Sfaturi Utile Pentru Obţinerea Producţiilor De Roşii

Activităţile grădinarului sunt justificate când vine vorba de tomate si asta pentru că roşia este considerată o legumă completă, cu calităţi gustative remarcabile dar care se vinde extrem de bine. Dacă aşa stau lucrurile, astăzi îţi voi prezenta câteva sfaturi utile sub formă de exemple scurte, incat sa nu te plictisești citind. Știu, timpul trece repede, de aceea voi fi cat mai punctual.
tomate
Să curgă sfaturile;
Motivaţie: producţii mari, peste100 t/ha, plus câştiguri financiare substanţiale.
Primi pasi;
Stabileşte grădina lângă o sursă de apă pentru a indeplini cerinţele de apă necesare în momentele cheie. Mai concret; la plantare, înflorire şi fructificare.
Alege un teren cu o structură nisipoasă. Solul joacă un rol extrem de important. Avantajele primordiale sunt: permeabilitate şi afânare.Solul nisipos conferă uşurinţa asimilării de către plante a elementelor organice aplicate cu ocazia pregătirii terenului, stabilitate maximă în ceea ce priveşte calitatea dezvoltării rădăcinilor plantei, permite fixarea şi înrădăcinarea într-un mod alert, benefic.
Se evită băltirile pe surafața solelor cultivate pentru că nisipul va permite trecerea apei si elementelor organice către rădăcinile plantelor fără nici un fel de problemă. Astfel vei ferii plantele tale de eventualele boli ce ar putea să le distrugă in urma acestora. Cea mai cunoscuta boala este vascularizarea sau aşa zisul infarct al plantelor.
Execută lucrazile de bază într-un mod organizat, pe etape, la aşa manieră încât să aduci un aport benefic terenului ce urmează să fie plantat cu tomate;
lucrări de toamnă; fertilizarea terenului cu gunoi de grajd 5 t/ha anual sau 40 t/ha odată la 5 ani şi respectarea adâncimii arăturii 28-30 cm.
lucrări de primăvară: afanarea solului prin discuirii repetate şi modelarea terenului sub forma de biloane, brazde înălțate sau rigole.
Exemple Scurte
Alege s-au selecţionează seminţe de calitate cu germinaţie maximă 100%;
Respectă timpii şi timpul cu privire la momentul înfiinţării răsadniţelor sau paturilor nutritive, totul în vederea însămânţării;
Alege momentul optim(20 februarie-15 martie), plus, minus(5 zile), totul în funcţie de timp;
Creează paturi germinative de calitate formate din elemente organice naturale şi pământ îmbunătăţit: compost, turbă de baltă, gunoi de grajd, nisip;
Amplasează răsadniţa pe platforme formate din gunoi cald. Acest tip de platformă asigură căldura necesară plantelor pe timp rece;
Mergi pe mai multe variante sau tipuri de răsadniţe cum ar fi: răsadniţa clasică semi-îngropată, rasadniţa prevazută cu tocuri de lemn sau înfiinţarea răsadurilor în spaţii protejate cum ar fi: serele, solariile totul pe platforme formate din gunoi cald;
Respectă proporţiile ce alcătuiesc patul germinativ: pământ îmbunătăţit 50%, mraniţă 40%, alte amestecuri: compost, turbă, nisip 10%;
Seamănă şi respectă numărul de seminţe real pe metru pătrat: să fie de 550 s/mp;
Organizează-ţi munca şi seamănă într-un mod profesionist. Respectă distanţa dintre rânduri(din 5 în 5 cm) şi distanţa dintre sămânţe pe rând(din 3 în trei cm);
Respectă normele de udare cu de apă. La început vei acorda udări repetate cu cantităti mici(4 litri de apă pe metru pătrat, din patru în patru zile). Mai târziu, la o lună de zile diferenţă, vei mării cantităţile în funcţie de cerinţele plantelor la acel moment. Vei uda răsadniţa din 7 în 7 zile cu cantităţi duble de apă, cuprinse între 8 şi 10 litri de apă pe metru pătrat;
Nu sili răsadul cu apă, şi ai grijă să beneficieze de intensitatea luminii provenită în mod natural de la soare;
Aeriseşte răsadul frecvent, controlat şi vei reuşii să eviţi astfel căderea răsadurilor;
Execută operaţiile de întreţinere cu atenţie şi suplimentează răsadul de roşii cu îngrăşăminte organice naturale sub formă de macerate solubile. Exemplu: maceratul format din găinaţ de pasăre şi balegă de vacă. Vei implementa maceratul printre rândurile răsadului, după care vei aplica o normă de udare uşoară;
Execută corect operaţiile de plivire. Totul constă în selectarea buruienilor şi înlăturarea acestora. Udă rasadniţa spre seară, iar a doua zi intră şi pliveşte răsadul cu atenţie;
Căleşte răsadurile. Învaţă răsadul cu temperaturile încă de la primele frunze adevărate. În zile frumoase şi călduroase, descoperă răsadul parţial sau total. Vei începe călirea cu orele amiezii la început, apoi vei călii răsadul, atât seara cât şi dimineaţa. Intervalul de timp îl vei stabilii în funcţie de temperatura zilei la acel moment;
Pregăteşte materialul săditor înainte de plantare. Alege răsad gros la colet şi mocirleşte-l. Operaţia de mocirlire constă în introducerea rădăcinilor într-un material solubil format din pământ şi balegă de vacă;
Plantează roşiile în câmp. Respectă distanţa dintre plante pe rând, să fie de din 80 în 80 cm iar între rânduri sa fie de 90 cm. Plantează pe biloane. Bilonul este considerat cel mai eficient amplasament întrucât este un captator de apă provenite în timpul ploilor. Astfel vei asigura debitele de apă la momentele critice. Vei reuşii să uzi cultura de roşii într-un mod controlat;
Operaţiile de întreţinere se rezumă la una, două lucrări manuale cu sapa pe fiecare bilon în parte. Evită distrugerea bilonului. Rectifică bilonul cu sapa dacă sa spart. Biloanele nu au voie să se împrumute cu apă, întrucât vei creea băltiri. Ceea ce va duce la compromiterea plantelor pe segmentul de cultură inundat:
Cel mai important moment este momentul înfloririi ţi fructificării. La acest moment suplimentezi favorabil biloanele cu îngrăşământ organic şi le umplii cu apă până la creastă. Florile vor fructifica masiv. Repeţi operaţia din 7 în 7 zile timp de o lună de zile. Odată ajunse la maturitate, vor intra în pârgă. La acest moment vei oprii apa. Nu vei mai uda roşiile;
Recoltarea roşiilor o vei face fazial. Încă de la intrarea în pârgă a primelor fructe. La vei recolta şi depozita în lădiţe sau peuri. Le vei păstra la întuneric, sub şoproane sau umbrare construite special în acest sens. Orice grădină este prevăzută sau ar trebuii să fie, cu aceste umbrare. La o diferenţă de două, trei zile, roşiile vor devenii foarte coapte şi frumoase;
Controlează constant cultura întrucât vei avea surprize majore în ce constă coacerea roşiilor. Practic acest fenomen va exploada. Te vei trezii cu roşiile coapte, peste noapte;
Lucrează organizat şi identifică punctele de desfacere. Distribuie marfa pe cele mai apropiate pieţe sau centre legumicole. Idustrializează produsul şi depozitează-l pentru sezonul de iarnă. Transformă roşiile în diferite produse cum ar fi: bulioane, sucuri, tocături, creme, roşii în bulion s.a.m.d.
Acestea sunt în mare sfaturile la care te rog să reflectezi constant. Te asigur ca vei depăşi cu brio cantitatea de 100 t/ha. Dacă ți-a plăcut distribuie mai departe și abonează-te la newsletter pentru a fi la zi cu noutățile.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.