Fidelizeaza-ti clientii in 24 de pasi simplii pentru a vinde fructe de tomate cat mai multe

Ca să ai o cultură de tomate mai productivă, va fi necesar să o compari cu ceva, cu altceva, sau cu grădina de legume în care se află cultura de tomate a altcuiva. A cui?, a celui care a intrat în concurență cu tine, fără să-și dea practic seama că o astfel de abordare este greu de ajuns, de atins s-au depășit.

Să înceapă aventura vânzărilor la tomate, să scoatem la rampă o cultură de tomate la care nu au visat nici cei mai mari temerari.

Primu pas , gândește-te pentru cine faci această grădină. Eu întotdeauna mă gândesc că fructele de tomate vor ajunge în farfuria copiilor mei, ori pentru ei vreau tot ce este mai bun. Este motivul numărul unu pentru care cultiv tomate, tratez problema extrem de serios , muncesc cu drag, cu multă pasiune și dăruire indiferent de cât de greu îmi va fi.

Pasul doi , alege cele mai bune soiuri de tomate, să fie rezistente la bolile specifice, dar mai ales, să se adapteze la clima și temperatura din zona în care locuiești. Nu uita că fructele trebuie să fie dulci, să aibă un aspect plăcut, să atragă viitorii clienți ca un magnet.

Pasul 3, fi studios, cercetează cultura de tomate în fiecare zi, vei fi surprins să vezi cum plantele cresc și se dezvoltă de la o zi la alta. Folosește tot ce este mai bun pentru plantele tale de tomate. Mă refer la îngrășăminte organice formate din frunze verzi, frunze semi descompuse, așchii de copaci tocate mărunt, rumeguș, cenușă rezultată din arderea lemnului și alte ingrediente de uz casnic. Din această categorie poți folosi, zaț de cafea, coji de banane, coji de portocale, coji de cartofi, coji de ouă ș.a.m.d.

Pasul 4, pune la dispoziția plantelor de tomate(cu aplicare pe sol, încorporare odată cu arătura din toamnă) gunoiul de grajd nedescompus(pentru fertilizările de bază) iar fazial folosește gunoiul de grajd descompus total, pentru a inocula în sol bacterii ciuperci ș. a.m.d. Nu uita să faci mulcirea cu paie la sol, să modelezi solul sub formă de brazde organice înălțate, și să le palisezi(dacă ai ales varianta tomate cu tip de creștere nedeterminat).

Pasul 5 , creează perdele de protecție din plante cu port înalt,(mături de casă, porumb) de regulă acestea se înființează pe răzoarele solei cu plante de tomate.

Pasul 6 , asigură-te că poți acorda debite de apă necesare plantelor pe toată durata și perioada de vegetație.

Pasul 7 , alege varianta plante companion pentru erdicarea dăunătorilor, eu am încercat cu gălbenele și am avut rezultate bune. Pentru combaterea bolilor am folosit zeama bordeleză o metodă eficientă, total ecologică.

Pasul 8, nu uita de lucrările cu caracter special., copilirea tomatelor este esențială dacă optezi pentru varianta tomate cu tip de creștere nedeterminat, în primă fază sau etapă se copilesc vlăstarii sau copilii situați la baza plantei, la partea de jos și se continuă până la apariția primei inserții florale. Defoliază plantele de tomate corespunzător( defoliază primele 3-4 frunze de jos în sus, până la prima inserție cu fructe) și nu uita să faci cârnirea după cel de-al optulea etaj floral cu două frunze deasupra acestuia. Este exclusă defolierea totală a plantei de tomate, această metodă stagnează creșterea, dezvoltarea și fructificarea plantelor de tomate.

Pasul 9 , nu uita că prin procesul de fotosinteză plantele de tomate emit secreții prin rădăcini. Aceste secreții se numesc exudate, locul în care trăiesc bacteriile, hifele și ciupercile. Exudatele protejează rădăcinile tomatelor împotriva nematoadelor, ori lucrul acesta nu ar fi posibil fără exudate. Odată ce ai tăiat frunzele plantelor de tomate acestea se diminuează aproape total. Ia în calcul și acest aspect.

Pasul 10, pe timp de vară, cu caniculă, mărește cantitățile de apă și udă numai seara. În această perioadă plantele pierd multă apă prin procesul de evaporație din sol și prin transpirație. Masa foliară este dezvoltată, planta generează multe inserții florale, fructifică și astfel necesarul de apă este mai mare, undeva la 1l apă/zi.

Pasul 11 , odată cu dezvoltarea fructelor planta ia în greutate, motiv pentru care va trebuii să o legi de arac sau tutore de mai multe ori. Leagă planta cu ață de iută, rafie sau alte materiale. Legătura să fie în forma cifrei 8 la așa manieră încât să nu strângi tulpina, să nu rănești planta. Lasă un spațiu de 2-3 cm între plantă și tutore pentru a da șanse sau posibilitate tulpinei să se dezvolte, îngroașe sau să nu se ștranguleze.

Pasul 12 , odată cu intrarea în pârgă a primelor tomate, pregătește-te pentru depozitare și respectiv vânzarea acestora(dacă ai mai multe desigur). Laudă-te cu ce ai, dă-i cu goarna în stânga și-n dreapta, prezintă-ți marfa, oferă câteva fructe spre degustare. Pe gustate, pe-ncercate cum suna un vechi slogan pe care l-am folosit și-l folosesc și astăzi când vând fructe de legume.

Pasul 13 , chiamă clienții în grădina ta și lasă-i să culeagă singuri tomatele , vei avea cea mai mare supriză din viața ta. Practic uită să se mai oprească din cules. Această metodă este pe val, este hot și așa va rămâne mulți ani de acum înainte, te rog să o tratezi ca atare.

Pasul 14, propune noilor veniți să se înscrie în lista ta de clienți declarați. Întreabă-i ce fel de legume vor să consume în timpul anului cât și pe timp de iarnă. Spune-le că ești dispus să înființezi culturi legumicole la comandă, în funcție de cerințele și plăcerea lor de a consuma respectivele fructe. Plus de asta, asigură-te că poți să-i încânți oricând cu un bulion de casă tradițional, cu-n castravete acru, un gogoșar la oțet, o pătlăgea și de ce nu, chiar și cu o varză murată.

Pasul 15 , uimește-i cu gustul legumelor tale, eventual așează și o bucată de brânză de oaie lângă ele, și-o pâine caldă și vei vedea cu câtă încântare va trata acest gest frumos venit din partea ta. Ulterior, vei vedea cu ochii tăi cum încep să curgă propunerile. Tot ce vei avea de făcut este să îți notezi comenzile iar în anul următor să configurezi grădina exact, fix, după gustul clienților tăi.

Pasul 16, prepară un coș cu tomate și fidelizează-ți clienții. Pentru cei care depășesc o anumită sumă la care te-ai gândit(estimativ 100 de lei) oferă cadou acest coș cu tomate. Încântarea clientului tău va fi extrem de mare. Cine nu dorește un bonus când vine vorba despre fructe de tomate ecologice, cine poate refuza această propunere?

Pasul 17 , dacă nu reușești să vinzi, fă-ți un blog sau un magazin cu produse legumicole online, este probabil cea mai simplă și ieftină cale de a ajunge pe val :).

Pasul 18 , fă-te cunoscut în zona în care vinzi, în țară și peste hotare, vorbește cu oamenii, spune-le despre produsele tale, despre cum crești tu plantele tale de tomate, ce tehnici folosești, ce înseamnă să mănânci sănătos. Fi sincer și corect cu oamenii, și astfel, parte din ei, vor deveni clienții tăi fideli. Astfel, volumul vânzărilor va crește considerabil iar tu vei deveni pe departe cel mai autentic grădinar.

Pasul 19 , luminează-ți clienții, ajută-i să înțeleagă ce înseamnă legumicultura organică, să facă diferența între legumele scoase la rampă prin metode ecologice în comparație cu cele obținute prin metode convenționale. Vorbește cu ei despre ecosistemul tău, despre cum ai reușit să armonizezi cunoștințele tale cu exemplele oferite de natură. Cum ai reușit să transpui în practica legumicolă sau în propria gradină legumicolă ceea ce natura ți-a oferit gratis.

Pasul 20 , ca să convingi, alege cea mai ieftină cale, folosește semințe ecologice din propria producție, arată-i clientului tău cu cine stă de vorbă, uimește-l cu acțiunile tale. Prezintă-i câteva metode ecologice, despre care ști că sunt acum pe val, cum ar fi: cu ce uzi plantele de tomate(prezintă-i rezervoarele tale cu apă provenită din căderea ploilor, cu ce tratezi plantele de tomate și cum le revigorezi de fiecare dată când simți că au probleme(prezintă-i maceratele tale de urzici), încântă-l cu maceratele tale obținute din gunoi de pasăre(arată-i practic cum fertilizezi tu cultura de tomate fazial cu acest macerat), arată-i cum pregătești compostul, cum îl depozitezi, sau cum prepari un ceai de compost.

Pasul 21, spune-i că cele mai ieftine ceaiuri de compost se prepară la rece. Cu doi pumni de compost în amestec cu 10 l de apă, lansate într-o simplă stropitoare din plastic cu cap stropitoare cu găuri largi, poți face inocul cu bacterii și ciuperci pe toată suprafața de sol cultivată cu plantele tale de tomate.

Pasul 22 , arată-i clientului tău aceste tehnici și te asigur că va cumpăra legume proaspete și ecologice de la tine 100 de ani de acum înainte. Plus de asta, va fi mulțumit că a plecat din grădina ta cu o doză maximă de cunoștințe în ce privește legumicultura organică, care probabil l-ar fi costat bani mulți dacă rata întâlnirea cu tine.

Pasul 23 , spune-i că intervenția ta asupra speciilor de plante legumicole este de 10% iar restul stă la mâna naturii, că până la urmă ea este cea care ne ajută să punem la dispoziția plantelor noastre de tomate, căldura, lumina, elementele organice verzi, apa ș.a.m.d.

Pasul 24 . Folosește puterea naturii, arată-i clientului tău cum cresc speciile de plante perene în natură fără sa fie udate sau îngrijite de cineva. Explică-i cum este posibilă o astfel de abordare și în grădina ta cu specii de plante legumicole. Arată-i cum ai copiat tu natura, cum ți-ai creeat propriul ecosistem, cum evoluează viața în straturile fertile ale solului tău, cum ai reușit să creezi un lanț trofic perfect folosind metode și tehnici de înființare a culturilor legumicole ecologice.
Cu siguranță ar mai fi multe aspecte de adăugat aici, încă nu am atins aspecte ce țin de ciclul 1 și 2 al culturilor de tomate, încă nu am prezentat ce poți face cu fructele de tomate din spațiile protejate, încă nu am vorbit despre cum să câștigi încrederea deplină a noilor veniți în solariile tale cu legume.
Despre toate acestea într-o altă poveste pe care am să o scriu cât mai curând posibil. Pentru că nu am reușit să-ți prezint mai devreme tomatele mele coapte obținute prin metodele prezentate mai sus, m-am gândit să te surprind frumos cu câteva imagini, pe care te rog, dacă vrei desigur, să le asociezi cu coșul tău de legume oferit clienților tăi, ori de câte ori ți-aduci aminte de acest discurs.
Succes !

Niciun comentariu

Un produs Blogger.