Fidelizeaza-ti clientii in 24 de pasi simplii pentru a vinde fructe de tomate cat mai multe
Ca să ai o cultură de tomate mai productivă, va fi necesar să o compari
cu ceva, cu altceva, sau cu grădina de legume în care se află cultura
de tomate a altcuiva. A cui?, a celui care a intrat în concurență cu
tine, fără să-și dea practic seama că o astfel de abordare este greu de
ajuns, de atins s-au depășit.
Să înceapă aventura vânzărilor la tomate, să scoatem la rampă o cultură
de tomate la care nu au visat nici cei mai mari temerari.
Primu pas , gândește-te pentru cine faci această grădină. Eu întotdeauna mă gândesc că fructele de tomate vor ajunge în farfuria copiilor mei, ori pentru ei vreau tot ce este mai bun. Este motivul numărul unu pentru care cultiv tomate, tratez problema extrem de serios , muncesc cu drag, cu multă pasiune și dăruire indiferent de cât de greu îmi va fi.
Primu pas , gândește-te pentru cine faci această grădină. Eu întotdeauna mă gândesc că fructele de tomate vor ajunge în farfuria copiilor mei, ori pentru ei vreau tot ce este mai bun. Este motivul numărul unu pentru care cultiv tomate, tratez problema extrem de serios , muncesc cu drag, cu multă pasiune și dăruire indiferent de cât de greu îmi va fi.
Pasul doi
, alege cele mai bune soiuri de tomate, să fie rezistente la bolile
specifice, dar mai ales, să se adapteze la clima și temperatura din
zona în care locuiești. Nu uita că fructele trebuie să fie dulci, să
aibă un aspect plăcut, să atragă viitorii clienți ca un magnet.
Pasul 3,
fi studios, cercetează cultura de tomate în fiecare zi, vei fi surprins
să vezi cum plantele cresc și se dezvoltă de la o zi la alta. Folosește
tot ce este mai bun pentru plantele tale de tomate. Mă refer la
îngrășăminte organice formate din frunze verzi, frunze semi descompuse,
așchii de copaci tocate mărunt, rumeguș, cenușă rezultată din arderea
lemnului și alte ingrediente de uz casnic. Din această categorie poți
folosi, zaț de cafea, coji de banane, coji de portocale, coji de
cartofi, coji de ouă ș.a.m.d.
Pasul 4,
pune la dispoziția plantelor de tomate(cu aplicare pe sol, încorporare
odată cu arătura din toamnă) gunoiul de grajd nedescompus(pentru
fertilizările de bază) iar fazial folosește gunoiul de grajd descompus
total, pentru a inocula în sol bacterii ciuperci ș. a.m.d. Nu uita să
faci mulcirea cu paie la sol, să modelezi solul sub formă de brazde
organice înălțate, și să le palisezi(dacă ai ales varianta tomate cu
tip de creștere nedeterminat).
Pasul 5
, creează perdele de protecție din plante cu port înalt,(mături de
casă, porumb) de regulă acestea se înființează pe răzoarele solei cu
plante de tomate.
Pasul 6
, asigură-te că poți acorda debite de apă necesare plantelor pe toată
durata și perioada de vegetație.
Pasul 7
, alege varianta plante companion pentru erdicarea dăunătorilor, eu am
încercat cu gălbenele și am avut rezultate bune. Pentru combaterea
bolilor am folosit zeama bordeleză o metodă eficientă, total ecologică.
Pasul 8,
nu uita de lucrările cu caracter special., copilirea tomatelor este
esențială dacă optezi pentru varianta tomate cu tip de creștere
nedeterminat, în primă fază sau etapă se copilesc vlăstarii sau copilii
situați la baza plantei, la partea de jos și se continuă până la
apariția primei inserții florale. Defoliază plantele de tomate
corespunzător( defoliază primele 3-4 frunze de jos în sus, până la
prima inserție cu fructe) și nu uita să faci cârnirea după cel de-al
optulea etaj floral cu două frunze deasupra acestuia. Este exclusă
defolierea totală a plantei de tomate, această metodă stagnează
creșterea, dezvoltarea și fructificarea plantelor de tomate.
Pasul 9
, nu uita că prin procesul de fotosinteză plantele de tomate emit
secreții prin rădăcini. Aceste secreții se numesc exudate, locul în
care trăiesc bacteriile, hifele și ciupercile. Exudatele protejează
rădăcinile tomatelor împotriva nematoadelor, ori lucrul acesta nu ar fi
posibil fără exudate. Odată ce ai tăiat frunzele plantelor de tomate
acestea se diminuează aproape total. Ia în calcul și acest aspect.
Pasul 10,
pe timp de vară, cu caniculă, mărește cantitățile de apă și udă numai
seara. În această perioadă plantele pierd multă apă prin procesul de
evaporație din sol și prin transpirație. Masa foliară este dezvoltată,
planta generează multe inserții florale, fructifică și astfel necesarul
de apă este mai mare, undeva la 1l apă/zi.
Pasul 11
, odată cu dezvoltarea fructelor planta ia în greutate, motiv pentru
care va trebuii să o legi de arac sau tutore de mai multe ori. Leagă
planta cu ață de iută, rafie sau alte materiale. Legătura să fie în
forma cifrei 8 la așa manieră încât să nu strângi tulpina, să nu
rănești planta. Lasă un spațiu de 2-3 cm între plantă și tutore pentru
a da șanse sau posibilitate tulpinei să se dezvolte, îngroașe sau să nu
se ștranguleze.
Pasul 12
, odată cu intrarea în pârgă a primelor tomate, pregătește-te pentru
depozitare și respectiv vânzarea acestora(dacă ai mai multe desigur).
Laudă-te cu ce ai, dă-i cu goarna în stânga și-n dreapta, prezintă-ți
marfa, oferă câteva fructe spre degustare. Pe gustate, pe-ncercate cum
suna un vechi slogan pe care l-am folosit și-l folosesc și astăzi când
vând fructe de legume.
Pasul 13
, chiamă clienții în grădina ta și lasă-i să culeagă singuri tomatele ,
vei avea cea mai mare supriză din viața ta. Practic uită să se mai
oprească din cules. Această metodă este pe val, este hot și așa va
rămâne mulți ani de acum înainte, te rog să o tratezi ca atare.
Pasul 14,
propune noilor veniți să se înscrie în lista ta de clienți declarați.
Întreabă-i ce fel de legume vor să consume în timpul anului cât și pe
timp de iarnă. Spune-le că ești dispus să înființezi culturi legumicole
la comandă, în funcție de cerințele și plăcerea lor de a consuma
respectivele fructe. Plus de asta, asigură-te că poți să-i încânți
oricând cu un bulion de casă tradițional, cu-n castravete acru, un
gogoșar la oțet, o pătlăgea și de ce nu, chiar și cu o varză murată.
Pasul 15
, uimește-i cu gustul legumelor tale, eventual așează și o bucată de
brânză de oaie lângă ele, și-o pâine caldă și vei vedea cu câtă
încântare va trata acest gest frumos venit din partea ta. Ulterior, vei
vedea cu ochii tăi cum încep să curgă propunerile. Tot ce vei avea de
făcut este să îți notezi comenzile iar în anul următor să configurezi
grădina exact, fix, după gustul clienților tăi.
Pasul 16,
prepară un coș cu tomate și fidelizează-ți clienții. Pentru cei care
depășesc o anumită sumă la care te-ai gândit(estimativ 100 de lei)
oferă cadou acest coș cu tomate. Încântarea clientului tău va fi extrem
de mare. Cine nu dorește un bonus când vine vorba despre fructe de
tomate ecologice, cine poate refuza această propunere?
Pasul 17
, dacă nu reușești să vinzi, fă-ți un blog sau un magazin cu produse
legumicole online, este probabil cea mai simplă și ieftină cale de a
ajunge pe val :).
Pasul 18
, fă-te cunoscut în zona în care vinzi, în țară și peste hotare,
vorbește cu oamenii, spune-le despre produsele tale, despre cum crești
tu plantele tale de tomate, ce tehnici folosești, ce înseamnă să
mănânci sănătos. Fi sincer și corect cu oamenii, și astfel, parte din
ei, vor deveni clienții tăi fideli. Astfel, volumul vânzărilor va
crește considerabil iar tu vei deveni pe departe cel mai autentic
grădinar.
Pasul 19
, luminează-ți clienții, ajută-i să înțeleagă ce înseamnă legumicultura
organică, să facă diferența între legumele scoase la rampă prin metode
ecologice în comparație cu cele obținute prin metode convenționale.
Vorbește cu ei despre ecosistemul tău, despre cum ai reușit să
armonizezi cunoștințele tale cu exemplele oferite de natură. Cum ai
reușit să transpui în practica legumicolă sau în propria gradină
legumicolă ceea ce natura ți-a oferit gratis.
Pasul 20
, ca să convingi, alege cea mai ieftină cale, folosește semințe
ecologice din propria producție, arată-i clientului tău cu cine stă de
vorbă, uimește-l cu acțiunile tale. Prezintă-i câteva metode ecologice,
despre care ști că sunt acum pe val, cum ar fi: cu ce uzi plantele de
tomate(prezintă-i rezervoarele tale cu apă provenită din căderea
ploilor, cu ce tratezi plantele de tomate și cum le revigorezi de
fiecare dată când simți că au probleme(prezintă-i maceratele tale de
urzici), încântă-l cu maceratele tale obținute din gunoi de
pasăre(arată-i practic cum fertilizezi tu cultura de tomate fazial cu
acest macerat), arată-i cum pregătești compostul, cum îl depozitezi,
sau cum prepari un ceai de compost.
Pasul 21,
spune-i că cele mai ieftine ceaiuri de compost se prepară la rece. Cu
doi pumni de compost în amestec cu 10 l de apă, lansate într-o simplă
stropitoare din plastic cu cap stropitoare cu găuri largi, poți face
inocul cu bacterii și ciuperci pe toată suprafața de sol cultivată cu
plantele tale de tomate.
Pasul 22
, arată-i clientului tău aceste tehnici și te asigur că va cumpăra
legume proaspete și ecologice de la tine 100 de ani de acum înainte.
Plus de asta, va fi mulțumit că a plecat din grădina ta cu o doză
maximă de cunoștințe în ce privește legumicultura organică, care
probabil l-ar fi costat bani mulți dacă rata întâlnirea cu tine.
Pasul 23
, spune-i că intervenția ta asupra speciilor de plante legumicole este
de 10% iar restul stă la mâna naturii, că până la urmă ea este cea care
ne ajută să punem la dispoziția plantelor noastre de tomate, căldura,
lumina, elementele organice verzi, apa ș.a.m.d.
Pasul 24
. Folosește puterea naturii, arată-i clientului tău cum cresc speciile
de plante perene în natură fără sa fie udate sau îngrijite de cineva.
Explică-i cum este posibilă o astfel de abordare și în grădina ta cu
specii de plante legumicole. Arată-i cum ai copiat tu natura, cum ți-ai
creeat propriul ecosistem, cum evoluează viața în straturile fertile
ale solului tău, cum ai reușit să creezi un lanț trofic perfect
folosind metode și tehnici de înființare a culturilor legumicole
ecologice.
Cu siguranță ar mai fi multe aspecte de adăugat aici, încă nu am atins
aspecte ce țin de ciclul 1 și 2 al culturilor de tomate, încă nu am
prezentat ce poți face cu fructele de tomate din spațiile protejate,
încă nu am vorbit despre cum să câștigi încrederea deplină a noilor
veniți în solariile tale cu legume.
Despre toate acestea într-o altă poveste pe care am să o scriu cât mai
curând posibil. Pentru că nu am reușit să-ți prezint mai devreme
tomatele mele coapte obținute prin metodele prezentate mai sus, m-am
gândit să te surprind frumos cu câteva imagini, pe care te rog, dacă
vrei desigur, să le asociezi cu coșul tău de legume oferit clienților
tăi, ori de câte ori ți-aduci aminte de acest discurs.
Succes !
Post a Comment