Cum Se Face Palisarea Castraveţilor
Palisarea castraveţilor nu este o practică tocmai uşor de efectuat. Presupune să fi cumva cu un pas înaintea lor în sensul de a nu îi lăsa să se întindă.
Aşa că astăzi îţi voi arată cum vei face palisarea s-au ridicarea de la pământ, la aşa manieră, încât frumoşii tăi castraveţi să stea eleganţi şi lejer fără nici un fel de problemă.
Astăzi vei afla care sunt primii paşi și la ce stadiu de creştere al castraveţilor trebuie sa faci palisarea.
Palisarea este operaţia de ridicare pe anumiţi suporţi sau alte sisteme de prindere a plantelor de castraveți. Prin natura lui castravetele poate fi comparat cu un alpinist cum îmi place mie să-i spun.
Este talentat şi îi place să escaladeze centimetru cu centimetru până ajunge în vârf. Până când şi el are un vis. Şi visul lui este să ajungă cât mai sus. Comparativ cu oamenii ţinta lui este mult mai clară.
Este ambitios, iar dacă mai este şi ajutat îţi va întoarece înapoi savuroasele fructe pe care le foloseşti zilnic în salatele tale înzecit, plus considerentele financiare la care te-ai gândit.
Mă uimeşte aroma şi calităţile sale gustative. Lucru pentru care iubesc nespus de mult aceasta legumă. Pentru că răbdarea ta este oarecum pusă la încercare, te invit să ţi-o cultivi acum, aici, cu mine şi să începem să facem palisarea castraveţilor.
Nu întâmplător ţi-am spus acest lucru. Palisarea este dacă vrei o artă. Trebuie făcut totul cu atenţie şi mare răbdare.
Poate te întrebi de ce trebuie să palisăm castraveţii?
Motivul principal îl constituie ridicarea acestuia de la pământ. Frunzele castraveţilor sunt extrem de sensibile. În contact cu solul frunzele acestora se deteriorează vizibil.
Motivul deteriorării este crearea complexelor parazitare ce se formează între frunze şi sol. Acestea vor duce la deteriorarea vizibilă efectul fiind ruginirea constanta a frunzelor.
Cum se face palisarea castraveţilor
Hai să începem cu câteva date pe care va trebuii să le cunoşti. Castravetele este o plantă care iubeşte extrem de mult căldura. Sămânţa lui răsare în trei zile şi asta în condiţiile în care temperaturile depăşesc 22 de grade.
Primele frunze care îşi fac apariţia se numesc cotiledoane urmând ca după maxim 4-5 zile să crească şi prima frunză adevărată.
Dacă eşti adeptul cultivării castraveţilor pe spaţii restrânse îţi recomand să îţi faci planul cu ei încă de la semănat. Vei merge pe densitate şi vei planta cuiburile din 50 în 50 cm.
Indiferent de amplasamentul lor, fie afară , fie în solar vei respecta aceste dimensiuni. Acum ca ai aflat acest lucru te invit să semeni castraveţii în cuiburi.
Cum se seamănă castraveţii
Ia o sfoară şi întinde-o pe lungimea amplasamentului. Apoi ia sapa şi creează cuiburile din jumătate în jumătate de metru. Distanta între rânduri să fie de un metru. Adâncimea gropilor să nu fie prea mare.
Castravetele se seamănă în faţă iar adâncimea de semănat este de 3 cm. Întotdeauna vei adăuga 2-3 boabe de fasole la cuib. În ideea de a sparge crusta şi a da frâu liber seminţelor de castraveţi să răsară mai repede.
Bobul de fasole este extrem de puternic şi va sparge crusta formată din căderea ploilor sau udărilor excesive. Asta dacă îi semeni afară. Dacă vei semăna în solar se va evita aspectul ce tocmai l-am prezentat.
Aşteaptă să răsară, iar după ce au răsărsit vei trece la construcţia suporţilor de susţinere a castraveţilor.
Cum se face un suport de susţinere a castraveţilor fără să te coste aproape nimic
Exemplu: Suportul creeat din aţă, sârmă şi stuf
Atât pentru solar cât şi pentru afară îţi recomand ca suport aţa, sârma şi stuful de baltă. Sunt extrem de simplu de aplicat. Se face uşor în dreptul fiecărui cuib, cu grijă şi cu atenţie.
Vei creea suporţi speciali la capetele solarelor sub forma de teu, cărora le vei ataşa 3 sârme. Distanţa între sârme să fie de 70 cm.
Prima sârmă să fie la 70 cm înăţtime de la pământ în sus. Deci totalul va fi de 2,80 m. Asta este înăltimea corespunzătore pe care o vei creea pentru castraveţii tăi.
Nu uita însă de stuf. Leagă stuful de cele trei sârme, din dreptul fiecărui cuib. Astfel ai reuşit să creezi suportul mult visat.
Costurile unui astfel de suport este ca de obicei aproape zero. Este vorba despre câteva sârme, un ghem de aţă şi două trei braţe de stuf.
Nu te înhăma să faci suportul perfect. Pentru un început mulţumeşte-te cu acesta. Este ieftin, uşor şi simplu de aplicat. Cu alte cuvinte exact ce vroiai tu. Şti cum este, nu te dau banii afară din casă.
Surse: stuful îl vei lua gratuit din bălţile sălbatice apropiate locaţiei în care înfiinţezi acest micuţ segment de cultură, iar câteva sârme şi un ghem de aţă nu cred că va costa atât de mult încât să ridice la rampă o problemă.
Palisarea propriu zisă
Castravetele este tare narăvaş. Prin natura lui creează lujeri, însoţiţi de cârcei şi flori. Defapt acesta este modul său de a se deplasa.
Cârcelul: el este cel care va ajuta planta să se ridice către vârful suportului creeat de tine. Şi o va face într-un mod extrem de rapid.
Dacă nu ştiai află că acest micuţ alpinist creşte 2 cm pe zi. În condiţiile în care îi oferi tot ce-i trebuie. Şi aici mă refer la îngrăşăminte şi alte aţenţii, cum ar fi de exemplu maceratele speciale formate din gunoi de pasăre şi alte ingrediente.
Vei începe palisarea cu primul lujer, iar de fiecare dată când va da altul, îl vei direcţiona către sârmele adiacente.
Lujerul principal sau tulpina o vei lega de stuf. Iar lujerii secundari îi vei lega de sârme. Vei repeta această operaţie până la partea de sus. Acolo va trebuii să ajungă, sus, la sârma de sus, dacă vor ajunge:)
Bun. Hai să îţi arăt cum fructifică, cum înfloreşte şi cum se dezvoltă castravetele. Şi asta pentru a învăţa, cum să-l cârneşti şi să identifici florile false. Pentru că dacă nu ştiai castravetele generează printre altele şi flori de acest gen.
Cum se dezvoltă: se dezvoltă extrem de rapid. Constituţia lui constă în tulpina principală însoţită de luijeri, flori şi cârcei.
Cum fructifică: prima fructă îşi va face apariţia pe lujerul principal. Practic la încheietura primei frunze de jos în sus. Aici îţi va face apariţia primul castravete pe care îl vei mânca.
Reţine: tot din acest punct va pleca la drum următorul lujer. La rândul său fiecare lujer în parte, va face frunze şi flori. La fel, din dreptul fiecărei frunze îşi va face apariţia alt castravete.
Ca să înţelegi mai bine este vorba despre a doua mână de castraveţi cum se spune.
Şi tot aşa. De fiecare dată, din dreptul fiecare frunze, vor apare trei patru flori, un lujer şi un cârcel. Acesta este fenomenul de fructificare combinat desigur cu cel de creştere şi dezvoltare.
Acum e acum. Tot ce trebuie să faci este să cârneşti lujerii şi florile care nu fructifică. Flori false li se mai spun. Acestea nu ajută cu nimic, dar nici nu deranjează prea tare.
Florile false au peţiolul subţire şi lung. Le vei descoperii imediat, de la prima vedere. Pune mânuţa şi rupe-le de acolo. Sau dacă nu vrei, nu este nici o problemă. Nu te va încurca cu nimic.
Însă cu lujerii treaba stă altfel. Nu vei lăsa castravetele să meargă cu toţi lujerii la drum. Nu, pentru că nu va avea putere să-i ducă pe toti.
Pentru ai da şanse să fructifice armonios, vei cârni lujerii secundari de la cea de-a trei-a frunză. Apoi vei lega lujerul de sârmă şi vei aştepta să fructifice armonios.
Tot ce rămâne de făcut este să recoltezi şi să te bucuri de îmbietoarele tale fructe, ce ţi-le va oferii această minunată plantă.
Aşa se cârnesc castraveţii. Începând de jos pe fiecare lujer în parte, până la partea de sus. Până când castravetele tău va ajunge la sarma de sus.
Concluzie: Astăzi am învăţat despre palisarea castraveţilor pe suporţi creeaţi din sârmă şi stuf. Am identificat cum creşte şi se dezvoltă castraveţii. Am efectuat un mic exerciţiu cu privire la cârnirea lujerilor şi identificarea florilor false.
Întrebare: Tu cum cârneşti şi ce metode de palisare a castraveţilor aplici?
Dacă ți-a plăcut distribuie mai departe și nu uita să te abonezi la feedul de site.
Post a Comment