Cum Să Faci Răsaduri De Vinete
Ai ajuns aici pentru a învăța cum se fac răsadurile de vinete?
Vrei să ști cum se prepară materialul săditor?
Uite cum stau lucrurile:
Cultura de vinete se înființează numai prin răsad. Pentru culturile în câmp răsadurile se produc în răsadnițe și solarii încălzite. Pentru a produce răsadul necesar înființării unui hectar de cultură sunt necesari 150-200 m² de răsadniță.
Semănatul se face de la 20 februarie până la 15 martie cu o normă de 0,8-1 kg de sămânță pentru 1 ha de cultură. Evident, semănatul poate fi făcut și în alveole sau lădițe de plastic cu condiția să fie repicate în cuburi nutritive.
O astfel de abordare presupune semănatul semințelor pe straturi nutritive, pe rânduri echidistante. Distanța între rânduri să fie de 5 cm, distanța între semințe pe rând să fie de 2 cm iar adâncimea de semănat să fie de 2 cm. După ce ai semănat se stropește substratul cu Previcur.
Reține: repicatul este obligatoriu în cuburi nutritive cu latura de 5-7 cm în al cărui amestec trebuie sa intre turbă, mranița și nisip. Amestecul este format din 70% turbă, 20% mraniță și 10% nisip grosier.
Repicatul poate fi evitat numai dacă schimbi abordarea. Spre exemplu: mărești distanța dintre rânduri(10 cm), distanța între semințe pe rând(3-4 cm) și adâncimea de semănat(3 cm).
Am pregătit pentru tine un exemplu ca să ști cum se seamănă.
Ce semințe de vinete folosim?
Alegerea îți aparține desigur. Totuși am pregătit pentru tine o listă cu câteva soiuri:
Soiul Bucureștene: precocitate 02(semi timpuriu), potențial de producție(t/ha) 40-50, înălțimea plantei 70-80 cm, forma fructelor(oval-alungite), lungimea fructelor(16-18 cm), diametru(7-9 cm), culoarea (violet-închis), greutatea(kg/buc) 0,40-0,500, foarte indicat pentru culturile în câmp.
Soiul Pana Corbului: precocitate 02(semi timpuriu), potențial de producție(t/ha) 45-50, înălțimea plantei 90-100 cm, forma fructelor(cilindric-alungită), lungimea fructelor(16-20 cm), diametru(5-7 cm), culoarea(violet spre negru lucios), greutatea(kg/buc) 0,200-0,300, foarte productiv și cu fructe de calitate.
Pentru culturi înființate în sere și solarii se folosesc destul de frecvent soiurile Drăgaica, Lidia F1, Narcisa F1.
Cum semănăm semințele?
Se semănă manual sau cu mașini speciale de semănat semințe mici. Desigur poți opta pentru varianta distribuitoare de semințe mici care sunt extrem de practice și eficiente.
Ce facem după ce am semănat?
Aplicăm câteva operații de întreținere a plantelor încât acestea să crească frumos. Este vorba despre udare, aerisire, fertilizare, călire și întreținere pe o perioadă de 55-60 de zile. După această perioada vei strămuta răsadurile în câmp. Despre cum facem aceste operații putem discuta, întrun comentariu sau prin intermediul formularului de contact.
Dacă ți-a plăcut distribuie mai departe și nu uita să te abonezi la feedul de site.
Post a Comment