Cum se murează varza de toamnă

Cu puțin timp în urmă cineva ma întreba când se taie varza pentru murat. Omul voia să bage varza la murat, dar nu știa să aleagă momentul potrivit recoltării.

Tăierea verzelor pentru murat se face când varza a ajuns la maturitatea de consum. Termenul coincide cu o varză bine îndesată, mă refer la structura fructului, și bine coaptă.

varza pentru murat

O varză coaptă trebuie să îndeplinească numărul de zile de la plantare până la recoltare(acest aspect ține de varietatea soiului sau hibridului cultivat, târzie, semi târzie s.a.m.d.) pe deoparte, pe de altă parte o varză coaptă este direct condiționată de factorii de mediu externi. În acest context verzele atinse de brumă sunt cele mai coapte, cele mai bune verze de băgat la murat. 

Mărimea fructelor de varză diferă de la unele la altele, nu toate verzele cresc la fel. Unele sunt mai mici, altele sunt mai mari, dar toate sunt bune de băgat la murat. Din acest context excludem verzele cu o structură afânata, moale, aceste verze nu sunt bune pentru un moment de băgat la murat.

Despre aceste aspecte am mai discutat și cu alta ocazie, totuși am ținut să fac o prezentare video despre cum se bagă varza de toamnă la murat.  Astfel am acoperit toate nedumeririle(dacă sunt sau a existat astfel de nedumeriri în viața ta).

Practic am făcut un material cap coada cu detalii și aspecte concludente despre ce este necesar să faci pentru a nu mai da greș niciodată când vine vorba despre alegerea celor mai bune fructe de varză pentru murat.

Urmărește acest material video și cu siguranță vei rămâne cu ceva bun din aceasta experiență. Experiență pe care o împărtășesc azi cu tine cu cel mai mare drag.

Vizionare plăcuta și mult succes !

4 comentarii:

  1. sa traisca nea traian! multumim! ca de obicei coloana sonora e bestiala(cocosii)!hihi! se pare ca ne-ai dat "pas" la tutorialul video cu procesarea strugurilor. hhmm! te asigur ca subiectul cu strugurii este interesant pentru multi dintre noi.daca cumva strugurii provin din productie proprie te rog pe viitor ceva articole despre aceasta cultura. sfoara de usturoi din imagini daca se atinge de peretele magaziei este cumva vreo problema peste iarna? 100 de fire de varza au legat , au frunze mari. mai am sanse sa culeg ceva? sau furaj la cocosi? toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Varza leaga, aseaza foaie peste foaie, formeaza capatani, pana la caderea brumelor din toamna, dupa ce cade bruma s-a terminat povestea. Luat altfel, ai toate sansele sa recoltezi ceva(daca bruma nu a cazut inca). In ce priveste pastrare usturoiului in funii impletite nu e nici o problema, chiar daca acestea intra in contact cu peretele magaziei se pastreaza f bine. Cu privire la cultivarea vitei de vie, procesare struguri s.a.m.d., mai ma gandesc, in masura in care stiu, pot si ma pricep voi face probabil cateva materiale, dar incepand din primavara probabil. Multumesc si eu la randu-mi pentru vizita si comentariu..

      Ștergere
    2. Noi procedam aseaaa!!spalam bine butoiul cu apa fierbinte si perie de paie ,clatim si apoi punem in butoi 2-3 tufe de cimbru si 2-3 mănunchiuri de marar uscat peste care turnam apa fierbinte si apoi acoperim cu fata de masa -ceva mai groasa si lasam asa la aburit pana pregătim varza dupa modelul tau doar ca umplem orificiu cu sare(nu la lingura)apoi dam drumul la apa din butoi păstrând in el buruienile oparite -pentru arome.si începem sa asezam varza... dupa ce complectam un rând mai aruncam de sus o mana de sare(si NU!nu iese prea sarata)Apoi punem hrean!!destul de multisor!!la 50 de verze cam 1,5-2kg curatat frumos...Si ai dreptate !barbatii tre'sa pună varza ca femeile au revarsari de hormoni si decalibreaza varza care se poate inmuia..Aceasta reteta se foloseste la noi in familie de la stra-strabunici...
      Mai am una in care se măsoară apa si se cantareste sarea si-i tot fără gres dar asta e de rit nou ca la biserica si o folosim doar la varza deOltenia..adica mai rar ...

      Ștergere
    3. Am uitat!!apa o punem dupa 4-5 zile sa aive timp varza sa-si ia sare. Si de la început insiram si un furtun in butoi prin care mai suflam sa omogenizam apa cu sarea....Sanda...
      Si sanatosi sa fim sa putem manca sarmale dupa oricare reteta buna...

      Ștergere

Un produs Blogger.