Cultura De Fasole

fasole din campFasolea este cultivată pentru calitățile sale gustative remarcabile. Este considerată ca fiind o legumă de bază folosită în tehnica preparatelor culinare zilnice. Extrem de căutată şi apreciată, asezonată cu diverse preparate din carne(carnati, pârjoale etc) este  aproape nelipsită din consumul zilnic al omului de rând.

Este un produs legumicol ce poate fi industrializat la o scală mai mare, poate fi industrializată sub formă de conserve sau stocată în magazii și șoproane bine aerisite o perioadă mai mare de timp(1-2 ani).

Avantajele financiare sunt pe măsură, extrem de profitabile. Ok, aş putea să vin cu o serie întreagă de exemple în ce priveşte valorificarea acestui produs legumicol dar până atunci te invit la o discuție cu privire la înfiinţarea culturilor intensive de fasole începând de la semănare şi până la recoltare.


Să începem munca:)
Pregătirea terenului începe din toamnă odată cu eliberarea culturilor anterioare de vegetale sau buruieni și aplicarea, gunoiului de grajd(5t/ha), executarea arăturii la o adâncime de 28-30 cm cu plugul prevazut cu grapa cu colți.

Cantitatea necesară de sămânţă fasole pentru 1 ha este de 100-120 de kg. Un kg de fasole per ar este suficient.

Pregătirea terenului primăvara

Primăvara, când timpul permite intrarea cu utilajele pe sol se trece la mărunțirea terenului prin discuiri repetate cu grapa cu talere prevazuta cu bara de nivelare.

Terenul în care vei semăna să fie uniform, plan, permeabil cu o structură argilo-nisipoasă. Fasolea iubeşte terenurile calde care îşi menţin umiditatea şi căldura.

Cele mai bune în acest sens sunt terenurile de luncă, aluvionare, amplasate pe lângă malurile râurilor şi bălţilor.

Perioada optimă de semănat este între 15-25 aprilie când temperatura solului ajunge la 20-22°C. Sub aceste temperaturi există riscul ca fasolea să nu răsară.

Practic bobul de fasole se deteriorează şi nu va mai germina. Germenii fasolei sunt extrem de sensibili la frig, la temperaturi scăzute ale solului.

Este bine să şti că: fasolea trebuie să răsară masiv în proporţie de 95% din suprafaţa de câmp cultivabilă.

Hai să îţi spun de ce aşa:

Dacă va răsării fazial sau treptat vei avea dezavantaje la recoltare. Practic o parte din vrejii fasolei vor fi gata de recoltat, iar o parte vor avea păstăi verzi ceea ce nu este deloc bine.

Ce trebuie să faci dacă fasolea răsare fazial ? cum estompezi acest fenomen?

Asigură-te că adâncimea de semănat este de 4-5 cm şi nu mai mult. O altă condiţie este ca terenurile sa fie plane şi bine mărunţite, aspecte despre care am mai discutat.

Verifică procesul de semănare al utilajului, în speţă distribuţia seminţelor pe rând cât şi adâncimea optimă de semănat.

Distanţa între rânduri să fie de 35 cm iar între boabe pe rând să fie de 2-3 cm. Perioada de germinaţie a bobului de fasole este de 7-8 zile. Procesul de răsărire se face rapid şi în forţă.

Un motiv pentru care este cultivată pe aceste structuri argiloase este că bobul de fasole are forţa necesară de a sparge scrobul sau crusta formată în timpul căderii ploilor.

Bobul de fasole este folosit ca pivot de spargere a crustelor în asociaţie cu alte plante care se cultivă în cuiburi. Cum ar fi spre exemplu cultura de castraveţi sau pepeni.

În timpul procesului de creştere vei aplica culturilor de fasole câteva operaţii de întreţinere necesare. Acestea se rezumă la două praşile executate mecanizat cu prăşitorul sau cultivatorul tras de tractor.

Dacă totuşi invazia de buruieni este mare, vei folosi un erbicid selectiv. Un ierbicid care să atace rizomii musafirilor nepoftiţi. Cum ar fi mohorul sau costreiul.

Reţine: nu vei aplica niciodată erbicidări sau alte operaţii cum ar fi cele de suplimentare cu îngrăşăminte bio-chimice(îngrăşăminte foliare) în timpul procesului de înflorire a culturii de fasole.

Te avertizez că vei pierde cultura. Florile vor avorta, vor cade toate pe pământ. Vei avea distrugeri extrem de mari. Deci nu face astfel de operaţii la înflorire. Este cel mai important lucru pe care trebuie să-l iei în calcul înainte de a erbicida fasolea.

Atât lucrările cât şi erbicidările le vei face până la înflorire. După această perioadă nu vei mai deranja cultura întrucât plantele înfloresc, vrejii se dezvoltă puternic şi îşi fac apariţia frumoasele păstăi de fasole.

Cârcelul de fasole are un rol extrem de important. Ajută la menţinerea păstăilor de fasole la o înălţime corespunzătoare faţă de sol, încât acestea să nu stea pe pământ.

Practic rândurile de de fasole se unesc într-e ele prin aceste elemente de agăţare sau susţinere cum sunt cârceii.

Astfel se creează stabilitatea despre care vorbeam. Fasolea este cea mai stabilă cultură când vine vorba de ploi, vijelii sau furtuni. Această cultură depăşeşte cu brio aceste fenomene meteorologice.

Cerinţele de apă sunt extrem de mici. Câteva ploi rezolvă toată problema. Dacă totuşi vrei să acorzi sau să suplimentezi cultura cu apă, află că cea mai mare cerinţă este la înflorire şi fructificare. Vei uda cu cantităţi moderate de apă. Debitul să fie de 15-20 l/m².

Nu iriga cultura în zile cu soare. Vei creea efectul de lupă. Apa cazută pe flori împreună cu razele soarelui va creea acest efect. Florile fiind sensibile vor cade la pământ. Pentru siguranţa culturii vei iriga grădina spre seară. La apusul soarelui. Ideal ar fi o zi însoţită de nori fără vânt.

Odată ce fasolea a fructificat iar păstăile au atins dimensiunile maxime de creştere vei începe recoltarea.

Despre recoltarea culturilor de fasole 

Fasolea se recoltează în două etape: atât în stare verde cât şi în stare uscată. Dacă eşti adeptul industrializării produsului îţi recomand să recoltezi fasolea în stare verde.

Păstăile verzi sunt extrem de căutate, atât în stare proaspătă cât şi industrializate sub diferite forme. Păstăi de fasole verde la borcan de exemplu.

Dacă vei recolta fasole în stare uscată trebuie să mai aştepţi un timp. Perioada optimă de recoltare este discutabilă. O vei face în momentul în care păstăile s-au uscat 100%. Ceea ce se întâmplă mai rar. Pentru a avea succes urmăreşte evoluţia timpului şi recoltează fasolea la momentul optim.

Cum se recoltează fasolea? 

Recoltarea fasolei o vei face manual prin procesul de jumulire a acesteia. Se recoltează în vetre. Un rând de vetre va fi format din 5 rânduri de fasole.

Distanţa într-e vetre va fi de 10 m. Recoltează fasolea în răcoarea dimineţii pentru a evita spargerea păstăilor. Astfel nu vei avea nici o pierdere.

După ce ai recoltat vei treiera fasolea cu gloria prevazută cu batoze speciale de decorticare a păstăilor. Şi astfel vei obţine produsul finit. Tot ce trebuie să faci de acum înainte este să valorifici propriul produs.

Îţi urez să te bucuri de rezultate financiare și de producţii cât mai mari. Fie ca rezultatele financiare rezultate în urma valorificării produsului să depaşească cu mult suma la care te-ai gândit.

Vorbe din bătrâni sau semne, cum le mai numesc ei.

" Ştiai că fasolea rodeşte în funcţie de cum înfloresc salcâmii în anul în curs? ".

Sloganul sună cam aşa:

" Câte flori vor avea salcâmii, atâtea păstăi va produce fasolea ta ". Anul acesta salcâmii au inflorit puternic. Fie ca şi cultura ta de fasole să înflorească la fel.

Dacă ţi-a plăcut distribuie mai departe și nu uita să te abonezi la feedul de site.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.