprește defolierea, la un metru disțantă de cârnirea vârfului. 

Scopul tău este să scoţi la vânzare gogonele frumoase nu? Păi dacă da, află că de aceea ne-am oprit cu defolierea la cel de-al cincilea etaj floral. 

Pentru că la acel stadiu tomatele aflate în vârful plantei erau extrem de mici. Astfel le-am dat o şansă să crească mari şi frumoase. Ori pentru asta frunzele trebuia să rămână acolo unde le este locul, ci nu să fie secţionate s-au tăiate total. 

Ai văzut unde era dilema? 

Sper că acum ai înțeles cum influențează lumina şi aerul tomatele tale din solar. O va influenţa pozitiv atât timp cât tu şti cum să dirijezi aceşti factori extrem de importanți. 

Deci una peste alta tu eşti dirijorul luminii și al lucrărilor de întreținere cu caracter special în această ecuație. 

Acum vei sti că; pătrunderea luminii în spațiile protejate se face în funcţie de densitatea plantelor pe rând, între rânduri şi câteva operaţii cheie(cum este defolierea sau copilitul) la care sper vei reflecta serios de acum înainte. 

Un alt aspect favorabil de luat în calcul este mulcirea tomatelor care şi asta trebuie făcută cu cap în solar. Pentru a creea lumină puternică vei aplica pe sol folii reflectorizante sau paie de grâu. 

Lumina în astfel de situaţii va reflecta de jos în sus, fapt ce va duce la o bună creştere, fructificare şi producţii de roşii serioase. 

Un alt mod de a propaga lumina în solar.  
  1. vopseşti scheletul solarului cu vopsea albă; 
  2. vopseaua albă reflectorizantă mărește intensitatea luminii în solar şi implicit ajută tomatele să se dezvolte armonios. 
Să reflectăm la cele prezentate până acum şi să ne punem întrebarea. 

Ce avantaje voi avea dacă respect aceste reguli simple? 

Avantaje majore precum; 
  1. lipsă boli în solar; 
  2. polenizare corespunzătoare; 
  3. fructificare masivă şi sigură; 
  4. tomate coapte scose la rampă fazial sau eşalonat, în timp real sau record, de pe fiecare etaj în parte; 
  5. producţii substanţiale plus primul pe piaţă cu roşii gustoase şi sănătoase gata de transformat în bani; 
  6. beneficii financiare mari întrucât poţi face faţă concurenţei la acel moment. Poţi să jonglezi cu preţul aşa cum doreşti tu; 
  7. clienţi extrem de multumiţi care vor cumpăra de la tine constant. 
Şi totul se întâmplă pentru că astăzi ai învăţat Cum Influenţează Lumina, Apa Şi Aerul Tomatele Din Solar. 

Ai pregătit catalogul? 

Indiferent că o vei face astăzi sau mâine aştept cu mare drag să primesc o notă de la tine :) 

Dacă ți-a plăcut distribuie mai departe și nu uita să te abonezi la feedul de site.

2 comentarii:

  1. Minunat stilul narativ....ma relaxeaza complet si informatia ca atare este foarte bine articulata.Multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da , am cultivat rosii in solar pentru prima data anul trecut .Am facut toate greselile pamantului desctise de tine mai sus ! Am invatat insa multe , acum ca le-am citit deja parca am subliniat intr-o carte . Felicitari din toata inima si Succes

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.