De Ce Avortează Florile Şi Fructele Ardeiului

Astăzi vom discuta despre căderea florilor şi fructelor ardeiului. Este vorba despre toate tipurile de ardei pe care le cunoşti. Vom face o prezentare cât mai delicată în speranţa că te va ajuta să înţelegi care sunt cauzele acestui fenomen nedorit.

Să intrăm în pâine și să aflăm despre ce este vorba;  nu de alta dar vreau să fiu cât mai scurt în această relatare. Deci, concret, scurt şi precis.

ureche de elefant-ardei capia

Iată cum stă treaba; 

După o perioadă de aproximativ 90 de zile, ardeiul trebuie să înflorească. A crescut, s-a făcut mare, a ajuns la acest stadiu şi trebuie să fructifice. 
Câteva motive pentru care ardeiul îşi pierde florile sunt; 
  1. lipsa de umiditate la sol. Află aşadar cum se udă ardeiul;
  2. excesul de căldură şi umiditate în aer; 
  3. aer uscat greu suportabil. Ardeiul iubeşte curenţii de aer cald dar cu un procent de umiditate ridicat; 
  4. prea multe flori. Vlăstari încărcaţi de flori pe care nu le poate duce. Aşa este el poţi să-i faci orice vrei. Nu le va duce pe toate. Nu toate vor fructifica. Dacă totuşi va fructifica în cele din urma fructele vor cade jos. 
Ce trebuie să faci s-au să şti dacă vei întâmpina această problemă;

În cazul temperaturilor excesive: udă ardeiul seara şi dimineaţa cu cantităţi moderate de apă încât să-i creezi un micro climat plăcut. 

În cazul curenţilor de aer excesiv, stresant: creează perdele de protecţie şi udă ardeiul dimineaţa şi seara. Cantităţile de apă să fie cât mai mici. Udă-l cu 4 litri de apă pe metru pătrat . Atât cât să răcoreşti cultura, încât să dai căldura afara din ea şi să o revigorezi. 

În cazul în care este prea încărcat cu flori: cârneşte vlăstarii şi lasă decât patru, cinci, pe o singură plantă. Acest lucru se învaţă din mers. Este o chestie de exerciţiu practic mai mult. Oricum florile vor avorta dacă nu execuţi această lucrare. 

Un alt aspect se referă la ciupirea florilor. Este destul de avantajos acest procedeu, dar se practică numai pe suprafeţe mici. Atunci când vorbim despre câteva tufe plantate pentru consumul propriu. Dacă este vorba despre o suprafaţă mai mare nu este cazul să aplici această operaţie. 

Cârneşte vlăstarii cu tot cu flori 

Cârnirea, tăierea, sau secţionarea vlăstarilor se face de la vârf în jos către baza tulpinei. La aşa manieră încât să rămână maxim 10 flori pe fiecare vlăstar. 

Dacă ai oprit 5 lăstari a câte 10 flori este suficient. Vei avea siguranţa că ardeiul le poate duce până la sfârşit. Până când ardeiul va devenii un fruct frumos, viguros, sănătos bun de pus pe farfurie. 

Un alt aspect delicat ar fi; excesul de umiditate aplicat de tine frecvent în ideea că ardeiul este un consumator mare de apă. 

Nu este aşa, am mai scris despre acest lucru. Ardeiul are un consum moderat de apă. Deci dacă îl stresezi cu apa, nu numai că va cade jos, se va alege prafu de toată cultura. Intră putregaiul în el şi la revedere. 

Un alt aspect este aplicarea subsţantelor pe flori într-un moment nepotrivit. 

Vezi ce faci cu ardeiul. Florile acestuia sunt foarte sensibile când vine vorba despre tratamente. Orice tratament aplicat pe floare duce la căderea acesteia. 

Ca să evităm acest aspect, vom trata ardeiul la primi butoni florali, până când acesta înfloreşte. Un fungicid sistemic pe bază de sulf va face toată treaba pentru o lună de zile. Timp în care ardeiul fructifică frumos şi nu ai de ce să mai tratezi. 

Pentru mană vei folosii Topsin iar pentru păianjenul negru orice insecticid. Şi uite aşa, timp de o lună de zile, vei evita să mai aplici substanţe pe florile ardeiului. 

De ce ar putea să mai cadă florile? 

Ardeiul nu este destul de bine înrădăcinat şi asta pentru că nu l-ai plantat corespunzător. L-ai plantat cu rădăcinile în faţă. Iar acum urmează să îţi arate ce ştie el mai bine. După ce înfloreşte fructele încep să se stafidească. De ce? Rădăcină slabă, ramificaţii puţine, radicularul putred şi multe alte aspecte. 

Florile pot sa cadă și pentru că nici cel puţin măcar nu l-ai săpat manual. Ai uitat să-l încuibăreşti, ai uitat să tragi pământ către rădăcina plantei, pentru o fixare şi dezvoltare a rădăcinii mai bună. Şi uite cum îşi mănâncă ardeiul tău stresul si îi cad florile din traseu da? 

Şi uite cum îi mai cad lui florile. Şi asta pentru că tu ai uitat să îl întreţii manual. Adică să pui mâna la muncă, să-l sapi frumos şi să ai grijă tot timpul de el. Asta este, nu ai făcut-o, iar acum în grădină ninge. Adică ninge cu flori. Şi tot aşa; 

Cu alte cuvinte, aşa stau lucrurile în ceea ce priveşte căderea florilor şi fructelor ardeiului. Deci pe viitor reţine aceste aspecte şi te asigur că vei reduce căderea florilor în proporţie de 80% să spunem. 

Restul sunt întâmplări de moment, pasagere. Mai cade câte-o ploaie cu piatră din cer, mai se apucă câte ceva de ele. Chestii mărunte, naturale, pricepi? 

Luat altfel nu este că poţi controla chiar totul. Mai sunt şi păsările cerului trebuie să traiască şi ele cumva. Mai papă şi ele uneori câte-o floricică de ardei, aşa de control ca să îi afle gustul. Este cumva ca la piaţă, pe-ncercate, pe gustate înţelegi? 

Mai departe; se spune că în lipsă de ploaie este bună şi-o piatră. Şi aşa este. Grădinarul invoca ploaia, iar Dumnezeu o dă . Uneori o dă la timp, alteori cu întârziere. Problema este că aceasta vine cu piatră şi acizi sulfurici. Acizii şi piatra rupe grădina în două. 

Dacă proporţiile de acid sunt substanţiale nu mai ai ce să faci. La revedere tarabă dragă. S-a ales prafu şi pulberea de ardei, iar anul acesta vindem poveşti. 

Asta este, sunt destui propovăduitori, sau salvatori care chipurile salvează culturile cu privire la acest aspect. Eu unul am rezervele mele. Nu mai poţi face nimic. Bagajul şi acasă. 

Asta ca să nu mai dau explicaţii la lume. Pentru că aş fi nevoit să mint, so iau pe arătură, să bat câmpii. Şi sincer nu vreau să procedez astfel. Am făcut destule culturi de ardei la viaţa mea şi am trecut şi prin focuri d-astea lăsate din cer. Pârjol se numeşte. 

Practic ardeiul se încreţeşte, frunzele se înnegresc, iar florile şi fructele cad jos la pământ. Am mâncat şi d-astea de la viaţă. Şi ce crezi că am făcut? 

Bagajul şi la drum. Nu că stai să vezi, că poate şi-o revenii, că să-i dau cu nu ştiu ce minuni pe el, că poate peste o săptămână sau o lună îşi revine ardeiul. Nu frate, astea sunt poveşti la gura sobei care întâmplător se spun iarna nu vara. 

În fine probabil că mai sunt şi altele dar le-am prezentat pe cele mai importante. Am crezut că este de cuviinţă să le şti, să le înţelegi, să le iei în calcul, de fiecare dată când înfiinţezi culturi de ardei. 

Ce mai poţi face? 

Poţi aprofunda mai mult asupra acestui discurs. Acum nu este că am ajuns la capătul meseriei şi s-a oprit lumea la mine. Sunt destui grădinari care ştiu cum stau lucrurile cu ardeiul, numai că aceştia nu prea dă afară din casă. 

Si chiar dacă ar face-o nu uita că primează interesul. Şi după aceea se varsă lumea cu vorbe la tine. Bătrânu grădinar te invită aşadar la degeaba, ca şi aşa nu are el ce face. Glumesc:) 

Vreau să ajut omul şi atât. Nu e bine?. Eu zic că da, tu ce zici? 

Aş fi bucuros să aflu că aceste vorbe te-a ajutat cumva, cu ceva. Dacă exista nelămuriri lasă-mi un comentariu util în pagina de contact sau pune o întrebare, poate te pot ajuta într-un fel sau altul.
Un produs Blogger.