Cum Să Cultivi Legumele În Solar
Astăzi m-am gândit să vin cu câteva cu amănunte, indicii sau metode aplicate în drumul tău către cele legumicultoreşti. Ideea de solar, seră sau alte spaţii amenajate în care doreşti să creezi un ambient sau microclimat plantelor nu este un lucru chiar atât de uşor precum pare. Dar nici imposibil de realizat.
Este vorba despre muncă. Munca este toată cheia. De multe ori ceea ce ţi se pare uşor de făcut se dovedeşte într-un târziu ca este greu de realizat. Roadele muncii se văd şi se culeg atunci când eşti total interesat sau motivat ca să spunem aşa.
Şi cum vorba lungă este săracie curată la casa omului, hai să intrăm în pâine, să o luăm uşor, frumos şi cu talent, să facem o mică dezbatere a acestei probleme. Dacă e o problemă bine înţeles.
Ce Înseamnă Un Spaţiu Protejat?
Este un spaţiu creeat special în ideea de a cultiva legume şi nu numai, într-un mod ferit de anumiţi factori ce ar putea duce la deteriorarea sau distrugerea acestora.
Deci ideea aşa s-a născut. Să plantăm într-un loc în care plantele să fie ferite de factorii patogeni ce ar putea să le influenţeze negativ creşterea. Acum că ai aflat de unde a plecat ideea hai să simplificăm un pic lucrurile.
De Ce Spaţii Protejate?
Din mai multe motive ar fi răspunsul cel mai corect. Faci o seră sau un solar aiurea?. Sau de dragul de al face?. Nu nicidecum. Îl faci cu un scop. În spatele scopului stă semeţ motivul.
Iată care este lupta şi ce încerc să fac: să te ajut să cauţi soluţii la motivele tale. Pentru că antidotul motivelor sunt dacă nu ştiai soluţiile. Deci astăzi vom schimba abordarea şi vom găsii soluţiile necesare de adaptare a legumelor într-un spaţiu adecvat. În cazul nostru aşa cum am mai spus-o sera de legume sau solarul.
Hai să fim sinceri şi să dăm lucrurile pe faţă. Câţi oameni îşi permit să facă un solar de calitate?. Câţi oameni îşi permit să facă o seră de legume?. Cărui tip de oameni va trebuii să mă adresez?. Logica normală ar fi să mă adresez în primul rând celui lipsit. Celui împovărat de griji şi nevoi. Normal nu?. Aşa stau lucrurile.
O luăm mai întâi cu cei necăjiţi, după care vom trece şi vom discuta şi cu cei mai gros îmbrăcaţi. Este simplu de spus, faci, dregi, şi gata solarul nu?. Nu dragul meu lucrurile nu stau chiar aşa. Sunt oameni care trăiesc din aşa ceva sau mai bine spus care îşi duc traiul extrem de greu.
Practic 20 de metrii pătraţi cu legume îi scoate din sărăcie. Oameni ce vor să pună pe masa copiilor o salată de legume proaspete şi bune. Pentru aceşti oameni fac o prioritate, pentru ei scriu, pentru că ştiu că sunt lipsiţi şi plini de nevoi.
Asta nu înseamnă că fac vre-o diferenţă într-e oameni. Nu nicidecum. Mi-am învăţat lecţia, ştiu să mă pun la adăpost. Este loc şi pentru cei care stau mai bine cu caşcavalul. Îi aştept si pe ei cu aceeaşi dragoste.
Deci despre cum să faci un solar am scris aici. Intră şi citeşte. Este accesibil oricui, mă refer la partea financiară.
Despre cum plantezi legumele în solar scriu acum.
Cum Să Plantezi Legumele În Solar
Un proverb Românesc spune că: nici cu vaca nu mă duc dar nici brânză nu mănânc. Eh, se încadrează cumva în discursul pe care îl voi prezenta în continuare. Cu alte cuvinte a venit vremea solariilor sau a spaţiilor protejate. Daca nu ai unul te invit să îl faci chiar astăzi pentru că vei avea nevoie de el. Îl faci şi mănânci legume, nu îl faci, stai şi te uiţi la alţii cum înghite. Cu alte cuvinte nici nu faci, dar nici nu ai.
Motive Pentru A Face Solarul
- poţi proteja plantele de acizii sulfurici proveniţi din căderea ploilor. Aceştia cad odată cu ploaia pe frunzele plantelor şi le distrug. Practic le arde. Am păţit-o şi eu cândva cu un hectar de tomate. Practic sau făcut scrum. Remedii nu vei găsii. Aceşti acizi nu au leac. Cine-ţi spune ca are bate câmpii. Este pus pe poveşti sau nu are ce face.
- poţi ieşii cu legume în extrasezon. Un lucru extrem de profitabil. Vei avea legume la o diferenţă de o lună în faţa celor care cultivă afară. Sau la exterior, ca să folosesc acest termen. Cu care te rog să te obişnuieşti.
- vei putea planta o gamă diversificată de legume într-un astfel de spaţiu. Vor creşte şi vor fructifica în tandem. Adică va creşte una lângă alta fără să îşi halească vreun deranj.
- vei putea planta intercalat sau prin rotaţie, vei reuşii să adaptezi legumele la condiţii de temperatură cu care ele nu sunt obişnuite.
Hai să-ţi dau un exemplu. Şi aş începe cu o întrebare. De când a început ceapa să se cultive într-un spaţiu protejat?. Care este problema cu ia?. Ceapa poate fi cultivata din toamnă. Este o legumă care trece peste iarnă fără nici un fel de dificultate. De ce crezi că oamenii o cultivă astăzi în solar?.
În scopuri clare dragul meu. Scopuri financiare se mai numesc. În lunile de iarnă ceapa se dezvoltă extrem de bine în solar, iar oamenii nu au decât de profitat în urma acestui aspect.
Planteză frumos arpagicul în solarii şi îl vând apoi sub formă de stufat. La legături frumos aranjate şi la un preţ bun. Deci iată care a fost motivul sau dublul motiv. Odată, legume proaspete în extrasezon, adică legume care la acel moment nu sunt la îndemâna oricui, iar al doilea este considerentul financiar.
Pe aceste criterii se merge. Ceapă, stufat, ridichii de lună, mărar, pătrunjel, salată, toate merg în tandem. Toate pot fi cultivate în acelaşi timp. După ce au ajuns la maturitate le faci legăturele şi fuguţa cu ele la piaţă. Nu mai zic că eşti primul care te vei îmbuiba de salate proaspete, bune şi gustoase.
Toate legumele timpurii merg foarte bine la solar. Tot aşa, una cu alta. Varza timpurie, gulii, gulioare. Le vei planta frumos pe benzi sau brazde modelate, pe vaduri sau pe biloane. Vei modela terenul cum vrei tu.
Spre primăvară când temperaturile cresc uşor vei putea planta: morcov, păstârnac, hrean şi alte rădăcinoase, toate pe benzi sau brazde înălţate. Toate pot fi semănate în acelaşi timp.
De la jumătatea lunii Martie vei planta roşii, vinete, ardei plante mai sensibile la frig. De aceea se mai numesc şi plante termofile, pentru că iubesc căldura. Frigul le stagnează creşterea şi fructificarea chiar şi în spaţiile protejate uneori.
Sunt multe aspecte pe care va trebuii să le iei în calcul. Nu e că le-ai băgat sub o folie sau altceva şi gata te-ai trezit cu salata în farfurie. Nu nici pe departe.
Este vorba despre intensitatea luminii la care se dezvoltă planta. Nu este suficientă numai căldura. Practic eşti nevoit uneori să improvizezi sau mai bine spus să cheltuieşti bani grei pe sisteme care ar putea să simuleze astfel de factori cum ar fi lumina sau căldura de exemplu.
Lămpi speciale de iluminare, sistem de încălzire, ventilaţii şi alte chestii care de multe ori le foloseşti chiar degeaba.
Toată lumea vine şi îţi prezintă avantaje şi beneficii. Nu găseşti unul să-ţi spună cum stă treaba la real. Te apuci şi investeşti, bagi bani grei şi la final te trezeşti în maieou. Practic nu-ţi mai rămâne nici de-o cafea. Nu, de ce să nu recunoaştem. Le faci pe toate în viaţă. Dar ia în calcul că le faci la risc. Dacă îţi permiţi nu-i nici o problemă. Apucă-te chiar azi de treabă. Nu mai sta degeaba că pierzi timpul.
Tu, cel cu mufa goală de bani, ia-o mai bătrâneşte şi lasă lucrurile să curgă aşa cum au fost lăsate. Nu încerca să aduci nu ştiu ce transformări, că nu este cazul.
Până la urmă totul se încadrează într-un anumit tipar. Totul are o noimă. Nu schimbăm noi evoluţia naturală de creştere şi fructificare a plantelor. Au încercat şi alţii şi nu au reuşit.
Da, de acord cu mici ajustări, cu una, cu alta. Mai cu o seră, mai cu un solărel. Dar nu la scară planetară. Nu. Încă se studiază. Ce ar fi să vezi ca peste vreo doi ani s-ar vinde pe piaţă roşii aduse de pe Lună?. Ai cumpăra şi tu nu?. Da frate dar ţi-ai pus problema cât va costa?. Maah..undeva la vreo 20 jdemii de euro per kg....ai ce zici?....îţi dă mâna?. Da..... cum de nu..... nici o problemă...Vreau şi eu... vreo şapte kile.. şti tu.. aşa ca la piaţă, ca la ţărani.
Bun. Suplimentează favorabil spaţiul protejat cu elemente organice naturale. Gunoi de grajd. Ăsta este toată cheia succesului tău. Hrană pentru legume se mai numeşte. Poţi îngrăşa pământul din toamnă prin încorporarea gunoiului în sol.
Poţi suplimenta doza de îngrăşământ în timpul vegetaţiei plantelor prin aplicări faziale sau repetate. Creezi frumos o doză de îngrăşământ în stare solubilă şi cu îndemânare de grădinar iscusit o lansezi către rădăcina plantei. Pricepi?
Ia o reţetă de aici. Găinaţ pasăre 10 kg, apă 40-50 de litri, ambele puse frumos într-un recipient. Laşi amestecul la macerat 10 zile, poate să fie şi 7-8 zile că nu este o problemă. Ideea este să fermenteze un pic, după care cu o cană vei lua din acest amestec şi vei pune la rădăcina fiecărei plante. Simplu.
Cam asta ar trebuii să faci. Aşa se cultivă legumele într-un solar.
Iată-ne ajunşi la final. Creează-ti un spaţiu protejat, încearcă variantele prezentate mai sus. Este dacă vrei o problemă de exerciţiu mai mult. Plantele sunt ca şi oamenii. Se nasc, trăiesc, fructifică îşi lasă sămânţa şi mor. Tratează-le frumos, cu pasiune, cu dăruire aşa cum îi tratezi pe cei dragi şie. Cu siguranţă îţi va întoarce totul înapoi. Şi ştii de ce?
Pentru că plantele au deja soluţia le problema sau motivul tău şi nu le place să rămână datoare. Rezultatul?. Legume proaspete şi sănătoase pentru tine şi familia ta. Daca ti-a placut distribuie mai departe si nu uita sa te abonezi la newsletter pentru a fi la zi cu noutatile.
Post a Comment