Cum Se Fac Bulioanele De Ardei

Importanta alimentara a fructelor de ardei
  • folosite frecvent in tehnica preparatelor culinare zinice;
  • calitati gustative remarcabile, gust dulce acrisor;
  • consistenta si dulceata, 
Utilizarea fructelor de ardei
  • bulioane; 
  • copt cu otet si ulei la borcan emtru consumul din timpul ierni; 
  • salte s.a.m.d 
Cum se prepara bulionul de ardei

Selectionezi fructele coapte dupa are le sectionezi pe jumatate pe lungimea fructului. Dai la o parte cotorul cu semintele dupa care introduci pulpa ardeiului intr-un vas cu apa si speli bine. 

Dupa aceasta operatie simpla, introduci ardeiul intr-un recipient sau atat de binecunoscutul ceaun Asta sa fie mai mare, sa aiba volum. Spre exemplu un ceaun de 6 -7 galeti este ideal.

ceaun cu ardei pentru bulion

Stabilesti ceaunul pe pirostrii dupa care aprinzi focul.

modele de pirostrii


Urmatorul pas se rezuma la intretinerea focului care trebuie sa fie constant. Cu privire la acest aspect iti recomand sa folosesti arzatoare speciale conectate la butelia cu gaz metan. Avantajul este ca focul poate fi controlat.

arzator pentru uz caznic

O alta modalitate ar fi sa folosesti lemne sau alte ingrediente cum ar fi: coceni scurti, carbuni, brichete din rumegus etc. 

In varianta clasica poti folosi coarda din vita de vie, surcele de lemn sau alte ingrediente. Tot ce trebuie sa faci este sa fi atent intrucat aceste surse de foc creeaza sperla. 

Sperla sau funinginea nu poate fi controlata. Exista riscul ca aceasta sa ajunga in pasta de bulion si sa-l inegreasca, sa-i schimbe aspectul si gustul. 

Focul trebuie controlat la asa maniera incat sa nu fie iute. Sa nu introduci multe ingrediente pe foc. Totul se face usor, putin cate putin si astfel echilibrezi datele problemei. 

In cele mai multe cazuri nu se introduce apa in ceaon. Incepand cu procesul de fierbere ardeiul isi va lasa apa singur.  totusi daca este necesar vei adauga cativa litri de apa ca sa nu se lipeasca(4-5 l este suficient).

Dupa ce acesta da in clocot opresti focul si dai ceaunul jos de pe pirostrie. Astepti sa se raceasca dupa care vei trece materia prima printr-o sita deasa. 

Cum se obtine pasta de ardei 

Pasta de ardei se obtine extrem de usor. Trebuie sa treci pulpa deja fiarta printr-o sita deasa creeata special in acest sens. Totul pentru a inlatura coaja propriu zisa a pulpei.

De ce asa?

Cojile ramase nu sunt bune si in afara faptului ca va da un aspect neplacut bulionului va da acestuia si un gust amar. Aspect extrem de neplacut daca stam si ne gandim bine. Plus de asta cojile sunt cele care va mentine procesul de fermentatie. Practic bulionul nu va sta din fiert. Chiar daca ii vei pune conservant acesta va fierbe in continuare. Ce se intampla dupa aceea este lesne de inteles. Bulionul se acreste si nu mai poate fi consumat. Deci atentie maxima. 

Sa presupunem ca ai terminat de trecut materia prima prin sita si ai obtinut pasta de bulion. Iata ce urmeaza sa fac;.

Vei pune din nou pasta la fiert, focul sa fie constant asa cum ai facut la prima fierbere. In timpul procesului de fierbere nu uita sa mesteci din cand in cand si asta ca sa nu se lipeasca de fundul ceaunului. 

Vei observa ca pasta isi lasa apa lucru pentru care vei fi nevoit sa o fierbi pana ce aceasta se evapora total. Rezultatul obtinut va fi o pasta vascoasa de culoare rosu aprins spre grena. Acesta este bulionul de ardei. 

Ce urmeaza sa faci? 

Urmeaza sa adaugi conservantul. Un plic de conservant la 5 kg de bulion. Conservantul se adauga cand bulionul este usor caldut, moment in care vei introduce bulionul in recipiente special pregatite in acest sens. 

Recipientele se rezuma la borcane de sticla cu capac de diferite dimensiuni. Pastrarea produsului se face la temperaturi constante, de regula racoroase  in pivnite sau alte incaperi destinate pastrarii.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.