De Ce Nu Merge Cultura De Ardei?
Să pui o întrebare directă despre evoluția plantelor de ardei, în care intră creșterea, dezvoltarea, fructificarea și implicit înmulțirea, e greu. Nu ești obișnuit să pui întrebări directe, sincer și eu mă blochez când trebuie să iau această decizie.
Teama că undeva am greșit, sau teama că aș putea fi refuzat mă ține pe loc. Așa că, știu de ce nu inițiezi acest dialog. Ca să te scutesc de acest efort, azi voi răspunde la câteva întrebări legate de acest subiect.
De ce nu merge cultura de ardei?
Metaforic spus, cultura de ardei nu merge niciodată, nu are cum, este statică. Ca să o facem dinamică, să meargă, este necesar să o ajutăm să facă primul pas. Până acolo însă, cultura ta de ardei va sta în genunchi, va merge de-a bușilea, așa cum merge un copilaș de 7 luni.
Recomandările mele sincere sună cam așa: Întinde-i O Mână De Ajutor, Ridic-o De La Pământ, Hrănește-o Bine, Dăi Apă, Îngrijește-o, Întreține-o, Menține-o Curată, Asigură-i Protecție Împotriva Dăunătorilor, Nu Uita De Ea.
De ce nu merge cultura de ardei?
Pentru că nu s-a respectat rotația culturilor, s-a înființat cultura pe aceeași solă sau suprafață de teren consecutiv, ani de-a rândul, te rog să nu mai faci aceasta greșeală. O cultură de ardei trebuie să revină pe același amplasament după 4 ani.
Pentru că nu s-a fertilizat solul niciodată cu gunoi de grajd descompus, iar dacă s-a făcut, nu s-a făcut corespunzător, nu s-a respectat cantitățile necesare(45 t/ha), reține acestă sugestie și te asigur că lucrurile vor intra pe făgașul cel bun.
Pentru că nu s-a respectat ordinea lucrărilor de bază(arătură, disc cu grapa cu talere prevazut cu bara de nivelare, mai rar cu bara de netezire). O arătură corespunzătoare coincide cu o adâncime de 28-30 cm, cu această ocazie se face și încorporarea îngrășământului organic amintit mai sus. Tot în acest cadru te invit să lași arătura în brazdă crudă, fără să o mai deranjezi până la primăvară.
Pentru că s-a ales o suprafață de teren infestată cu buruieni(pir, costrei), uneori o pârloagă secată de elemente minerale, nutritive. Cu un sol îmburuienat, plin cu semințe și rizomi nu vei ajunge prea departe. Ia în calcul te rog și acest aspect.
Pentru ca nu s-a ales soiul sau hibridul de ardei corespunzător zonei în care locuiești sau specific factorilor de mediu în care dorești să înființezi această cultură. Respectă punctele cardinale N;S,E;V, iar dacă stai prin centrul țării vezi ce fel de soiuri se pretează la această zonă. Același lucru este valabil și pentru celelalte zone respectând punctele cardinale.
Pentru că ști prea puține lucruri despre răsadurile de ardei, un răsad bun, trebuie să fie viguros, gros la colet, cu 7-8 frunze adevărate, la primul buton floral, cu o înălțime de 15-16 cm, rezistent la strămutarea în câmp. Click aici și află cum se fac răsadurile de ardei.
Pentru că nu s-a plantat la momentul optim, frigul și umiditatea excesivă, stagnează creșterea plantelor de ardei, ori pentru a evita acest aspect trebuie să-l plantezi în optim, undeva la data de 10 mai.
Pentru că nu s-a ales drept variantă modelarea solului sub forma de rigole(bune captatoare de apă provenite din căderea ploilor), te rog să reflectezi mai mult la acest aspect.
Pentru că nu s-a respectat densitatea între plante pe rând(15 cm), nu s-a respectat distanța, între rigole(60-70 cm), nu s-a asigurat numărul de plante necesar înființării unui ha(55.000 p/ha, plus rezerva 5000).
Pentru că nu s-a plantat răsadul corespunzător, cu sădilul de lemn sau fier, până la primele frunze adevărate.
Pentru că nu s-a făcut o întreținere corespunzătoare, încuibărire a plantelor de ardei, la distanță de 15-20 zile de la plantare, manual, cu sapa pe rând, la așa manieră încât cultura să devină cât mai stabilă.
Pentru că nu s-a estompat creșterea buruienilor prin operațiile de mulcire cunoscute. Mulcirea cu paie, rumeguș, fân. O cultură de ardei mulcită cu paie semi descompuse te va ține departe de buruieni și dăunători. Vei scăpa definitiv de acești musafiri nepoftiți, în plus stratul de mulci va menține umiditatea la sol, prin descompunere va mării cu siguranță gradul de fertilitate al acestuia.
Pentru că nu s-a respectat numărul de udări pe toată durata de vegetație, nu s-a făcut sau aplicat în cultură operații cu caracter special cum este spre exemplu, cârnirea florilor sau defolierea plantelor de ardei, click aici și află cum se fac aceste operații.
Pentru că nu s-a făcut fertilizările faziale(2-3) cu must de bălegar după plantarea răsadului la 20 zile distanță, la înflorire și fructificare, concomitent cu o normă de apă de 250 mc/ha.
Pentru că te aștept sa vorbim despre multe aspecte în comentariile făcute de tine mai jos.
Acestea sunt principalele cauze pentru care cultura ta de ardei nu merge. Dacă ți-a plăcut distribuie mai departe sau abonează-te la newsletter pentru a fi la zi cu noutățile.
Post a Comment