Despre Rolul Motopompei Şi A Sistemului De Irigaţie În Grădina De Legume

Pentru că procesul de înfiinţare a culturilor legumicole este în desfăşurare iar apa este elementul vital sau primordial, m-am gândit să vin în întâmpinarea ta cu câteva detalii în ce priveşte utilizarea Motopompei Şi Sistemului De Apă pentru irigat. 

Scopul discuţiei noastre este să aflii cum să asiguri debitele necesare de apă în momentele cheie. 

Pentru a înlătura orice fel de risc trebuie să ai sursa de apă şi un sistem de irigaţie foarte bine pus la punct. Mai ales în perioada plantării răsadurilor în grădină. 

Plantarea Răsadurilor sau mai bine spus Înfiinţarea Grădinilor Legumicole este un moment cheie sau un moment delicat, fapt pentru care va trebuii să cunoşti care sunt cei mai importanţi paşi ce trebuie urmaţi în acest sens. 

Ai luat aceste măsuri de precauţie înainte de a înfiinţa grădina de legume? Dacă nu, te invit să o faci chiar acum. 

Ce trebuie să şti:
  1. Identifică sursa de apă şi ai grijă să poţi asigura debitul de apă necesar plantelor pe tot parcursul anului. Cele mai indicate sunt bălţile şi râurile.
  2. Verifică motopompa din timp. Să fie într-o perfectă stare de funcţionare.
  3. Verifică aripi de ploaie, coloana de irigat si furtunele.
  4. Coloana de apă poate fi formată din ţevi special creeate în acest sens. Verifică şi înlătură ţevile deteriorate sau sparte. Nu ai voie să ai pierderi de apă în grădină. Bălţile creeate datorită acestor fisuri nu te va ajuta cu nimic.
  5. Verifică accesoriile: aspersoare, coturi, teuri, doape, cârlige, coliere şi garnituri de etanşeizare.
  6. Asigură-te că sorbul este bun întrucât va trebuii să amorsezi motopompa şi să dai drumu la apă în grădină. Acesta nu trebuie să scape apa.
  7. Stabileşte amplasamentul motopompei şi lansează-o la apă. 

Ce Este O Motopompa? 

O motopompa este un ansamblu de piese fixe şi mobile formată dintr-un motor, o pompă de absorţie a apei şi un sorb. 

Aceste elemente vor conlucra împreună şi va face posibilă absorţia şi direcţionarea apei către grădina ta legumicolă. 

Direcţionarea apei va fi făcută în funcţie de sistemul de irigaţie pe care îl deţii. Este extrem de important să-ţi măreşti parcul de utilaje cu sisteme de udare performante. 

Din Ce Este Constituit Sistemul De Irigaţie 

Aripi de ploaie speciale formate din ţevi şi aspersoare de diferite dimensiuni. Când spun dimensiuni mă refer la lărgimea sau diametrul interior al ţevilor ce formează aripa de ploaie şi care se măsoară în ţoli. 

Dimensiunile sunt discutabile. Tu eşti cel care va lua această hotărâre. Totul va fi în funcţie de sistemul de irigaţie cu care vei uda grădina şi cât este aceasta de mare. 

Un alt sistem de udare al grădinii şi poate cel mai important lucru la care trebuie sa reflectezi este Tamburul Prevăzut Cu Aripi De Ploaie. 

Cu acest sistem vei putea iriga pe suprafeţe extinse, mari. 

Este un sistem de udare performant şi extrem de avantajos. Dacă irigi pe suprafeţe mari va trebuii să iei în calcul şi acest aspect. 

Un alt aspect ar fi direcţionarea apei în canale de irigaţie creeate şi amenajate special pentru a stoca debite mari de apă. Sunt extrem de avantajoase aceste canale. 

Dintr-un astfel de canal vei reuşii să irigi grădina prin inundare. Vei face totul prin adaptarea la canal a porţilor de ieşire a apei care se numesc scocuri. Am mai discutat despre acest element şi în alte articole. 

Vei reuşii sa direcţionezi şi să controlezi debitul de apă către parcele, vaduri sau biloane creeate s-au adaptate special la acest sistem. 

Ce înseamnă o coloană de irigat sau sistem de irigaţie prin aspersiune? Din ce este compusă o coloană de irigat? Ce tip de coloane folosesc şi ce tipuri de aspersoare?. Iată câteva întrebări la care trebuie să te gândeşti serios. 

Hai să le luăm pe fiecare în parte. Să facem un desfăşurător pentru a înţelege mai bine cum stau lucrurile. 

Lansarea Motopompei La Apă 

Câteva aspecte de care va trebuii sa ţii cont: Stabileşte amplasamentul motopompei corespunzător. 

Vara apa râurilor sau băltilor este posibil să scadă. Ce vei face atunci? În loc să uzi grădina vei sta să faci amplasamente?. Mai bine faci treaba aşa cum trebuie de la început. 

Vei face amplasamentul la o diferenţă de 5 metri înălţime faţă de luciul de apă. Terenul ales sa fie perfect plan. Dacă nu este plan îl vei face tu. 

Motopompa trebuie să fie perfect dreaptă. Pentru a funcţiona corespunzator vei evita înclinaţiile. 

Asigură-te că motorul ce antrenează o astfel de motopompă nu are scurgeri de carburanţi sau alte materiale. Cum ar fi spre exemplu: ulei de motor, motorină, benzină sau vaselină. 

Este important să păstrăm mediul curat. Aşadar protejează şi amenajează amplasamentul pe care vei face Amplasarea Motopompei. 

Ce Este Un Sorb? 

Sorbul este un element de absorţie a apei. Procesul în sine este creeat de motopompă. Turbina motopompei împreună cu sorbul, preia apa din sursele amintite mai sus şi o directionează pe furtunele sau ţevile de irigaţie. Urmând ca apa să ajungă pe asolamentele programate udării în ziua respectivă. 

O motopompa de mare presiune va trebuii să aibă sorbul de maxim 7 metri. Este o lungime standard dacă vrei. Iar adâncimea sorbului la apă să fie de cel puţin 2 m. 

Pompa este adaptată sau total integrată cu un motor, de unde vine şi denumirea de motopompă. 

Astfel de motopompe sunt prevăzute cu ştrobiţe, cu lagăre sau alte sisteme. 

Aceste sunt antrenate de motor prin sisteme speciale de cuplare şi decuplare, care se numesc ambreiaje. 

Ambreiajul are un rol extrem de important. Practic, cuplează pompa, turbina începe să se învârtă, sorbul se va deschide şi apa va fi absorbită su trasă către pompă.  

Pompa are două guri. Una de intrare şi una de ieşire plus orificiul de amorsare. 

Turbina pompei joaca un rol dublu. Pe de-o parte absoarbe apa iar pe de alta parte o împinge către ieşire. 

Odata ajunsa aici va fi directionata catre sistemul de irigatie propriu zis. Aici in acest punct vei adapta coloana de irigatie. Apa va pleca pe coloana pana la capatul acesteia. 

Odată ce apa a ajuns în căpatul coloanei se creează presiunea. Pe parcursul acestui proces nu vei accelera motorul. Există riscul să se creeze o presiune puternica şi să se spargă ţevile. 

Practic coloana de apă se dezintegrează, ţevile se sparg, aspersoarele şi garniturile de etanşeizare sar in aer. Deci uşor, cu calm, la relantii cum se spune, aştepti să iasă tot aerul de pe coloană. 

Apa, este cea care va da aerul afară din coloana de irigat prin orificiile aspersorului. Lucrul acesta trebuie făcut uşor şi cu mult calm. 

Odată ce aerul a ieşit se creează presiunea iar coloana de apă devine functională. 

Apa iese afara prin orificiile aspersoarelor, acestea încep să se rotească şi astfel frumoasa ta gradină va beneficia de debitul de apă atât de mult aşteptat. 

Stabilirea Coloanelor De Apă Pe Parcele Modelate Sau Plane 

La câti metrii vei face mutarea coloanei de irigat? O întrebare simplă dacă stai să te gândeşti. Dar nu este aşa de simplu. Totul are o noimă. Pentru a asigura debitul de apă necesar pe fiecare metru pătrat în parte vei muta coloana din 3 în 3 ţevi. 

Pe un asolament de 600 de metrii, vei avea nevoie de o aripă de ploaie formata din 32 aspersoare şi 100 de ţevi, plus laterale. 

O coloana completă este formată din:
  1. 32 aspersoare plus rezerva.
  2. 32 ţevi prevăzute cu bucşi speciale în care vine montat aspersorul(li se mai spune şi ţevi cu cap aspersor) plus rezerva.
  3. 68 de ţevi simple sau oarbe cum se spune, plus rezerva.
  4. 3-4 doape, 3 coturi, 3 teuri toate pentru a direcţiona coloana de apă către parcela legumicolă ce doreşti să o înfiinţezi. 

Un segment de coloană este format din trei părţi. Doua ţevi oarbe şi una cu cap aspersor. 

Când spun ţevi oarbe mă refer la ţevi simple. În termeni grădinăreşti aşa se spune ţevi oarbe. Când spun ţevi cu cap aspersor ma refer la ţeava prevazută cu bucsă. 

Bucşa este prevăzută cu o bilă. Bila are rolul de a oprii şi tot odată de a declanşa sau a da drum liber apei către ieşire. Către orificiul de ieşire a aspersorului. 

În momentul în care instalezi aspersorul, capătul introdus apasă pe umerii bilei iar aceasta declanşează presiunea apei către fluturaşul aspersorului. 

Fluturaşul aspersorului este prevăzut cu un arc ce îi conferă sau dă posibilitatea să se învârtă, să se rotească. Presiunea apei este cea care face totul. Aşa începe procesul de rotire a acestuia. 

Ce vei face tu?

Vei regla aspersoarele să se învârtă în acelaşi sens. Jetul de apă va acoperii o suprafaţa totală de 18 metrii laţime. Practic va uda 9 metrii către stânga şi 9 metrii către dreapta faţă de centrul coloanei. 

Vei folosii: garnituri speciale de etanşeizare a ţevilor. Acestea sunt din cauciuc. O coloană este perfect funcţională atunci când nu are scurgeri de apa. Pierderile de apă sunt dăunătoare şi nu vei mai avea presiunea necesară de udare. 

Verifică Coloana În Timpul Procesului De Udare  

În timp ce uzi grădina supravegează coloana constant. Nu ai voie să pleci de lânga ia în acest interval de timp. O normă de udare de trei ore este mai mult decât suficient. Depinde de tipul de cultură pe care îl uzi şi cerinţa de apă a plantelor la acel moment. 

Dacă vei iriga grădina cu apa din râurile sau bălţile apropiate, apa, va transporta particule de pământ sau nisip pe coloana de irigat. De regulă acestea se strâng în capătul coloanei de irigat. Este necesar să şti cum vei înlătura aceste impurităţi. 

Capătul coloanei este prevazut cu un dop special. La finalul procesului de udare vei scoate acest dop pentru o perioadă scurta de timp. Două, trei minute să spunem. Acest lucru nu îl vei face oricum. 

Iată cum vei face: reduci acceleraţia motorului la maxim. Presiunea de apă se reduce semnificativ şi nu rămâne decât să scoţi dopul din capul coloanei. Apa va împinge impurităţile afară iar coloana va rămâne perfect curată. 

Dacă eşti grădinar adevarat vei da o utilitate şi acestui debit de apă. Practic vei stoca apa pe un vad creat special. Acest vad îl faci în capul parcelei. Perpendicular cu aceasta. De fiecare dată când uzi deversezi apa în acest canal. 

Avantajul este ca nu dai drumu la apă pe loc si astfel eviţi crearea băltirilor. Un alt avantaj este că pe acest vad poţi planta legume cu cerinţe mari de apă cum ar fi: ţelina sau varza. Frumos nu? 

Care este timpul de scurgere a apei din coloană şi de ce trebuie să aştepţi? 

Timpul de scurgere a apei din coloana de irigat este de două ore. După acest interval vei putea continua irigaţiile fără nici un fel de problemă. Este necesar să aştepti ca apa să se scurgă până la următoarea mutare. 

Nu vei reuşii să muţi coloana pe un alt amplasament, întrucât aceasta este plină cu apă. 

Ţevile fiind pline cu apă sunt extrem de grele. Dacă vei încerca cu siguranţă acestea se vor deteriora. Volumul mare de apă din interiorul ţevilor va duce către aspect neplăcut. Aspect pe care te rog să îl eviţi cât mai mult cu putinţă. 

Acesta este Rolul Motopompei Şi A Sistemului De Udare În Grădina De Legume. De a asigura constant şi în mod corespunzător debitele de apă viitoarelor tale culturi legumicole.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.