Cum Să Faci O Cultură De Zarzavat

Cultura de zarzavat constituie o provocare la adresa grădinarilor tentaţi să aleagă acest tip de legumicultură. Astăzi m-am gândit să vin în întâmpinarea ta cu câteva idei, sfaturi, sugestii, să te ajut să încropeşti de-o cultură de zarzavat.

Mare talent va trebuii să ai într-ale grădinăritului dacă vei ajunge cumva cu grădina la acest nivel. Trebuie deja sa te consideri un zarzavagiu sau grădinar avansat. Consider că după incursiunile tale făcute frecvent pe la mine prin grădină, ai devenit deja un grădinar avansat.

Drept umare, astăzi vom discuta despre cum se fac aceste culturi pentru ca sunt mai multe. Află chiar acum despre ce este vorba; Ca de fiecare dată vom lua drept etalon suprafata de 1 ha, urmând ca tu să reduci s-au să măreşti dimensiunea prezentată. Practic vei lucra cu seminţele mici şi ce vei fi nevoit să faci în așa fel încât să ieşi la rampă cu zarzavaturi extrem de frumoase şi sănătoase.
La categoria seminţe îţi recomand:
seminţe de pătrunjel frunze
seminţe mărar
seminte telina pentru frunze
leustean
De asemeni va trebuii să gânditesti şi să organizezi o cultură, încât rezultatele financiare să fie maxime. Până la urmă asta este ideea nu?
Bun. Hai pe treabă că pierdem timpul. Iată care sunt secretele înfiinţării unei astfel de culturii.
O vom lua cu secretele şi vom termina cu banii pe marfă:
Structura terenului în care vei modela o astfel de gradină va trebuii să fie nisipoaso-lutoasa. Pe deoparte. Pe de altă parte se impune să fie extrem de curată si bine suplimentatata cu elemente nutritive organice. Trebuie să iei în calcul că invazia buruienilor ar putea aduce pagube grave acestui tip de cultură.
Zarzavaturile au în general talie mică dar si inalta(marar), densitatea este cumva mare, iar buruienile nu va face altceva decât să le sufoce, sa le streseze, sa consume apa din sol, să le stagneze creşterea.
Un mic avantaj pe care îl prevăd este că sunt ma puţin expuse la alte pagube gen, vânt, furtuni şi alte elemente climaterice. Din acest punct de vedere vei sta bine cu ele.
Cultura de zarzavat, se înfiinţează pe brazde înălţate sau pe creasta biloanelor modelate special în acest sens. Acestea pot fi ececutate manual in gradinile cu suprafete mici, dar nu în cazul cultivarii unei suprafaete mari(1ha).
Este vorba despre 10000 m² din care cu siguranţă 8000 m² vor fi ocupaţi cu zarzavatul. Restul însemnând: alei, poteci, drum de acces etc.
Totul se face mecanizat şi nu ar trebuii să te îngrijoreze cumva faptul că nu vei reuşii să duci la bun sfârşit acţiunile tale. În schimb, îţi vei îndrepta atenţia către operaţiile de întreţinere mai mult.
Aici vei fi nevoit să-ţi exprimi talentul grădinăresc. Pentru a dovedi că eşti capabil, va trebuii să începi din toamnă cu câteva operaţii de întreţinere.
Operaţiile de întreţinere efectuate din toamnă sunt: eliberarea terenului de vegetale, erbicidări, totul la aşa manieră încât suprafaţa ce urmează să fie arată, să fie extrem de curată.
Cele mai cunoscute şi practicate culturii de zarzavat sunt: pătrunjelul, mărarul şi leuşteanul, cel din urma fiind consiterat o planta perena. Leușteanul este dacă vrei o cultură stabilă pe 10 sau chiar mai mulți ani. Vom discuta despre această abordare cu altă ocazie, într-un articol pe care îl voi scrie în viitorul apropiat. Așadar, vom merge în tandem cu aceste trei tipuri de zarzavat şi vom înfiinţa suprafaţa discutată.
Cele trei grupe de plante îţi vor aduce profituri financiare semnificative dacă vei aplica variantele prezentate aici.
Iată cum stau lucrurile;
Cu acest gen de culturi poţi merge la drum 4-5 ani de zile lejer. Fără nici o problemă. Tentaţiile sunt mari când stai şi te gândeşti câţi bani poţi lua pe doua trei legături de verdeaţă. Problema este că implică mult timp până o vei înfiinţa.
Mulţi grădinari au incercat sa infiinteze aceste culturi de cu toamnă dar nu au reuşit. Practic plantele nu au rezistat peste iarnă. Nu au reuşit să se înrădăcineze corespunzător iar frigul şi gerul a compromis culturile. De aceea iti recomand sa le infiintezi primavara cat mai devreme posibil.
Aceste lucruri sunt verificate, le-am verificat şi eu de-a lungul timpului. Pot spune că pe spaţii restrânse, acoperite, gen solarii, vei reuşii cu ele. În sensul că vei reuşii să treci cu ele peste sezonul rece, dar în camp este inutilă o astfel de abordare.
În cazul în care vrei să produci zarzavat iarna asigură-te că poţi oferii plantelor căldură şi lumină corespunzătoare.
Cea mai bună algere rămâne până la urmă înfiinţarea culturii de zarzavat primăvara timpuriu. Cât mai devreme. Aşadar dacă timpul permite şi este frumos, nu ezita şi înfinţeazi culturile de zarzavat.
Cantităţile de sămânţă diferă de la un caz la altul și se rezumă la 2-3 kg, per total/ha. Câte un kilogram din fiecare tip. Pe un hectar poţi încadra undeva la 18 benzi. Ceea ce presupune ca vei avea câte 6 benzi pe fiecare tip de zarzavat în parte.
Seamănă seminţele cu semanatoarea de precizie şi ia în calcul următorul aspect. Aşteaptă ca seminţele să răsară în mod natural. Cu alte cuvinte nu aplica până la răsărire norme de apă. Acestea pot duce la formarea crustei. Lucru destul de grav. Crusta nu va permite seminţelor tale să răsară uniform.
Totuşi dacă nu răsare, vei începe irigarea culturii cu cantităţi moderate de apă la aşa manieră încât să menţii umiditatea la sol. Şi faci acest lucru cât mai des. Practic până răsare. După ce au răsărit rămâne să te ocupi de întreţinerea zarzavaturilor.
Întreţinerea zarzavaturilor se face cu grijă şi atenţie. Vei prăşii intervalele dintr-e brazde săptămânal. Iar în cursul săptămânii vei plivi acolo unde buruienile şi-au făcut apariţia.
După înrădăcinare, vor creşte extrem de rapid. Vor intra în vegetaţie şi nu rămâne decât să începi recoltarea.
Recoltările se fac fazial, de 5-6 ori în decursul anului legumicol, prin tăierea repetată a frunzelor. Tot ce va trebuii să faci este să prelucrezi materia primă sub formă de legături, buchete, frumos aranjate în vederea valorificării.
Menţine tot timpul prospeţimea zarzavaturilor prin udări repetate cu apă şi spor la vânzări. Dacă ți-a plăcut distribuie mai departe și nu uita să te abonezi la newsletter pentru a fi la zi cu noutățile.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.