Cum Să Îţi Faci Rost De Răsad

Este ştiut faptul că dacă faci treabă bună cu răsadul vei avea bani şi legume de vânzare la preţ bun. Până vei ajunge la legume de vânzare este drum lung de făcut. Mă gândeam să te ajut să faci câţiva metrii pătrați de răsadniţă, cu răsad, pentru tine sau pentru alţii şi de pe urma căruia să faci un ban în plus sau chiar Să Îţi Faci Rost De Răsad. Ce zici? nu strică nu?
rasadnita clasica cu rasad de tomate

Este bine venită o astfel de acţiune zic eu, întrucât timpul îţi permite iar dovada că iarna încă nu şi-a făcut apariţia se resimte vizibil. Este un moment prielnic fapt pentru care astăzi îţi dau vânt in pânze şi te invit la Muncă. Vom pleca de la ideea că ţi-ai facut un solar deja, dar încă nu l-ai accesorizat. 

Prima grijă ar fi să te gândeşti la o sursă de caldură care să menţină în interiorul solarului o temperatură constantă de 25-30°C atât ziua cât şi noaptea. Acestă sursă va ajuta răsadurile tale să crească frumos. 
Surse de caldură:

  • răsadniţe semi-îngropate aplicate pe platforme de gunoi prencălzit.
  • godin făcut din butoaie de tablă.


Exemple de aur:

  • Confecţionează câteva godine din butoaie de tablă. Foloseşte butoaie cu circumferinţă mare, cum ar fi cele de 220 l.
  • Accesorizează-le cu uşi metalice. Decupează-le la partea de jos şi sudează-le nişte uşi metalice.
  • Montează la partea de sus un teu prevăzut cu două ieşiri. Pe aceste ieşiri va circula fumul generat de arderea materiei prime.
  • Instalează coturile şi ţevile pe care va circula fumul generat în timpul procesului de ardere.
  • Calculează totul la aşa manieră încât să poţi asigura o sursa de căldură constantă. Pentru asta va trebuii să te gândeşti la materia primă ce va genera această energie.
  • Materia primă: rumeguşul obţinut din tăierea lemnului, care arde mocnit şi menţine o temperatură constantă în solar zi şi noapte. Aceasta este varianta cu bani. Pentru că rumeguşul de cele mai multe ori costă.
  • Varianta gratis se rezumă la Tezecul de pe storiştile unde au păscut oile toată vara. Tezec se numeşte această sursă de energie. Vei merge pe aceste storişti şi vei tăia lespezi sau calupuri dreptunghiulare. Calupul sa fie micuţ, încât să încapă pe uşa godinului mai sus prezentat.

Avantajele acestui ingredient este că arde mocnit zi şi noapte şi poate asigura o căldură de 25-30°C constant, chiar dacă afară sunt -20°C.

Ţi-am dat o idee. Asta, ca să nu mai imi spui mereu că tu nu ai caldură pentru răsaduri. Nu de motive ai tu nevoie. Ai nevoie de soluţii viabile. Iată soluţia la motivul pe care mi-l invoci constant şi cu care eu nu sunt de acord. Este o idee clasică pe care eu am aplicat-o mulţi ani de-a rândul şi care m-a ajutat.

Godin, gunoi cald, rumeguş şi tezec da? ultimul nu costă nimic. Este în regulă? Dacă da, pune mâna la muncă şi construieşte. Este posibil să vezi că pe parcurs îţi vin idei geniale. Sunt oameni care încălzeşte casa, în timpul iernii, cu astfel de surse. Ei de ce reuşesc?

Răsadul nu se face uşor, dar nici greu de făcut nu este. Dacă te-ai pus la adăpost cu ingredientele despre care tot am discutat deseori, este în regulă.

Ce răsaduri se vând bine în primă fază? Ce răsaduri caută clienţii primavara timpuriu?

Lista este destul de încăpatoare şi o poţi lărgii şi mai mult cu: răsaduri de varză timpurie, de conopidă timpurie, de roşii timpurii sau semi-timpurii şi tot aşa.

Cum o gândim? Dacă vei merge pe răsaduri de vară sau timpurii, ia în calcul că sunt mulţi grădinari care înfiinţează aceste culturi în ideea de a prinde două culturi legumicole anuale. După ce va scoate varza timpurie din câmp, cu siguranţă va pleca la drum cu o cultură de castraveţi de toamnă.

Deci, îţi trebuie clientul care să cumpere de la tine. Poţi face şi tu acest lucru dacă dispui de un teren mai mare. Poţi să-ţi planifici culturile legumicole aşa cum doreşti.

Ideea este că Varza Timpurie dă bine la piaţă şi se vinde rapid, la preţ bun. Daca şti cum să o vinzi, să-i faci o etichetă sau un blazon comercial este cum e mai bine. Şi pentru tine şi pentru eventualii tăi clienţi.

Şti cum este cu leguma de primavară. Se caută la greu, ori varza timpurie dă bine la salate proaspete. Cine nu ar vrea să mănânce sănătos? Toată lumea vrea asta da?

Un alt scenariu ar fi să pleci la drum cu Răsadurile De Roşii. Mulţi se împotmolesc aici şi asta pentru că trebuie să fie de meserie, să fie artist. Nu e că începem cu laude, vreau să îţi sugerez câteva idei ca să şti cum se duce lumea la vale cu răsadul.

Odată că nu face un pat germinativ de calitate pe care tu şti cum să-l faci, iar pe de altă parte cei mai mulţi se împotmolesc încă de când răsadurile şi-au făcut apariţia. De ce? simplu, nu au răbdare cu răsadul.

Practic se uită toată ziua la el. Îl deranjează, îl udă cu multă apă, nu ştie să-l aerisească, nu ştie când şi cum să-l călească, nu ştie cum să alterneze cu temperaturile din interiorul răsadniţei, nu ştie cum să-l plivească şi uite cum se alege până la urmă cu nişte ştifturi de răsaduri de nu se uită nimeni la ele.

Acum nu e că ne bucurăm de necazul oamenilor. Nu, pentru că mintea noastră nu stă să reflecteze la cum pierde lumea răsădurile. Până la urmă fiecare face ce doreşte, nu ne punem noi paravan. Însă am putea profita de acest aspect, nedorit desigur, am putea specula puţin pe marginea acestor incidente, ca să le spun aşa.

Eu zic să faci caţiva metrii pătraţi de răsad pentru un început. Faci un răsad gros la colet, înalt, frumos, sănătos, verde brotac şi la primul buton floral îl vinzi. Când stă să înflorească.

Din experienţă îţi spun că un astfel de răsad nu o să-l pună nimeni pe ignor. Nu, pentru că nu toată lumea ştie să iasă cu trofee la rampă.

Ce crezi tu că se va întâmpla? 

Lumea va da navală şi te va lăsa fără răsad cât ai zice peşte. Nu vreau să-ţi umplu capul cu socoteli. Şi asta pentru că şti cum este. Socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg.

Bătrânul care ma crescut avea o vorbă cu care mă tachina tot timpul când venea vorba despre vânzări. Aşa spunea mosul meu "ehe nepoate, tocmeala-n târg şi vulpea-n crâng" şi avea dreptate. Nu se potrivea niciodată ce vroiam noi cu ce vroia lumea. Şi aici mă refer la preţul răsadului şi la banii luaţi de pe el.

În fine, poate că pentru tine lucrurile nu stau tocmai cum ţi le-am prezentat eu. Pentru că eu vorbesc dintr-o singură perspectivă, însă este probabil ca tu o să ai mai multe. Important este să reţii că este un moment bun pentru Răsadul De Roşii.

Alte Aspecte 

Te-am învăţat că în meseria de grădinar este extrem de important momentul ales. Momentul în care trebuie să iei decizii rapide şi eficiente. Iată că s-a ivit această oportunitate. Profită şi tu de ia.

Întodeauna vorbesc cu plăcere despre cei care nu au încă aceste oportunităţi. Despre grădinarii mai necăjiţi, care nu au bani dar care sunt înzestraţi cu pricepere. Sunt pasionaţi iar mâna lor la lucru creează valori.

Viaţa de grădinar presupune în afară de multe alte chestii şi efort fizic. Ştiu că nu este uşor, dar nici greu să înveţi să îi faci pe bani. Cum îi faci? Prin muncă desigur.

Seminţele întodeauna au costat mult şi va costa în continuare. Mă gândeam că poate nu ai seminţe de ajuns. Fapt pentru care îţi recomand să te asociezi cu cei care au mai multe. Sau, ce mai poţi face tu?

Propuneri asta faci. Serviciu contra serviciu. Cui vei face aceste propuneri? Celui cu bani, celui care este dispus să investească într-o gradina. Tu îi faci răsadniţa, o semneni, iar cu întreţinearea răsadurilor se ocupă el. Desigur totul se va face sub observaţia ta. Totul va merge conform planului stabilit de tine.

Ce vei cere la schimb? Vei cere 1, 2 sau 3 m² de răsaduri pentru tine. Iată cum te-ai pus la adăpost. La 10 m² de răsadniţă, 3 m² sunt ai tăi. Dacă vei face acest lucru cu numai 5 persoane, vei avea 15 m² de răsad dat la gata.

La o simpla socoteală vei avea 9000 de fire răsad. Hai să-l transformăm repede în bani. Dacă îl vinzi cu un Ron firul vei obține 9000 de Roni. Şi asta în 60 de zile, fără să investeşti nimic, decât munca. Şi munca o vei face pe pofte dacă eşti băiat deştept şi şti cum să-ţi organizezi timpul.

Este o realitate. Câţi oameni şti sau cunoşti că vinde răsad? Nu prea mulţi da? Păi normal, nu toată lumea face trofee. Am mai vorbit despre acest aspect. Aşadar ia în calcul şi înhamă-te la muncă.

Să mergem pe o variantă mai delicată, să ne luăm tarla cum se spune

Poate şansa va face să găseşti pe cineva care vrea să înfiinţeze 100 de m² cu răsad. Ia gandeşte-o, deja 30 de m² sunt ai tăi. Nu mai facem socoteli că deja ai văzut unde vreau să ţintesc. Cu acest răsad vei avea posibilitatea să înfiinţezi 1 ha de cultură sau să vinzi răsadul şi să faci o grămadă de bani. Şi asta în 65 de zile.

Important este să faci lucru de calitate şi mai târziu lumea te va trata ca pe un profesionist. Închipuie-ţi ce înseamnă pentru cel care ai lucrat să iasă bine cu grădina, câte mulţumiri vei avea din partea acelui om.

Hai să ducem lucrurile mai departe. Nu te vei oprii cu munca nicicând. Odată ce ai creeat aceste răsaduri, pune-ţi mintea la contribuţie şi învaţă-l să înfiinţeze culturile propriu zise. Contra cost desigur.

Puterea exemplului este mare. Mergi cu el acolo în câmp şi arată-i cum se face un bilon, cum se face o brazdă, cum se face sau se modelează o parcelă legumicolă, cum se plantează. Prepară-i un plan de lucru după care să se ghideze.

Arată-i cum se plantează în primă fază un fir de răsad, urmând să-i spui că dacă vrea, ai putea să-i plantezi singur o jumătate de hectar în două zile. Uimeşte-l cu acţiunile tale şi ia-i banii.

Te asigur că un grădinar priceput nu va fi refuzat de nimeni niciodată. Ori tu eşti deja unul dintr-e aceştia. Şi uite cum poţi să mergi în tandem şi cu munca şi cu propria ta grădină.

Uite cum ai căzut pe avantaj, uite cum ai făcut rost de răsad pentru grădină şi iată cum este posibil să fi solicitat aproape toată vara de cei care ştiu că numai tu le poţi rezolva problemele cu care se confruntă. Rezultatul este după cum cred că ai ghicit mulţumire şi bani din partea lor.

Am dus deja lucrurile atât de depare încât ai putea spune ca am deviat de la traseu. Însă nu voiam să trec peste aceste aspecte de aur aş putea spune eu.

Răsadurile au mers şi s-au vândut bine întotdeauna însă şi aici mulţi grădinari s-au poticnit. Au mers întodeauna pe varianta cu bani. Te rog să mergi şi pe alte variante. Şi ai să vezi de ce.

Oamenii vin din iarnă, resursele financiare de cele mai multe ori sunt limitate, mai ales in mediul rural. Mulţi oameni nu vor avea bani, însă pot să cumpere răsad de la tine şi să îţi ofere la schimb altceva.

Practic vei face un troc. Tu le dai lor răsadul şi în schimb vei cere de la ei fasole boabe să spunem. Sau poţi cere Grâu Şi Porumb.

Vei avea oportunitatea să-ţi umplii magaziile cu cereale. Nu e că vreau să-ţi stârnesc imaginaţia, dar te asigur ca vei face mulţi bani cu aceste cereale.

Grâul îl poţi transforma în făină şi tărâţe şi le poţi vinde la bani mulţi şi frumoşi. Porumbul îl poţi transforma în mălai şi tărâţe şi îl poţi vinde extrem de bine. Sau poti vinde produsele, fizic, în starea care se află, un pic mai târziu şi tot este bine. Reflectează la acest aspect şi poate într-o zi îmi vei mulţulmii pentru această idee.

Un plan cu răsadul îl faci cât ai clipii din ochi

Dacă ţi-ai făcut deja un nume şi ai deja clienţi standard cu multe oferte de muncă, vei împinge lucrurile mai departe şi practic îţi vei face o echipă de ucenici sau grădinari iscusiţi.

Iată cum progresul devine realitate, iată cum ai putea plasa forţă de muncă în ţară sau străinătate. Cum aşa? Uite aşa, cu grădinari crescuţi de tine gata să rupă fermele legumicole internaţionale cu maiestria lor de grădinari fără egal. Frumos nu?

În fine ţi-am prezentat o eventuală ţintă la la care să reflectezi. De aprofundat o vom face într-un alt articol ce îl voi scrie în viitorul apropiat şi care vizează într-o măsură mai mică sau mai mare şi aceste aspecte.

Concluzie: prin muncă poţi să obţii tot ce doreşti. Bani, Răsad, Faimă Şi Respect în lumea celor care înfiinţează Culturi Legumicole.

Dacă ți-a plăcut distribuie mai departe și nu uita să te abonezi la feedul de site.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.