Cum Se Ara Pamantul Gradinii

Astăzi vom discuta despre cea mai importantă lucrare ce urmează să o faci în grădină. Și anume arătura. 

Vei afla cu lux de amănunte, când și cum trebuie aceasta făcută. Am discutat despre acest aspect  în nenumărate rânduri, dar astăzi vreau sa-ți lărgesc aria de cunoștințe în acest sens.

Mai exact să învățăm care sunt pași ce trebuie urmați pentru a face o arătură de calitate.

Arătura de toamnă

O arătură de calitate se face cu plugul tras de tractor, începând din toamnă, după ce fostele culturi au părăsit solul. O arătură exemplară se face în mod organizat și bine pus la punct. Pentru asta trebuie să ști ca;

În cazul grădinilor legumicole, adâncimea arăturii va fi de 28-30 cm, iar suprafața solului uniformă.

De ce așa?

Pentru că, într-o grădină se lucrează secvențial, etapizat, pe mai multe segmente. Segmente care la rândul lor se numesc:vaduri, biloane, brazde înălțate și parcele: Operația de modelare a solului nu poate fi executată corespunzător dacă arătura lasă de dorit. Dacă nu se respectă adâncimea menționată mai sus..

O desfundare este imperios necesara an de an.

Într-o grădina se intră zilnic. Pământul se lucrează zi de zi iar suprafața solului se întărește, sau se bătătorește. În combinație cu apa, cu trecerea timpului și numărul de lucrări repetate, se formează harpanta.

Gradina nu este o cultura stabilă. Culturile stabile prevăd o arătură clasică cu adâncimi corespunzătoare și diferite fiecărei culturi în parte. E altceva.

Pe aceste suprafețe se intră de 3-4 ori și asta pentru câteva lucrări de bază și întreținere cum ar fi: semănat, prășit, aplicarea îngrășămintelor, erbicidat și recoltat.

Prin contrast, în gradină vei intra zilnic. Vei executa lucrări alternative, udări repetate, însoțite de infuzii cu îngrășăminte naturale, prașile repetate însoțite de tratamente fitosanitare și alte operații cu caracter special care se impun.

Cu alte cuvinte, vei fi nevoit să calci acest pământ în picioare zilnic.

Ce este harpanta?

Harpanta este un strat de pământ foarte tare, care odată format, creează un lanț întreg de probleme:

În prima fază solul se lucrează greu, apar bolovani foarte tari, iar modelarea și mărunțirea se face foarte greu.Trecerea apelor pluviale către rădăcinile plantelor se face asemenea greoi.Solul devine impermeabil.Se pietrifica. Buruienile se înmulțesc.

O alternativă este scarificatorul tras de tractor. Astfel harpantul poate fi distrus, cu condiția ca desfundarea să se facă odată la 5 ani.

Sigur într-o grădină legumicolă sunt și alte alternative. Cum ar fi spre exemplu brazdele organice înălțate. Unde arătura nu își mai are rostul. Acest exemplu este dacă vrei unul provocator și-l poți vedea aici.

Subiectul nostru continuă pentru că mai am câteva detalii de prezentat.

Părțile pozitive ale desfundării

  • distrugerea harpantei și permeabilizarea solului timp îndelungat,
  • faptul că pe o perioadă de trei patru ani vei putea ara pământul extrem de ușor,
  • arătură uniformă, vei putea alterna cu adâncimile pentru fiecare parcelă de cultură legumicolă înființată,
  • consum de carburanți,
  • economii. 
Dacă ți-a plăcut distribuie mai departe și nu uita sa te abonezi la newsletter pentru a fi la zi cu noutățile.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.