Ce Mai Trebuie Să Şti Despre Răsad

Cele mai bune răsaduri sunt pe departe cele care se vând cel mai bine, însă mai mult de cât atât, sunt cele care vor constituii următoarea parcelă sau hectar de legume la care ai reflectat în ultimul timp.

Calitatea Răsadului este crucială ori pentru asta va trebuii să cunoşti câteva caracteristici cheie sau sa reflectezi la destinaţia răsadurilor pe categorii de soiuri sau hibrizi specifice zonei geografice în care te-ai gândit să înfiinţezi aceste culturi legumicole.

rasad de tomate inflorit

Să mergem un pic mai departe şi să aprofundăm cele prezentate până acum:

  1. odată ca va trebuii să cunoşti importanţa plantelor folosite, dacă sunt: soiuri sau hibrizi.
  2. iar pe de altă parte să fixezi destinaţia acestora: câmp, sere sau solarii. 

Un alt aspect important ar fi să reflectezi la formele de cultură: timpurie, de vară sau târzie + destinaţia legumelor( pentru consum în stare proaspătă, stocare(păstrare), industrializare + vânzare). 

Luat tehnic evoluţia răsadurilor este determinată de fazele de creştere, faze ce pot fi numărate pe degete şi pe care le voi prezenta pentru tine chiar acum.

Să luam drept exemplu răsadul de tomate. 

  • Aspectul # 1: primele frunze se mai numesc şi cotiledone. Acestea îşi vor face apariţia cu sămânţa în cap, dovadă că au răsărit şi soiul sau hibridul şi-a făcut treaba. În condiţii optime de temperatură(22-30 grade) acestea apar în 6 zile de la semănat.
  • Aspectul # 2: faza formării primelor 2-3 frunze adevărate care apar la 5-6 zile distanţă de primele cotiledoane(cele de la primul aspect).
  • Aspectul # 3: faza formării celor 3-4 frunze adevărate care apar la 10-12 zile distanţă de primele două frunze( cel de-al doi-lea aspect).
  • Aspectul # 4: apariţia bobocilor florali care care apar la 10-15 zile distanţă faţă de faza formării celor 3-4 frunze adevărate(cel de-al trei-lea aspect).
  • Aspectul # 5: apariţia primei flori care apare la 5-7 zile distanţă de la îmbobocire. Când răsadul ajunge în acest punct trebuie să şti că este gata de plantat în grădină.
  • Am luat acest exemplu fazial de creştere al răsadului cu un scop. Scopul este să fi atent la fiecare fază de creştere în parte întrucât vei intercala lucrările de întreţinere, aerisire, udare şi călire conform acestor faze sau aspecte. 
Important: trebuie să reţii că fazele de creştere diferă de la o plantă la alta. Cei drept nu difera mult, dar diferă. Bun că am lămurit şi acest aspect. 

Lucrările de întreţinere vor alterna fazial cu operaţiile specifice fiecărui tip de răsad în parte. Eu am luat un exemplu, însă tu vei lucra diferenţiat cu plantele. Asta pentru că nu vei înfiinţa numai culturi de tomate, da?

Pentru liniştea ta m-am gândit să îţi fac un tabel cu câteva date privind Producerea Răsadului De Legume În Răsadniţe. 

Tabelul vizează locaţia, cultura de legume, vărsta răsadului la plantare, semănatul care va include: data, cantitatea de seminţe în grame pe metru pătrat şi numărul de fire obţinute pe metru pătrat. 

Pana una alta m-am gândit să-ţi prepar un toc de răsadniţa asta ca să ai idee unde trebuie să semeni seminţele.

Este un toc de răsadniţa mobil, ce va veni amplasat deasupra răsadniţelor semi-îngropate.


Tocul Răsadniţei în acest caz va avea 4 m lungime si 1,5 m lăţime. Conform acestor dimensiuni vei obţine numărul de fire răsad prezentat în tabel.

Dacă ți-a plăcut distribuie mai departe și nu uita să te abonezi la feedul de site.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.