Cum Sa Faci O Analiza Simpla A Pamantului Tau

Te salut, ce mai faci?
Cum îți merge cu grădina? 
Ce probleme întâmpini? 

Sunt curios să știu cum evoluează plantele tale legumicole. Să te întreb dacă ai aplicat metodele prezentate de mine până acum. Aș vrea să știu la ce stadiu ești cu gradina. 

sol fertil

Nu întâmplător te întreb acest lucru? 

Mi-am propus să aflu cum stau lucrurile cu gradina ta. Vreau să te ajut. Știu că prima decadă de înființare a grădinilor legumicole este pe sfârșit. Cealaltă decadă urmând să aibă loc începând cu data de 15 iunie. Aș fi extrem de bucuros dacă ai împărtășii cu mine experiențele tale. 

Vreau să identificăm împreună problemele cu care te confrunți și să le rezolvăm. Desigur, în măsura în care acestea exista și nu le poți rezolva singur. 

Pentru a face posibil acest lucru, vreau să te întreb dacă ești dispus să avem un dialog. Iar dacă răspunsul tău este da, iată care sunt primele întrebări. 

Vreau să știu cum ai îmbunătățit structura solului, ce calități are și ce ai făcut în acest sens. 

Ce îmbunătățiri ai adus pământului tău?  
Cât de roditor este, cât este de fertil? 

Sunt dispus să fac o analiză cât mai simplă a solului, pentru ai mării gradul de fertilitate. Ce zici? 

La un simplu nivel de detaliere, elementele organice naturale(gunoi de grajd, mranița, compostul) sunt pe departe cele mai indicate. Aceste elemente schimbă din temelii structura solului. Practic îl afânează și îl va face extrem de hrănitor, îi schimbă reacția(pH) din una alcalină sau acida una neutră. Este important să știu în ce măsură folosești aceste elemente. Și dacă da, cum le folosești? 

Ce variante am ales eu 

Un sol cu o reacție neutră cu ph 8,5  este dacă vrei cel mai bun sol pentru speciile de plante legumicole. Un sol cu o reacție acida sau alcalină este dăunătoare pentru plante, ca să reglăm această problema majoră este necesar sa facem câteva amendamente la sol. 

Ce sunt amendamentele?

Sunt substanțe folosite în legumicultură și au drept scop corectarea reacției solului și îmbunătățirii însușirilor fizice și biologice ale acestuia. 

Plantele legumicole necesită anumite valori ale reacției solului, în general un pH cuprins între 5,5 și 8,5, iar în funcție de specie, valorile trebuie menținute cât mai aproape de cele optime. 

Cele mai multe specii de plante legumicole dau rezultate bune la o reacție neutră a solului. Reacția prea acidă sau alcalină este dăunătoare pentru plante. Din fericire putem corecta aceste reacții prin exemplele prezentate mai jos.

Ce fel de produse se folosesc pentru corectarea reacției acide a solului?
  1. produse pe bază de calciu
  2. piatra de var măcinată
  3. varul stins
  4. varul ars
  5. tufurile calcaroase
  6. marna
  7. dolomitul 

Ce fel de produse se folosesc pentru corectarea reacției alcaline a solului?
  1. gipsul
  2. fotogipsul
  3. sulfatul elementar
  4. acidul sulfuric
  5. carbonatul de calciu
  6. oxidul de calciu
  7. clorura de calciu

Prin folosirea amendamentelor cu calciu se îmbunătățesc:
  1. structura solului
  2. regimul de apa și aer
  3. activitatea microorganismelor

Când se aplică amendamentele?

Se aplica odată cu arătura de vară încorporându-se în straturile superficiale ale solului, ca apoi să se introducă la adâncimi mai mari, odată cu arătura de toamnă. Se pot aplica și primăvara cu ocazia lucrărilor de pregătire a solului în vedera înființării culturilor.

Când apar rezultatele?

Rezultate pozitive apar după 2-3 ani și durează 7-8 ani, iar pentru pentru menținerea reacției este recomandata repetarea amendării cu jumătate din doza inițiala după 4-6 ani pe solurile lutoase și ușoare și după 8-10 ani pe cele grele(amendare de întreținere).

După mai mulți ani de cultură solurile din sere și solarii cu drenaj necorespunzător se salinizează.

Cauze: doze excesive de îngrășăminte, săruri aduse prin apa de irigat, tratamente fitosanitare, săruri din apa freatica.

Prin ce metode pot fi reduse cauzele ce au dus la sărăturarea solului?
  1. reducerea cantităților de gunoi de grajd și înlocuirea cu turbă
  2. reducerea cantităților de îngrășăminte minerale aplicate la sol
  3. prin folosirea îngrășămintelor foliare
  4. desalinizarea apei de irigat
  5. aplicarea amendamentelor
  6. folosirea drenajului artificial
  7. arături adânci fără răsturnarea brazdei.

Să îți fie de folos.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.