Cum Să Faci O Cultură De Varză Extratimpurie

Varza, subiectul meu de discuţie preferat. Sloganul copilarie mele, al bătrânului grădinar ce mă trezea în fiecare dimineaţă spunându-mi. " Varză, roşii şi ardei, castraveţi şi dovlecei "

cultura de varza extra-timpurie sau timpurie
Varza, cât de uşor şi frumos este să ai o gradină plină de varză. La o primă privire grădina pare extrem de bogată cu această minunată legumă. 

Mi-aduc aminte cu plăcere de primele mele cavale plantate cu varză de vară. Este dacă vrei o experienţă grădinărească unică în viaţa ta. Rapiditatea cu care această legumă creşte şi se dezvoltă este uimitoare. Practic creşte precum pâinea caldă. 

Varza este considerată ingredient de bază la prepararea produselor culinare tradiţionale Româneşti. Cel mai notabil exemplu fiind delicioasele sărmăluţe în foi de varză

Desigur utilizările acestui produs cunoaşte o gamă mult mai largă de întrebuinţări. Începând de la salatele asortate şi până la păstrarea verzei sub formă conservată sau murată, produsul este considerat ca fiind cel mai complet aliment. 

Îl găsim pe piață aproape tot timpul anului în stare proaspătă, întrucât se cultivă etapizat, lucru ce înlesneşte această cerinţă de piaţă. Acest produs face deliciul salatelor proaspete de sezon şi este într-o continuă căutare. 

Varza se cultivă pe suprafeţe extinse, în soluri bine îngrăşate cu gunoi sau bălegar de grajd, rezultat în urma creşterii animalelor domestice cum ar fi calul sau vaca. Este o plantă ce se dezvoltă rapid mai ales dacă cel ce o cultivă îi asigură elementele necesare dezvoltării. 

Este o plantă cu cerinţe mari de apă şi îngrăşăminte naturale. Şi când spun elemente naturale ma refer strict la balega de vacă şi de cal şi nu în ultimul rând la gunoiul de pasăre pus la fermentat şi distribuit verzei la rădăcină sub formă solubilă. 

Cultura de varză poate fi înfiinţată pe mai multe categorii printre care se numară: varza extra-timpurie, varza timpurie, varza de vară şi varza de toamnă. Ţinând cont de aspectele prezentate mai sus m-am gândit să îţi lărgesc aria de cunoştinţe şi să te invit să înfiinţezi această cultură. 

Înfiinţarea culturii de varză extra-timpurie 

Varza extra-timpurie se seamănă pe paturi germinative amplasate pe platforme bine încălzite formate din gunoi de grajd preîncălzit. Perioada optimă de însămânţare este la data de 1 Ianuarie. Plantarea se face numai în spaţii protejate bine încălzite şi iluminate corespunzător. Spatii cum ar fi serele, solariile si rasadnițele calde.  

Aceste soiuri de varză au un ritm de creştere mai greoi, aş putea spune determinat. Greutatea verzelor la recoltare nefiind mai mare de 1-1,5 kg. 

Să luăm drept etalon o suprafaţă de 100 m² de răsadniță şi să o înfiinţăm, urmând ca tu să extinzi cultura în funcţie de spaţiile pe care le deţii. 

Reţine aceste aspecte: Răsadniţa o faci la cald(platforme de gunoi cald) pe paturi germinative bine puse la punct. Pentru mai multe detalii intră acum aici şi fă-ţi o idee despre ce ai de făcut. 

După ce ai creeat patul germinativ semeni seminţele în rasadniţă la urmatoarea manieră.

Trasezi rândurile cu nivela de lemn şi începi să însămânţezi sămânţa de varză. Iei fiecare sămânţă şi o aşezi pe rând din 3 în 3 cm. Adâncimea de semănat să fie de 2 cm. 

După ce ai semănat astupi rândurile cu un strat subţire de mraniţă. Tasezi frumos cu nivela suprafaţa semănată şi îi aplici o normă de apă de 10 l/m². Ai grijă ca apa să fie călduţă. Următorul pas este să aştepţi să răsară. Dacă totuşi condiţiile tale de căldură sunt limitate iată ce poţi face: 

Ce trebuie să faci înainte de plantare în spaţiile închise 

Pregăteşte brazdele pe care vrei să înfiinţezi cultura. Cum faci acest lucru? 

În cazul în care afară este frig, ger puternic, îţi recomand să faci câteva brazde îngropate la baza solului. 

Practic trasezi brazda şi scoţi pamântul afară din interiorul acesteia. După această operaţie introduci gunoi fierbinte de grajd şi îl astupi cu pământul deja scos. Modelezi frumos pământul sub formă de brazdă şi astfel asiguri căldura necesară dezvoltării plantelor. 

Un alt avantaj pe care ţi-l conferă acest tip de lucrare este că aduce un supliment de îngrăşământ substanţial terenului respectiv. Urmăreşti evoluţia răsadului iar înainte de plantare faci următoarele operaţii: 

Extragi cu atenţie răsadul din răsadniţă şi îl fasonezi. Ce înseamnă acest lucru? 

Uneori rădăcinile şi frunzele răsadului cresc prea mari. De aceea se impune o astfel de operaţie. Practic iei firul de răsad şi îi secţionezi atât frunzele cât şi rădăcinile. Secţionările frunzelor şi rădăcinilor se fac la jumătatea acestora. 

După aceste operaţii urmează plantarea propriu zisă. 

Plantarea se face manual cu sădilul de lemn. Tot ce trebuie să şti este că distanţa între plante pe rând este de 30-40 cm iar între rânduri de 50-60 cm. Varza extra-timpurie are o masă vegetativă mai redusă decât celelalte soiuri motiv pentru care se plantează mai des. 

Acestea sunt în mare operaţiile peste care trebuie să treci dacă eşti adeptul culturilor de varză extra-timpurie. 

Pentru varza timpurie îţi recomand să începi procesul de semănare la data de 10 Februarie respectiv 1 Martie. Dacă timpul te ajută, undeva în jurul datei de 5-6 Aprilie poţi intra la plantat în câmp. 

Varza se plantează pe vaduri sau rigole, creeate manual sau mecanic cu rariţa trasă de tractor. Distanţa intre plante pe rand sa fie de 40-50 şi 50-60 cm între vaduri.  

Operațiile de întreținere se fac concomitent cu cele de udare. Se aplică 4-5 udări cu norme de apă cuprinse între 250-300 m³/ha și 2-3 prașile manuale cu sapa pe fiecare rând. 

Recoltarea se face eșalonat când varza a ajuns la maturitatea de consum. Dacă ţi-a plăcut distribuie mai departe și nu uita să te abonezi la feedul de site.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.