Cum să produci răsadul de ţelină
Astăzi m-am gândit să-ți scriu câteva rânduri despre răsadul de țelină. O prezentare, scurtă și la obiect nu strică niciodată nu?
Cum să faci răsadul de ţelină
Ţelina subiectul meu de discuţie preferat. Nimic nu este mai avantajos decât o cultură de ţelină. O cultură cu ştaif aş putea să o numesc. Consumul acestei legume depăşește cu mult condiţia de moft.
Poate fi consumată în stare murată sau sub altă formă cum ar fi de exemplu delicioasa tocăniţă de ţelină. Gust dulce-acrişor de-ţi lasă gura apă.
Pentru ca este o legumă atât de căutată m-am gândit să vin în întâmpinarea ta cu câteva precizări. După cum știi totul începe cu răsadul. El este promontoriul viitoarei tale culturi de ţelină. Ca să faci răsad trebuie mai întâi de toate să îl prepari. Iată cum faci:
Sămânţa de ţelină germinează extrem de repede, la temperaturi uluitor de mici. Poate germina şi la zero grade. Aşa că nu trebuie să te stresezi prea tare în ce priveşte căldura.
Tot ce trebuie să faci este să creeezi o brazdă la interior. Cum ar fi un solar sau o brazdă la rece acoperită cu o folie de nailon. Cum am prezentat de exemplu aici.
Cum se face o brazdă de ţelină
Brazda de ţelină işi modifică radical structura întrucât cerinţa ei de apă este cu mult mai mare decât a celorlalte legume. În acest sens modifici compoziţia patului germinativ. Mai bine spus locul unde aceasta încolţeşte. Unde începe să prindă viaţă. Vatra cum o numesc eu.
Cum faci asta?. Marchezi suprafaţa răsdniţei propriuzise şi o sapi adânc la cazma. Adâncimea să nu depaşească 25 cm. După acest micuţ efort scoţi jumătate din pământul pe care l-ai săpat. Cu alte cuvinte c-am 15 cm. Un lat de palmă cum se mai spune. Jumătatea cealaltă o laşi acolo. Nu umblii la ia. Bravo. Nu a fost uşor dar nici greu nu?
Ai o folie la îndemână? Dacă da aşeaz-o în această groapă pe care deja ai făcut-o. Bun. Acum pune jumătatea de pământ scoasă afară peste această folie. Ai grijă ca marginile foliei să rămână afară.
Iei sapa în mână si sapi bine pământul. Îl mărunţeşti bine. Dacă eşti mai aşezat poţi băga la treabă motosapa. Şi sapi pământul până îl faci făină.
După această operaţie pune mâna pe grebluţă şi modelază brazda. Ca să nu faci un efort prea mare respectă aceste dimensiuni:
Laţimea să fie de un metru. Hai să vezi si de ce. Mai târziu va trebuii să o pliveşti. Orice răsadniţă se pliveşte pe ambele părti.
Important este să-ţi ajungă mâna undeva la jumătatea răsadniţei să o poţi plivii. Când pe-o parte, când pe alta. Aşa se face o răsadniţă. În funcţie de cât ai mâna de lungă. Ai priceput?
Se poate şi altcumva dar pune-o la probe p-asta că e mai bună. Bun. După ce ai modelat-o şi i-ai dat planeitatea despre care cred ca deja ai citit, prepară amestecul ce formează patul germinativ. Iată care este reţeta:
Pământ îmbunătăţit 20%. Pământ adus de pe câmp din muşuroaiele pe care le face cârtiţa şi despre care am mai discutat. Din acest pământ nu iese nici un fel de bălărie. Este extrem de bun.
Mraniţă veche 30%. Cea despre care am mai discutat. Din care nu va ieşii nici o bălărie dacă ai preparat-o aşa cum te-am învăţat. Şi ultimul ingredient este nisipul care trebuie să fie în proporţie de 50%. Bun ai făcut-o? Mai departe.
Amestecă bine proportiile şi introdu materialul pe brazda ce deja ai creeat-o. Ia nivela în mână şi niveleaz-o corespunzător. Frumos cu şcoală de grădinar.
Este perfect plană?. Daca da este bine. Dacă nu... mai dăte puţin la ia şi adu-o la plan. Bun acum că ai făcut acest efort eşti mult mai mândru decât ai fost la început. Te uiţi la ia şi parcă nu mai ai răbdare. Vrei să semeni seminţele din câte înteleg? Bun. Hai să vedem cum facem şi acest lucru. Cu aceeaşi nivelă marchează s-au trasează rândurile d5 în 5 cm. Vezi să trasezi pe lăţimea răsadniţei nu pe lungimea ei. Putin mai încolo î-ţi voi explica de ce.
Odată ajuns aici în acest punct nu mai rămâne decât să semeni seminţele de ţelină. Dar această treabă nu sa face oricum. Seminţele de ţelină sânt extrem de mici şi nu le poţi semăna individual. Dacă eşti un pic atent vei afla ce şi cum se face. Practic este un artificiu mărunt dar care are mare valoare.
Iată cum vei face. Iei cantitate de samanţă şi o amesteci cu nisip foarte bine cernut. Amesteci bine ingredientele şi începi să semeni fără teama. Te asigur ca sămânţa va răsării fir cu fir.
Prepară material pentru câteva rânduri pentru a-ţi da seama de cantitatea pe care o vei folosii. Şi uite aşa usor, uşor semeni ţelina. Te învăt acest lucru pentru că nu există date despre cât şi cum s-au câtă sămânţă intră pe metru pătrat. Totul este plus-minus. Nisipul are rol de dispersare a seminţelor. Şi astfel acestea cad mai rar pe rândul ce tocmai l-ai semănat.
Deci ia ân calcul tot ce ţi-am spus alt fel există riscul să scapi sămânţa prea des. Iar rezultatul nu va fi cel la care te-ai gândint. Există maşini speciale de plantat seminţe mici. Dar nu va face treaba atât de bine cum o vei face tu dacă procedezi aşa cum ţi-am spus.
Bun. După ce ai semănat udă bine răsadniţa şi aşteaptă să răsară ţelina. În 7-8 zile de la semnat va începe să răsară. Udă ţelina cu cantităţi mici de apă pentru un început 4-5 litri de apă pe metru pătrat. Acest lucru îl vei face din 4 în 4 zile.
Suplimentează răsadniţa cu îngraşăminte naturale sub formă solubilă. Cum ar fi gunoiul de pasare. Am mai vorbit despre acest îngrăşământ şi în ale articole.
Nu vreau să mă repet în discuţii. Am spus de la început că dacă ai urmărit de la început acest blog şti cât de cât, ce ai de făcut.
Iţi spuneam mai sus să trasezi rândurile pe lăţimea răsadniţei. Află că nu întâmplator ţi-am spus acest lucru.Ideea este să poţi tăia s-au decupa porţiuni din răsadniţă. Practic să poţi lua răsadul cu folie cu tot. De aceea rândurile le vei semăna pe lăţimea răsadniţei. Avantajul este extrem de mare.
În primul rând nu deranjezi răsadul. Iar pe de altă parte îl poţi depozita sub umbrare pentru o perioadă mai mare de timp. Îl vei uda cu cantităţi repetate de apă şi îl vei planta corespunzător.
Pliveşte răsadul de ţelină şi îngrijeşte-l zilnic până în momentul strămutării în câmp. S-au pe asolamentul micuţei tale grădini din faţa casei.
Despre cum vei înfiinţa o cultură de ţelină vom discuta într-un alt articol pe care îl voi scrie curând.
Dacă ti-a plăcut acest articol acordă-i un like, dă-i un brânci un faţă să afle şi alţii de el. Ai făcut-o?Mulţumesc, ce ma bucur. Deja m-a luat emoţia.
Cam dupa cate zile este gata rasadul de telina?
RăspundețiȘtergereÎn 45-50 de zile de la data însămânțării...
Ștergere