Seminţe De Tomate, Ardei, Vinete, Gogoşar

seminte de plante legumicoleO etapă extrem de importantă pe care o are de parcurs un grădinar autentic este însuşirea temeinică a practicii de lucru cu speciile de plante legumicole pentru care a optat.

Te rog să consemnezi acest aspect: scopul alegerii unui soi sau hibrid de plante legumicole este pe deplin justificat dacă duce la creşterea rentabilităţii economice a culturilor.

Pentru atingerea unui nivel superior de rentabilitate este necesară alegerea cât mai corecta a soiului sau hibridului cultivat şi destinaţia acestuia. 

Destinaţia cultivării tomatelor în stare proaspătă este piaţa. 

Cultivatorul trebuie să se orienteze către plante legumicole mult solicitate de către consumator. Printre aceste plante se afla şi tomatele noastre. 

Opţiunile conusmatorului în ce priveşte tomatele sunt: să fie mai puţin perisabile, să îşi păstreze timp îndelungat calităţile gustative şi nu în ultimul rând să se prezinte în forme cât mai atrăgătoare.

Fie că vei merge pe varianta Soi sau Hibrizi este necesar să iei în calcul câteva indicaţii importante. 

De obicei aceste indicaţii sunt de mare ajutor întrucât se referă la chestiuni "arzătoare".

Ce Calităţi Tebuie Să Întrunească Seminţele Legumicole 

Seminţele folosite să fie autentice, să aibă facultate germinativă şi puritate fizică ridicate şi să fie libere de boli şi dăunători.

De regula aceste caracteristici sunt menţionate pe ambalajul în care se livrează sămânţa.

Drept urmare iată ce vei afla din capitolul consacrat acestei teme:

Astăzi am primit prin poştă coletul cu seminţe legumicole, printre care se află: 

Semințe de Ardei gogoșar CORNEL 





Semințe vinete Early Long Purple






Semințe de Ardei capia SLONOVO UVO





Seminte de Tomate Ghittia


seminte tomate pentru gradina si solar ghittia

Alegerea acestor sortimente de seminţe nu mi-a pus probleme întrucât am optat pentru ele şi anul trecut. 

Principalul subiect de discuţie pentru astăzi va fi seminţele de tomate Ghitia urmând ca în zilele următoare să discutăm despre opţiunile prezentate mai sus.

Avantajele principale ale acestui soi de tomate:
poate fi cultivat în sere, solarii şi câmp deschis
germinarea seminţelor este de 98%.

Ca să germineze corespnzător, stratul germinativ trebuie să întrunească următoarele calităţi:
  • pământ fertil 50% 
  • mraniţă 40% 
  • nisip10% 
  • grosimea stratului germinativ să fie de maxim 12 cm 
  • coeficientul de umiditate din strat(după ce ai însămânţat) să fie de 90% 
  • căldura stratului germinativ să fie de 22 grade celsius. 

La stadiu de răsad plantele se comportă bine, important este să iei în calcul aceste exemple:

În condiţii de luminozitate redusă plantele se alungesc simţitor, motiv pentru care au nevoie de cel mult 12 ore de iluminare zilnică.

În cele mai multe cazuri lumina poate fi controlată şi dirijată corespunzător. Poți apela la sisteme de iluminat(lămpi)creeate special în acest sens. Acest exemplu este valabil pentru cei care cresc răsaduri în spaţii slab iluminate. 

În spaţii protejate cum ar fi: solarii, răsadniţe pot fi semănate la data de 20 februarie. În timpul creşterii plantele suportă foarte bine operaţiile de aerisire şi fertilizare cu îngrăşăminte organice. 

Viteza de creştere a răsadului este constantă. Din acest motiv va trebui să alternezi cu operaţiile de aerisire mai puţin. 

Densitatea plantelor pe metru pătrat să fie de 550. Astfel vei însămânţa seminţele pe rânduri- pe toată lăţimea răsadniţei. 

Lăţimea răsadniţei sa fie de 1,20 cm iar lungimea preferenţial. Distanţa între seminţe pe rând sa fie de 3 cm iar între rânduri să fie între 8 sau 10 cm. Cât mai rar, cu atât mai bun. 

Când vârsta răsadului a depăşit 45 de zile poate fi cultivat în solarii dar nu şi în câmp deschis. În câmp poate fi cultivat când vârsta răsadului va depăşii 60 de zile. Cu acest prilej planta va fi mai bine călită, viguroasă şi groasă la colet. 

Odată plantate în solarii plantele necesită aerisiri frecvente. La început, odată la trei patru zile, după aceea vei lăsa solarul deschis şi vei face aerisirile corespunzătoare prin ferestrele lăsate special în acest sens. 

Totul se face cu moderaţie încât temperatura din interiorul solarului să se menţină la 25 de grade celsius. 

Ghittia este o plantă cu port înalt şi poate ajunge lejer la înălţimea de 2,50 m. Din acest motiv suporta bine o palisare pe araci sau șpaliri prevăzuți cu sîrme longitudinale de suţinere. 

Susţinerea plantelor cu sfoară de rafie este primordială. Se legă sfoara de jos in sus, de la baza tulpinei catre vârf şi sârma longitudinală de sus a suporţilor. 

Copilirea, defolierea, mulcirea şi acordarea normelor de udare este strict necesară. 

Mai târziu când plantele generează primele inserţii florale, temperatura nu trebuie să depășească 22 de grade, astfel, polenizarea sa va face la capacitate maximă. 

Pot afirma că fiecare inserţie florală generează 7-8 fructe la partea de jos şi 5 - 6 începând cu cea de-a treia inserţie florală. 

Fructele sunt compacte şi forma rotundă uşor aplatizată, iar greutatea fructelor poate atinge lejer 300 - 350 de grame. 

Pulpa fructului este consistentă, secţionată vei avea prilejul să descoperi 4-5 loji seminale şi o placentă de susţinere a seminţelor extrem de dulce. 

Deductibil, acest soi de tomate poate fi utilizat cu precădere la prepararea nelipsitelor sucuri de tomate cât şi cremelor sau pastelor de bulion. 

Gustul incontestabil al tomatelor de altadată le scoate în evidenţă ca fiind unele, dacă nu chiar cele mai căutate tomate pe pieţele legumicole din Romania. 

Pentru că nu vreau să lăsăm lucrurile în acest punct discursul nostru continuă.

Cum Se Comportă Plantele de Tomate Ghittia În Câmp Deschis 

Plante cu port înalt se cere sau se impune aplicarea elementelor de sustinere. 

Alege varianta araci din lemn, sau şpalieri prevazuţi cu sârme de susţinere, respectă distanţa între plante pe rând şi între rânduri. 

Distanţa între plante să fie de 35 cm,  între rânduri să fie de 90 cm. Totul pentru o mai bună aerisire şi iluminare a masei foliare.

Plantele suportă foarte bine îngrăşămintele organice, spre exemplu maceratele formate din gunoi de pasăre. 

Fertilizările se fac în două etape: după apariţia şi fructificarea primei inserţii florale şi după cea de-a cincea inserţie florală. Între timp plantele vor fructifica masiv.

Operaţiile de întreţinere consta în cateva praşile manuale pe rând(1-2) şi câteva mecanice(2-3). O uşoara muşuroire a plantei este mai mult decât benefică, astfel, cultura devine cât mai stabilă.

Ghittia - plante legumicole extrem de rezistente şi tolerante la bolile specifice culturilor de tomate. Pot afirma fără teama de a da greş că nu a fost cazul să le aplic decât un singur tratament. 

Nu vreau să fac un secret din asta. O zeamă bordeleză clasică facută din piatra vânătă şi var stins este mai mult decât suficient. 

O altă calitate dominantă este că fructifică până la căderea brumelor timpurii din toamnă motiv pentru care cultivatorii le iubesc mult. Motivul, fructele pot fi valorificate sub formă de gogonele sau pătlagele. 

Cu siguranţă mai sunt multe de adăugat, discursul în sine vizează cultivatorul începător, acesta este defapt cel căruia îi recomand cu toată dragostea aceste seminţe. 

Astfel, pot justifica mai clar acest aspect - eşti începător şi sigur nu îţi permiţi să eşuezi, să dai greş sau să pierzi. Luat altel, mergi la sigur. 

Recomandarea mea este valabilă si pentru cei avansati, fermieri sau cultivatorii pricepuţi. Pentru ei contează mult calitatea şi cantitatea. 

Astfel, soiul poate atinge lejer 100 tone tomate coapte/ha în spaţiile protejate şi cel puţin 70 tone/ha în câmp. 

Sunt rezistente la crăpare şi transport, iar în condiţii optime de depozitare poate dura două săptămâni. 

O specificare pe care doresc să nu o ratezi. 

Destinaţia fructelor este consumul proaspăt. iar gustul plăcut şi dulce este cel care va face întotdeauna diferenţa.

Cui nu recomand aceste seminţe? 

Celor intimidaţi de eşecurile altora care nu fac altceva decât să se vaite sau să facă pasu-napoi. 

Dacă ți-a plăcut distribuie mai departe și nu uita să te abonezi la feedul de site.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.