Cum Să Construieşti Un Bordei Rustic

Bordei Rustic
Astăzi voi prezenta pentru tine bordeiul grădinii. Vom discuta despre utilitatea şi importanţa lui, despre cum se construiește și la ce folosește. 

Ce este un bordei, cât de important este acest spaţiu şi cât de mult te poate ajuta. 

Bordeiul este un loc sau un spaţiu de depozitare al legumelor folosit cu precădere atât pe timp de vară cât si pe timp de iarnă. Este un spaţiu destinat păstrării legumele la temperaturi adecvate, răcoroase, constante.  

Cum se construieşte bordeiul 

De fiecare data se ia în calcul, scopul, lungimea, lățimea și înălțimea. Poate fi modernizat cu accesorii, rafturi și sisteme de ventilație. 

Necesar de materiale;

  1. lemn din salcâm; 
  2. stuf de baltă; 
  3. papură; 
  4. dulapi din lemn pentru rafturi;
  5. uşi; 
  6. geamuri cu toc din lemn; 
  7. cuie.

Primul pas; marchează sau stabileşte lungimea, lăţimea și adâncimea. Forma bordeiului să fie dreptunghiulară, iar adâncimea să nu depăşească 3 m. 

Lăţimea, lungimea și adâncimea se stabilesc in  funcţie de posibilități, de cât de mare doreşti să fie acest spațiu.

 Exemplu: 10 m lungime, cu 4 m lăţime și o adâncime de 3 m. 

Pasul 2; sapă groapa bordeiului cu un escavator sau manual. După ce sapi, scoţi pământul afară și taluzezi pereţii sau laturile cu cazmaua de fier.

Alte detalii; pereții, părțile laterale ale bordeiului nu se tencuiesc, nu se face această  lucrare dacă destinaţia lui este păstrarea legumelor. De ce? 

Pentru că trebuie să respire și astfel se evită; instalarea mucegaiului, apariția fungilor și a aerului greu mirositor. Pentru evitarea acestor neplăceri(inconveniente) vei face următorul pas:

Pasul 3; după taluzare, se scoate pământul afară și se înlocuiește cu vegetale uscate. Poate să fie orice: paie de grâu, coceni de porumb sau coardă din viţă de vie. 

După ce ai făcut acest pas dai foc acestor vegetale şi le laşi să ardă. Operaţia se repetă de 3 ori, până când observi că pereţii bordeiului au căpătat o culoarea cărămizie. Culoarea cărămizilor de construcţii. Apoi vei scoate cenuşa afară din bordei. Îl mături frumos şi îl laşi aşa.

Pasul 4; cum se face acoperişul. 

Pentru susținerea acoperișului vei instala grinzi din lemn de salcâm din metru în metru pe toată lăţimea gropii. 

La jumătatea grinzilor, în funcție de lungimea bordeiului, atașezi un boiandrug, sau mai mulți, din lemn de salcâm. 

La partea din față, sau la intrare în bordei montezi un par de lemn tot din salcâm. Să fie amplasat la jumătate(sa coincidă cu boiandrugul) iar înălțimea acestuia să fie de 2 m. 

Sus, pe acest par, se stabilește coama acoperișului. Această coamă este susținută de popici de lemn. Popicii se amplasează pe fiecare grindă în parte. 

Vei merge cu coama în descreștere. La partea din  faţă vei avea 2 m iar la partea din spate vei venii cu acoperișul la cota zero. 

După această operaţie montezi căpriorii. Căpriorii se montează în dreptul fiecărei grinzi, pe o parte şi pe alta a coamei. Apoi te gândeşti la aspectul acoperişului. 

Aici ai posibilitatea să-l înveleşti cu ce vrei. Pentru că este un bordei rustic îţi recomand să-l înveleşti cu un strat gros de stuf. Grosimea stratului să fie de 1 m.

După aplicare fasonezi stuful la partea de sus(la coamă) și împletești o coamă frumoasă. Să fie o coamă formată din stuf verde şi papură, pentru a da acoperișului un aspect frumos. Am omis să îţi spun că stuful trebuie decojit de frunze înainte de al aplica pe scheletul acoperişului. 

La intrare urmează să-i atașezi bordeiului câteva anexe, uşa şi geamul acestuia. Stabileşti dimensiunile şi cu un tâmplar bun vei încheia şi această operaţie cu succes. 

La interior construieşti o scară din lemn şi amplasezi rafturile pe pereţii laterali ai bordeiului. 

La partea din spate stabilești o țeavă, o gură de aerisire. Nu uita să decupezi țeava la partea de jos, iar sus(la exterior) aplică-i o sită deasă. Totul pentru recircularea sau remprospătarea aerului. 

Dimensiunea rafturilor se stabilește în funcţie de greutatea produselor depozitate. Îţi recomand să le faci din dulapi de lemn masiv. Să fie cât mai groase. Cu un tâmplar se rezolvă toată problema.

Înainte vreme, acoperişul bordeiului era conceput din mărăcini, paie de grâu şi pământ. Se lipea frumos, iar peste el se punea un strat de pământuri înţelenite. 

Dacă te gândeşti la această variantă, ia în calcul structura acoperişului, trebuie să fie extrem de solidă.  Închei aici cu speranța că aceste sugestii ți-au fost de folos.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.