Cum Să Înveleşti Acoperişul Umbrarului Cu Stuf

Astăzi învelim umbrarul cu stuf. Vom da continuitate primelor aspecte ce le-am discutat în articolul de ieri . Articol în care am promis că astazi voi venii cu detalii practice ce privesc aplicarea stufului pe acoperişul umbrarului din gradină.
Materia primă din care este alcătuit acoperisul este stuful. Vreau să te anunţ că acesta se găşeşte în: lacuri, lăcovişti, canale sau bălţi sălbatice.
Tot ce va fi necesar să faci este să întinzi mâna să-l ei. Pentru un moment dimensiunea stufului sau calitatea acestuia nu contează. Tu intră şi taie stuf la greu. Vom discuta despre ce calităţi trebuie sa întrunească acesta mai târziu.
Dacă tot eşti pe treabă, te rog să tai şi câteva braţe de papură. Vreau să dai un aspect plăcut umbrarului tău. Un pic de verdeaţă dă bine, se încadrează extrem de plăcut cu aspectul plantelor din frumoasa ta gradină legumicolă.
De regulă stuful se taie în timpul iernii când luciul de apă al bălţilor este îngheţat, urmând ca papura să o tai verde în primăvară. Se taie la braţ(snopi) cu cazmaua de fier(acesta operaţie o faci iarna).
Dacă ai întârziat, tai stuful primăvara cu condiţia să intrii în apă şi să îl tai de la suprafaţa acesteia cu cosoiul de fier. Important este să fi foarte atent. Există riscul să te răneşti întrucât frunzele acestuia sunt extrem de tăioase. Atât deocamdată.
Ce urmează?
Urmează să facem selecţia stufului. Aici vei merge pe două variante.
Pentru un umbrar de gradină în câmp selecţia stufului nu trebuie făcută riguros. Motivul este următorul.
Sfârşitul recoltărilor legumicole din toamnă, coincide cu apropierea sezonului rece de iarnă. Cu siguranţă vei părăsii această grădină şi este posibil chiar să desfiinţezi acest umbrar.
Dacă această grădina se află pe un spaţiu ce poate fi controlat, merită din plin acest efort.
Am vrut să îţi prezint aceste aspecte întrucât era necesar să şti cum stau lucrurile. Decizia îţi aparţine.
Cum se fasonează frunzele stufului
Stuful trebuie decojit de frunze. Vei face acestă operaţie pentru a permite scurgerea apei provenite din căderea ploilor.
Acesta este scopul. Dacă nu vei lua în calcul acest aspect, apa îşi va face loc printre frunze, acestea vor intra în putrefacţie, iar stuful va suferii deteriorări grave, pot sune semnificative.
După această operaţie stabilim şablonul despre care am vorbit şi urcăm stuful pe acoperiş.
Vei avea nevoie de un prieten care să îţi dea materialul la mână. Frumos, organizat, braţ cu braţ, până vei acoperii tot umbrarul.
Primul pas este să egalizezi stuful la partea de jos. Odata urcat sus îl tragi către şablon şi îl prinzi pe tot la şipcă. Această şipcă se mai numeşte şi cleşte. Cu alte cuvinte îl prinzi la cleşte.
Cum Se Coase Primul Strat De Stuf
Se coase cu sârmă. Prima cusătură o vei face la 50 cm distanţă de marginea şablonului.
Cum se procedează?
1. sârma vine legată orizontal, pe lungimea acoperişului.
2. se leagă de capetele şipcilor ce alcătuiesc scheletul umbrarului.
Practic legi sârma deasupra stufului şi o întinzi cât se poate de tare. După acestă operaţie vei lua undreaua şi începi să coşi.
Ori îl coşi cu sârmă, ori cu aţa de seră. Decizia este a ta.
Pentru câmp îţi recomand sârma, întrucât exista riscul să te mai viziteze câte un şoricel şi ar putea toca aţa de seră.
Cum se coase?
Exemplu: vei introduce undreaua din metru în metru, către interiorul stufului. Străpungi stratul de stuf în dreptul fiecărui căprior.
Stuful se coase din interior către exterior. Cel de jos, amicul tău, va introduce undreaua prevazuta cu sarma în dreptul căpriorului. Tu, preiei undreaua, o petreci peste sarma de sus şi o direcţionezi înapoi către el.
Tu, vei lega sârma de sus, iar amicul tău va lega capătul sârmei la interior, de căpriorul umbrarului. Şi aşa procedezi până termini primul rând.
Următorul pas este să petreci vârfurile stufului peste coama umbrarului şi să le coşi cum am prezentat mai sus. După ce ai încheiat cu primul strat vei trece la aplicarea celui de-al doilea. Acesta va fi cu mult mai subţire.
Reţine: cel de-al doilea strat trebuie să depăşească cu minim 20 cm cusătura primului strat. Avantajul constă în faptul că va acoperii şi va asigura o doză de protecţie serioasă acestei cusăturii. În sensul că o va feri de umiditate.
Să presupunem că ai terminat umbrarul de acoperit.
Ca să îi dai un aspect extrem de plăcut vei creea mănunchiuri mici stuf de data aceasta înfrunzit. Acesta, trebuie să fie verde, pentru al putea împletii.
Cum se împleteşte stuful
Primul mănunchi de stuf va venii aşezat orizontal la capătul coamei. Vei aşeza mănunchiul cu cotorul către înterior şi vârful către exteriorul umbrarului. Îl legi puternic de coamă după care îl arcuieşti la aşa manieră încât să vină cu vârful către tine. Astfel maschezi cotoarele şi vei pleca la drum cu o împletitură frumoasă, pe rotund cum se spune.
Apoi, aşezi un mănunchi în partea stângă, unul în partea dreaptă(să fie orientate cu vârfurile către centru) şi împleteşti coama.
După aceea dai continuitate, mai adaugi stuf la centru, te legi cu el, si iar mănunchiuri stânga, dreapta. Si uite asa va ieşii o coamă extrem de frumoasă sau un acoperiş cu mult mai frumos decât aşteptai.
Ca să întăresc ideea şi să îţi dau curaj, află că este mult pana te apuci de treabă. Este dacă vrei mai mult o chestiune de exerciţiu practic, pe care cu siguranţă îl vei depăşii fără dificultăţi.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.