Ce Facem Dacă S-au Mănat Roşiile?
Iată cum se pune problema dacă roşiile tale s-au mănat. În primul rând împacăte cu ideea, întrucât eşti pus în faţa faptului împlinit. Nu îţi căuta vinovaţia, nu, pentru că nu stă în putinţa ta să controlezi evoluţia timpului sau evoluţia naturii. Efectul este clar strigător la cer. După atâta muncă, să te trezeşti că de frumoasa ta cultură de roşii sa ales praful nu este ușor. E greu de suportat.
Am trecut prin aceste momente şi nu mi-a fost deloc ușor, ceea ce ţi se va întâmpla şi ţie. Nu îţi va fi uşor şi chiar îmi pare rău să-ţi spun acest lucru. Cunosc câteva exemple ce ar putea să te ajute, dar asta dacă nu cumva cultura ta de roşii este compromisă total. Dacă este aşa nu mai are nicio noimă să mergi mai departe.
Nu vei ajunge la niciun rezultat. Şi asta pentru că odată ce totul sa deteriorat, nu ai cum să mai aduci cultura la plan. Mai mult, vei cheltuii o grămadă de bani, pentru a le mai da puţină viaţă ca să spun aşa. Este vorba despre bani pe tratamente evident, care au ajuns să coste mai mult decât cultura propriu zisă.
Chiar aş vrea să ştiu ce îi mai poate face tratamentele la o astfel de roşie. Ia spune-mi cum tratezi aceasta roşie?
Se mai poate face ceva?
De multe ori am discutat despre costurile înfiinţării culturilor legumicole şi tot atât de multe ori, te-am avertizat să fi prevăzător, mai ales că lucrezi cu plantele.
Prevăzător în sensul că plantele trebuie tratate preventiv, încă de la început. De când au răsărit şi până la fructificare. Două trei tratamente preventive ajută extrem de mult culturile de tomate şi asta pentru că ploile aduc s-au poartă cu ele acizi sulfurici, care practic rupe grădina de legume în două.
Preventiv îţi spuneam să creezi perdele de protecţie formate din plante înalte sau perdele de fum care sunt extrem de benefice, să te pui la adăpost şi tot timpul să ai fungicidele şi insecticidele la îndemână.
Totul în vederea unor eventuale semne de deteriorare atât a plantelor cât şi a legumelor propriu zise. Mai jos ți-am lăsat o listă cu fungicide care sper eu să te ajute. Important este sp urmezi instrucțiunile de aplicare a produsului și cred eu că vei rezolva o parte din problemele cu care se confruntă plantele tale de tomate.
- Fungicid Curzate Manox;
- Fungicid Score;
- Fungicid Antracol;
- Fungicid Topsin;
Nimic nu este întâmplător. Ai plecat de acasă înarmat cu multă pasiune şi dăruire şi totul pentru a caştiga un ban în mod cinstit, de pe urma muncii depuse. Ai aşteptat zile şi nopţi iar acum când să prosperi, să poţi ieşii cu produsele la vânzare, s-a întâmplat inevitabilul.
Nu spun că nu se putea întâmpla chiar dacă roşiile erau tratate. Depinde de gradul de infestare sau deteriorare a culturii. Poate nu am găsit cel mai potrivit termen, dar ca să-ţi faci o idee, despre acest aspect este vorba.
Dacă 80% din suprafaţa de câmp este distrusă, cu părere de rău îţi spun că nu mai are nici un rost să mai investeşti. Dimpotrivă, scoate plantele sau legumele afară din câmp, curăţă terenul şi tratează-l. Şi asta pentru că boala se poate instala serios. Vei avea surprize neplăcute ani dea rândul dacă nu tratezi serios această problemă.
Depinde la ce stadiu eşti cu această cultură. Pentru că întrebarea ta a a venit în acest moment, mai concret la luna Iulie când tomatele s-au copt aproape total, tot ce trebuie sa faci este să recuperezi ce se mai poate din munca ta.
Recoltează aşadar toate roşiile. Si coapte şi verzi. Pe cele verzi încearcă să le vinzi sub formă consevată(gogonele) ceea ce o să fie un pic mai greu pentru că la această oră nu se caută gogonelele. Dar totuşi merită să încerci.
Iar tomatele în stare coaptă s-au pătate, aşa cum sunt ele, transformă-le în bulioane. Am mai scris despre acest lucru într-unul din articolele mele. Aşa că ai de unde învăţa. Tot ce este deteriorat, dă la o parte, aceste fructe nu sunt bune de mâncat. Cu alte cuvinte înlătură tot ce este pătat s-au stricat. Nu merită efortul, întrucât rezultatul va fi unul dezgustător.
De ce să nu recunosc am încercat multe variante de-a lungul timpului, ţi-am mai spus că mi s-a întâmplat această problemă. Parcă îi dăduse cu foc. Ştiu ce sentiment trăieşti şi încă odată îmi exprim regretul, pentru faptul că nu pot face mai mult de atât pentru tine.
Cel puțin şti, ce trebuie să faci de acum înainte. Te rog nu lăsa terenul la voia întâmplării. Curăţă-l de aceste vegetale, stropeşte-l cu un fungicid şi încearcă să înfiinţezi o cultură în regim de urgenţă. Cum ar fi castraveţi de toamnă spre exemplu.
Încă nu este chiar târziu se mai poate totuşi. Profită şi pune-ţi speranţa în ce urmează să faci. Nu renunţa la grădinărit. Poate cine ştie, vei avea satisfacţia rezultatelor pozitive mai târziu în toamnă.
Cândva un bun prieten îmi spunea; chiar dacă ai pierdut, tot te-ai ales cu ceva, acest ceva, este experienţa prin care ai trecut şi din care ai avut de învăţat. Experienţă pe care o vei face cunoscută şi celor ce vor urma după tine.
De fapt vreau să-ţi spun că aceste lucruri te întăresc, te fac mai puternic şi mai prevăzător. Oricum ar fi în faţa calamităţilor de acest gen nu se poate pune nimeni paravan. Trebuie să acceptăm şi aceste evenimente nedorite.
Cine îşi doreşte să piardă totul?
Nimeni desigur; aşadar astăzi am venit mai mult cu un soi de încurajare la problema ta. Neavând o soluţie concretă care să-ţi rezolve pe deplin problema. Trebuie să conştientizezi că dacă aveam o putere le aduceam pe toate la viaţă. Despre tomatele tale este vorba desigur.
Nu am această putere, însă te pot susţine de aici, din spatele acestui articol. Te incurajez să mergi mai departe, pentru că nu eşti singur. Am fost, sunt şi voi fi tot timpul alături de tine.
Mă repet, atât cât se poate recuperează. Poate cantităţile de tomate vor acoperii o parte din investiţiile tale şi nu vei pierde totul. De regulă nu se pierde chiar totul. Aşa că te îndemn să acţionezi cât mai repede, după care să înfiinţezi o altă cultură.
Dacă nu vrei să mergi pe această variantă şi anume să mergi cu o cultură legumicolă, schimbă abordarea şi mergi pe o cultură de cereale. Cum ar fi grâul s-au orzul spre exemplu. În anul ce urmează, după recoltarea cerealelor, poţi înfiinţa alte culturi legumicole, cum ar fi varza de toamnă, castraveţi, ridichii negre. Asta în cazul în care crezi că există un potenţial risc să mai înfiinţezi ceva acum.
Şi uite aşa vei avea ocazia să câştigi la două capete cum se mai spune. Culturile duble s-au dovedit de-a lungul timpului extrem de avantajoase. Încearcă şi ia în calcul şi aceste variante. Poate cine ştie vei avea surprize plăcute.
Tot ce trebuie să reţii din această întâmplare neplăcută din viaţa ta de legumicultor este să iei în calcul că: orice cultură ce urmează să fie înfiinţată în câmp trebuie tratată preventiv s-au la atenţionare, atunci când apar primele semne de boală.
Trebuie să înveţi cum să identifici aceste simptome de boală. De multe ori planta se arată a fi sănătoasă. Dar nu este aşa. Chiar dacă ai impresia că este verde, frumoasă, sănătoasă, viguroasă s-ar putea totuşi să fie bonlavă. Trebuie tot timpul supravegheată şi controlată.
Primele semne apar de jos în sus începând cu primele frunze de la sol care încep să-și schimbe culoarea, încep să se usuce. În acest moment boala s-a instalat. Bacteriile fungice se instalează pe plantă şi o distruge. Dacă s-a întâmplat acest lucru începi şi defoliezi aceste frunze, le rupi și le dai afara din cultura de tomate, apoi tratezi plantele de tomate.
Cu ce le tratezi?
Cu un fungicid în a cărui compoziţie este cuprul. Cuprul are efect curativ. Sunt o mulţime de fungicide în compoziţia cărora se află acest element, unul dintre ele este zeama bordeleză, este ecologică și extrem de eficientă.
Nu lăsa boala să avanseze; Ce se întâmplă dacă nu insişti şi nu tratezi plantele de tomate corespunzător?
Toată cultura de tomate va fi compromisă şi vei avea surprize extrem de neplăcute.
O altă simptomă despre care vreau să afli este pătarea tomatelor. O roşie sănătoasă trebuie să aibă un aspect lucios sănătos. De regulă petele apar din mai multe motive. Care sunt astea?
Excesul de umiditate dar şi lipsa apei duc către pătarea frecventă a tomatelor.
Excesul de umiditate, duce la vascularizarea plantei şi la instalarea putregaiului în fruct. Planta este lacomă în ce privește consumul de apă. Câtă îi dai atât consumă.
Un lucru contraindicat dacă stăm şi ne gândim bine. Practic tomatele trag apă multă şi încep sa se deterioreze grav. Dar si lipsa apei va afecta atât plantele cât și fructele. Trebuie sa ști cum să alternezi cu aceste udări.Ca sa faci asta accesează acest link și află despre ce este vorba.
De multe ori ţi-am spus că tomatele au un consum de apă limitat, cerinţa lor de apă mai mare fiind la înflorire şi fructificare. Atunci când planta generează fructele. Am mai discutat despre acest aspect în acest articol despre udarea tomatelor ude vei învăța cum și ce cantități de apă trebuie să aplici plantelor tale de tomate.
Cum se manifestă boala dacă aplici prea multă apă plantelor de tomate? Ce se întâmplă cu fructele? Boala se manifestă extrem de sever, toate fructele se coflecesc. Iată un alt termen grădinăresc cu care cred ca eşti familiarizat. Eşti grădinar şi înţelegi destul de bine acest termen.
Fructul îşi schimbă rapid consistenţa şi culoarea, se înmoaie şi cade jos. Acesta este efectul ce se creează datorită excesului de umiditate.
Ce se întâmplă dacă nu acorzi apă tomatelor la momentul critic?
Momentul critic nu este altul decât cel prezentat mai sus, adică la înflorire şi fructificare. Se întâmplă următorul lucru. Planta va începe operaţia de inversare a alimentării cu apă.
Planta este inteligentă, prin natura ei, și-a creeat acest sistem, și una peste alta va începe să-şi tragă apa din propriile sale resurse, care nu sunt altele decât tomatele proprii.
Procesul va începe invers, de la vârf în jos. Ce crezi ca se va întâmpla?
Toate tomatele vor căpăta o pată sau mai multe pete de culoare cenuşie extrem de urâtă. La acel moment vei spune că s-au mănat roşiile. Dar dacă stai şi reflectezi cu atenţie nu sa întâmplat acest lucru. Sa întâmplat altceva şi anume totul a plecat de la neatenţia ta. De la faptul ca nu ai udat tomatele la momentul critic.
În concluzie trebuie să ştii cum să alternezi cu cantităţile de apă în cultura de tomate. Altfel există riscul să dai vina pe împrejurări. Să spui că s-a mănat totul, că totul este distrus şi când colo să fie chiar vina ta. Consideră acest secret ca un cadou pentru tine venit din partea mea.
Pentru că suntem spre final te invit să stai alături de plantele tale şi să le controlezi frecvent. Iar în secunda în care ai observat modificări de culoare, pete sau alte simptome, intră şi rezolva problema imediat. Nu lăsa boala să avanseze întrucât exista riscul să pierzi totul.
Ţi-am prezentat câteva aspecte, pe care probabil că le ştiai sau poate nu le ştiai, cu siguranţă mai sunt şi altele. Natura ne poate oferii satisfacţii dar uneori vom avea parte şi de neplăceri. Important este sa fim tot timpul atenţi şi să avem grijă de plantele noastre.
Îţi urez din toată inima succes şi ca de fiecare dată te mai aştept pe la mine prin grădină. Apropo, tu ce metode de estompare a bolilor, cu privire la mănarea tomatelor foloseşti?
Dacă ți-a plăcut distribuie mai departe și nu uita să te abonezi la newsletter pentru a fi la zi cu noutățile.
Post a Comment