Cum Să Faci O Cultură De Ţelină
Într-un articol anterior îţi prezentam cum să produci răsadul de ţelină. Astăzi m-am gândit să vin în completarea lui. Să îţi lărgesc aria de cunoştinţe vizavii de cum se înfiinţează această cultură.
Pregătirea terenului începe din toamnă cu desființarea culturilor anterioare. Fertilizarea de bază se face cu gunoi de grajd descompus 30-40 t/ha, 300 kg/ha superfosfat, 100 kg/ha sulfat de potasiu și se încorporează în sol odată cu arătura la adâncimea de 30 cm.
Primăvara devreme, se aplică pe sol 100 kg/ha azotat de amoniu, se erbicidează cu Treflan în doză de 3 l/ha și se încorporează la sol odată cu afânarea și nivelarea solului cu discul cu talere prevazut cu bara de netezire.
După ce ai terminat, se modelează solul sub formă de biloane sau brazde înalțate cu lățimea de 104 cm după care se intră la plantat. Îți recomand varianta biloane pentru ca am practicato și pot afirma ca este extrem de eficientă.
Cum se plantează țelina
Răsadul de ţelină se plantează la umbra bilonului în ultima decadă a lunii aprilie. Distanta între plante pe vad să fie de 15-20 cm iar între vaduri 70-80 cm.
Mă vei întreba de ce aşa?
Pentru că este o plantă care iubește umbra. În zile cu soare creşte masa foliară(frunzele), iar în zile cu nori se dezvoltă rădăcina, în alţi termeni îi creşte căpăţâna. Dacă vrea acest lucru il vom oferii. Practic îi vom creea condiţiile de creştere şi dezvoltare dorite de ea.
Înainte de a trece la aceste operaţii iată ce trebuie să mai ştii.
Ţelina se împarte în doua categorii:
Ţelină pentru frunze şi ţelină pentru căpăţâni. Sunt soiuri ce îţi poate oferii ambele ingrediente, atât frunze cât şi căpăţâni(rădăcini). Important este să cunoşti că ţelina are cerinţe de apă ridicate cât şi de îngrăşăminte. De aceea se impune să fie cultivata pe vaduri, rigole sau biloane. Acestea sunt captatoare mari de apă si astfel se poate asigura sau suplimenta volumul de apă necesar dezvoltării frunzelor și căpățânilor(rădăcina).
Orice vad sau bilon are doua laturi. Pe una vei planta răsadul de ţelină iar pe alta vei planta mături de casă. Sau orice plantă cu talia mai mare, mai înaltă de 2 m.
Cu cât umbra plantelor de protecţie este mai mare, cu atât se va micşora şi vadurile pe care vei planta aceste plante. Adică vei planta mături pe un vad. Pe urmatoarele 4-5 vaduri vei planta țelina.
Cum se face?
Exemplu:
- prima dată se seamănă măturile.
- se ia un recipient şi se pune sămânţa de matură în el.
- se numără și marchează vadurile, marcheză-le din 5 în 5 rânduri.
- pune un semn la fiecare vad pe care vei semăna, ia sămânţa cu mâna dreaptă şi presar-o pe centrul bilonului.
- după ce ai terminat ia o sapă şi trage pământ peste sămânţă. Trage de pe creasta bilonului, uşor, fin şi foarte puţin, la aşa manieră încât să aşterni cam 2-3 cm.
Dacă eşti grădinar şti despre ce este vorba. Îl tragi în praşilă cum se spune. Aceste mături vor face obiectul viitoarelor tale mături de casă. Din care vei face şi un mic profit desigur.
Să preparăm materialul săditor
În primul rând udă puternic toate răsadurile. După această operaţie le extragi fir cu fir din bucăţile tăiate din răsadniţă. Aşa, acum fasonezi răsadul. Practic îi rupi frunzele fără nici un fel de teamă. Vei rupe frunzele de la partea de sus. Frunzuliţa din centru o vei lăsa acolo. Pe aceea nu o vei rupe.
Bun. Acum secţionează rădăcinile la jumătate. Ai facut-o? Perfect. Răsadul tău a trecut deja prin operaţia de fasonare. Adevărat se face cam greu întrucât rădăcinile sunt foarte bine înţelenite, ai remarcat nu?
Rădăcinile sunt încâlcite, cresc una peste alta, dar lucrul acesta nu constitue un impediment de luat în calcul, nu pentru tine. Hai să plantam.
Plantarea Răsadului De Telină Pe Biloane
Iată cum sta treaba: după ce ai modelat şi marcat biloanele aşa cum am prezentat mai sus, vei da drumu la apă şi le vei umple până la creastă. Pe bilonul unde ai semănat mătura nu bagi apă. Îl vei lăsa aşa deocamdată.
Iată cum sta treaba: după ce ai modelat şi marcat biloanele aşa cum am prezentat mai sus, vei da drumu la apă şi le vei umple până la creastă. Pe bilonul unde ai semănat mătura nu bagi apă. Îl vei lăsa aşa deocamdată.
Ia răsadul deja fasonat şi intră în apă. Plantează răsadul din 15 în 15 cm pe ambele părţi ale vadului.
Dacă nu ai semănat măturile, vei planta numai pe partea bilonului care cade la umbră. Aşa cum ţi-am spus. Variantele rămâne să le alegi singur. Tu eşti cel care decide cum vei înfiinţa cultura de ţelină.
După ce ai terminat operaţia de plantare cu țelină, aplică o udare uşoară vadurilor semănate cu matură şi lasă-le aşa. În maxim 30 de zile mătura va ajunge la înălţimea de 1,5 m. O înălţime ideală pentru a asigura umbra necesară răsadurilor tale.
Ai reuşit să înfiinţezi propria cultură de ţelină? excelent ești cel mai mare erou în viață.
Tot ce rămâne de făcut de acum înainte este să aplici operaţiile de întreţinere care se rezumă la praşile şi udări repetate.
Praşila se face manual cu sapa pe fiecare bilon în parte. De fiecare dată vei trage pământ reavăn de pe creasta bilonului către rădăcina ţelinei la aşa manieră încât să nu astupi frunzele acesteia.
După fiecare sapă vei acorda un interval de aerisire ţelinei de 3 zile. După această perioadă vei umple din nou vadurile cu apă, și uite aşa vei proceda până la recoltare când va trebuii să recoltezi peste 35 t/ha.
Recoltarea se face eşalonat prin jumulirea cu mâinile. Căpățânile se vând, la kg, vrac sau mii de tone în funcţie de cerinţele pe care le ai. Frunzele se vând la legătură, snopi etc. Îţi doresc sa ai producţii de ţelină cât mai mari şi rezultate financiare cât mai consistente.
Dacă ţi-a plăcut distribuie mai departe si nu uita sa te abonezi la feedul de site.
Post a Comment