Cum Să Faci Umbrarul Pentru Grădină

Un accesoriu extrem de important pe care orice grădină sau fermă legumicolă trebuie să îl aibă este umbrarul sau şopronul grădinii.
Diversificare se numeşte efectul unui umbrar acoperit cu stuf în grădină. Construcţia lui va da o nota de bun gust şi tot odată de bun gospodar celui ce îl deţine.
Probabil asteptai de mult timp un subiect de discuţie pe aceasta temă. Astăzi m-am gândit să te ajut cumva să dai viaţă acestui minunat loc de refugiu.
Aşa l-am numit de-a lungul timpului. Locul meu de odihnă şi relaxare totală. Aşa aş dorii să-l percepi şi tu. Şi asta pentru că umbrarul este punctul sau reperul cu cea mai mare întrebuinţare într-o grădină legumicolă.
Acesta este locul tău de odihnă. Locul din care vei contempla frumoasa ta gradină legumicolă. Acest spaţiu te va ajuta extrem de mult în decursul activităţilor tale grădinăreşti.
Am mai discutat despre el dar într-un cadru mai restrâns. Aş vrea să te pun într-o postura delicată, placută, să îţi prezint câteva avantaje concrete vizavii de frumosul şi utilul tău umbrar pentru grădină.
Utilităţi :
1. Loc de odihna și relaxare
Într-o grădina vei face multe activităţi. O parte din acestea vor fi extrem de obositoare, altele stresante iar multe din ele încununate de bucurii şi succese zilnice. Munca fizică este cea mai obositoare iar stresul va venii pe fondul, neajunsurilor sau neîmplinirilor.
Vei trăii emoţia la maxim, fie că vei avea parte de satisfacţii mari sau de moment, întodeauna vei cauta un loc de refugiu în care să analizezi sau să reflectezi la cele de peste zi.
Într-o grădină fiecare zi este un nou început, o nouă zi în care îţi pui speranţele. Speranţa că totul va eşii bine în funcţie de planurile zilnice pe care orice grădinar le face. Ori locul cel mai apropiat va fi cu siguranţă umbrarul ce urmează să îl construim astăzi.
2. Spaţiu de protecţie
Aici, în acest loc vei aduce răsadul proaspăt scos din răsadniţă şi îl vei proteja de razele puternice ale soarelui. În acest spaţiu vei face selecţionarea legumelor uşor perisabile cum ar fi: roţiile, conopida, capşunile, zmeura etc.
3. Sapţiu de lucru
Aici vei lucra în timpul ploilor, practic vei face recondiţionarile necesare sistemelor de irigaţie şi alte utilaje necesare în grădină.
4. Spaţiu de depozitare pasageră, de moment, pentru câteva zile
Aici vei depozita într-un cadru cât mai larg(rezultat al recoltărilor) peurile sau lădiţele pline cu legume ce urmează să ia drumul valorificării. Aici vei executa o gamă variată de activităţi zilnice necesare şi foarte diversificate.
Iată ce îți propun;
Vei afla cum se construieşte umbrarul în două capitole succesive întrucât este mult de explicat. M-am gândit să sparg acest discurs în doua părţi:
1. astăzi vom discuta despre dimensiunile şi construcţia propriu zisă. În speranţa ca vei învăţa cum se face scheletul umbrarului.
2. mâine promit solemn să vin cu cel de-al doilea discurs, în care îţi prezint operaţiile de învelire cu stuf al acestuia.
Despre dimensiunile şi materialele de bază ale umbrarului discutam chiar acum. Dimensiunea umbrarului este discutabilă, fiecare îl face în funcţie de posibilităţi. Am ales pentru tine varianta cea mai eftină sau economică, mai concret construcţia din lemn cu o suprafaţă de 40 m pătraţi.
Să începem construcţia umbrarului
Materiale de bază:
1. stuf de baltă( să fie uscat, drept, de dimensiuni diferite, decojit de frunze). Vom discuta mai târziu cum se face decojirea stufului;
2. pari din lemn, preferabil lemn de esenţă tare cum ar fi spre exemplu salcâmul sau ulmul;
3. grinzi de lemn - grosime 10 x 10 cm - lungime = 4 m;
4. căpriori de lemn(sa fie din bile de brad, grosime potrivită, sau pătraţi de lemn brad de: grosime 8 x 8 cm - lungime = 4 m;
5. şipcă de lemn: lungime = 4 m; grosime = 3 cm; lăţime = 5 cm;
6. sârmă(preferabil galvan pentru a nu prinde rugină, să fie subţire pentru legături, stabilirea şi împletirea stufului pe caroiajul format din şipcă de lemn;
7. cuie de diferite dimensiuni(preferabil de 12 pentru cosoroabe, coamă şi grinzi şi respectiv cuie de 6 pentru stabilirea şipcilor.
Alte ustensile:
1. undrea sau (andreaua - termen popular destul de cunoscut şi uzitat de cei care coase, modelează şi lucrează cu stuf)
2. şabloane de lemn(acest şablon te va ajuta la menţinerea stufului pe acoperiş)
scară de lemn sau metal pentru urcare sau coborare pe acoperişul umbrarului.
Acestea sunt în mare ingredientele ce vor face posibilă construirea umbrarului din lemn. Până când umbrarul grădinii va fi dat la gata te invit să stabilim primele etape premergătoare construcţiei propriu zise. Chiar in acest moment vei afla cum se face marcarea, trasarea şi stabilirea dimensiunilor.
Prima etapă se referă la: cum va arata umbrarul la o simplă analiză vizuală, ce formă va avea?
Forma propriu zisă va fi: dreptunghiulară, cu o lungime de 10 m, lăţime = 4 m, înălţime = 3,5 m.
Forma acoperişului cu doua aripi de ploaie.
Acum că ai aflat forma urmează să marcăm sau să trasăm dimensiunile prezentate mai sus.
Primul pas:
1. construieşte patru ţăruşi şi marchează dimensiunea la sfoară. Colţurile trebuie să fie de 90°, să cadă în vinclu. Astfel laturile vor fi perfect egale.
2. trasează dimensiunile prezentate, respectiv lungimea şi lăţimea cu casmaua de fier sau alt obiect ascuţit ce îl ai la îndemână.
Pasul doi:
1. primele gropi în care urmează să introduci parii le faci pe colţuri. Adâncimea gropilor să fie de 50 cm.
2. urmează să faci toate gropile, să introduci parii, să stabileşti distanţa dintre ei şi să-i aliniezi la aşa manieră încât să cadă unul în dreptul celuilalt.
3. distanţa dintre pari să fie din metru în metru.
Pasul trei:
Pregătirea parilor. Orice constructie din lemn presupune artă, acurateţe şi fineţe. Pentru că tot ne aflăm în această fază a construcţiei vreau să aflii că aspectul umbrarului contează extrem de mult. Conteaza atât pentru tine cât şi pentru cei care vizitează grădina ta de legume.
Cine sunt aceste persoane?
Sunt prietenii, cunoştinţele şi cei care vor venii să cumpere de la tine. Mai concret clienţii tăi. Este frumos să laşi o impresie plăcută(o impresie care va rămâne întipărită pe retina clienţilor tăi declaraţi mult timp).
Scopul lor este să cumpere legume proaspete şi eventual să se relaxeze în minutele de dialog pe care le vei avea cu ei.
Scopul tău este să vinzi. Ori pentru asta vei face următorul lucru.
Aspectul umbrarului tău este hotărâtor iar prima etapă va începe cu parii frumosului tău umbrar. Mai concret vei scoate parii la faţă dreaptă încât muchiile să fie perfect egale. Îi vei decojii şi arde cu arzătorul încât să capete o culoare cafenie, nuanţată, în culori liniştitoare, care să atragă clientul ca un magnet.
Scopul tău este sa ţii clientul cât mai mult în grădina ori locul în care îl vei invita va fi cu siguranţa umbrarul de lemn.
Cu cât îl vei ţine mai mult în gradină cu atât opţiunile sale vor creşte în ce priveşte diversitatea legumelor ce urmează să i le prezinţi. Ori asta trebuie să se întâmple într-un cadru extrem de plăcut şi liniştitor.
Prezentarea produsului este toată cheia când vinzi legume ori într-un astfel de ambient nu ai cum să nu vinzi aproape totul.
Te asigur că este o chestiune de câteva secunde sau clipe, moment în care clientul nu va rata nimic din discursul tău şi va cumpăra absolut totul.
Să mergem mai departe, ce urmează?
1. Stabileşte înălţimea parilor: să fie de 2,50 m (vei lua în calcul cei 50 cm care vor intra în interiorul gropilor).
2. Sapă gropile cu cazmaua(sau o sapă rotativă), măsoară adâncimea(să fie de 50 cm) şi introduce parii în interiorul acestora. Adaugă pământul scos din gropi şi întăreşte-l bine cu maiul de lemn. Aşa vei face cu toţi parii umbrarului.
3. Aliniază parii la sfoară. Vei începe cu o laterală. Cu primul şi ultimul par al acesteia. Aliniamentul să fie perfect drept, să nu aibă înclinaţii. Aşa că te rog să foloseşti bolobocul.
4. Aliniază acum toţi parii. Reperul este sfoara ce va venii prinsă la cuie pe primul şi ultimul par.
Odată ajuns în acest punct urmează sa satbileşti cosoroaba deasupra parilor. Este un moment crucial întrucât suprafaţa acesteia trebuie să fie perfect plană. Ca să fie aşa, înainte de a bate pătraţii care formează această structură vei folosii furtunul de nivel.
Este cum e mai simplu să dai nivel: se ia de preferat un furtun de culoare albă, transparentă pentru a putea vizualiza apa, se umple cu apă până când tot aerul iese afară din interiorul acestuia, după care se dă nivelul şi se stabileşte dimensiunea parilor.
Desigur va trebuii sa te ajute cineva. Unul va ţine furtunul pe semnul înălţimii deja marcate(dorite) al primului par, iar celalalt va merge şi va da nivel pe următorii pari urmând să îi semneze cu creta acolo unde cade nivelul. După ce s-a marcat fiecare par, se taie parii pe semn şi totul va fi perfect plan.
Acesta este momentul care corespunde cu amplasarea cosoroabelor pe pari.
Bate cosoroabele şi stabileşte legătura dintre parii lateralelor. Vei începe cu lateralele şi vei termina cu capetele. La capete îţi va da diferenţă de nivel. Aplică cosoroaba capetelor peste cosoroaba lateralelor. Practic cosoroaba din capetele umbrarului trebuie sa fie mai lungă cu 50 cm. Această cosoroabă va ţine loc şi de grindă.
Bate grinzile şi uneşte umbrarul pe lăţimea acestuia. Drept reper vei avea cosoroaba din capătul umbrarului. Să aibă aceiaşi dimensiune. După ce ai terminat vei egaliza capetele grinzilor. Ai grijă să fie perfect egale pe ambele laterale.
După stabilirea grinzilor vei adaugă popici pe capetele umbrarului. Aceste elemente vin amplasate pe grinzi. La jumataea acestora. Trebuie să iei în calcul înălţimea acoperişului. Sfatul meu este ca înălţimea popicului să nu fie mai mare de 1-1,5 m.
Orice popic se montează individual. La partea de jos vei creea popicului o babă de 10 cm şi îl vei prinde la cuie de grindă. Următorul pas este să întăreşti popicul cu trei ransforţări laterale pentru întărire şi stabilitate. Una în partea stângă, cealaltă în partea dreaptă şi ultima la partea din faţă, către interiorul acoperiţului. După ce termini cu această operaţie vei bate la cuie coama ce va venii prinsă deasupra acestora(deasupra popicilor).
Urmatorul pas este să aplici căpriorii ce vor constituii aşa zisul schelet al acoperişului. Distanţa dintre capriori să fie de un metru. Drept reper, căpriorii vor cade perpendicular pe fiecare grindă şi par în parte. Vei tăia capetele căpriorului în ştreh încât să cadă frumos pe grindă cât şi pe coama umbrarului.
După ce ai terminat vei aplica şipca pe toată suprafaţa acoperişului. Distanţa între şipci să fie de 50 cm. Amplasarea şipcilor o vei face începând cu partea de jos(baza acoperişului)până la coama acestuia. Prima operaţie va fi să aplici şipca din 50 în 50 cm pe orizontal, iar următoarea va fi amplasarea şipcilor pe vertical respectând aceiaşi distanţă. Acesta este scheletul sau caroiajul umbrarului de vară ce urmează să fie învelit cu stuf.
Am ajuns la momentul vizualizării scheletului umbrarului de vară
În primă fază pare să fie dat la gata. Cu siguranţă nu este aşa. Vei mai avea mici ajustari de făcut, de finisat, de întărit la cuie, lucruri mărunte pe care le vei face negreşit.
Primul lucru ar fi să îţi faci un şablon de lemn. Acest şablon te va ajuta la menţinerea stufului pe acoperiş. Practic nu va da voie stufului să alunece.
Ce este şablonul?
Este o scândură prinsă la caplamale, exact ca la cofragul utilizat la turnarea fundaţiilor din beton. Amplasarea şablonului o vei face la capetele grinzilor sau streaşina acoperişului. Este simplu de aplicat şi extrem de folositor.
Pentru aţi face o idee priveşte acest reper.

Tot ce rămâne de făcut de acum înainte este să aplici stuful deasupra acoperişului.
Despre cum se aplică, cum se coase, cum se modelează, cum se împleteşte o coamă din stuf sau papură vom discuta în următorul articol pe care am promis că îl voi scrie curând şi pe care te rog să nu îl ratezi.
Îmi poţi spune cât de util a fost acest discurs pentru tine?
Dacă ţi-a plăcut distribuie mai departe și abonează-te la newsletter pentru a fi la zi cu noutățile.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.