Pârloaga

proiect pentru gradina de legumeDupă parcurgerea acestui articol vei constata că eşti capabil să abordezi orice problemă practică legată de înfiinţarea unei grădini legumicole.

Spre surprinderea ta nu voi începe cu o prezentare grandioasă a legumiculturii în ţara noastră. Este uşor de intuit cât de mult te interesează acestă problemă.

Probabil că în momentul de faţă admiri o pârloagă abandonată, vrei să faci o gradină din ea şi nu sti cu ce să începi. Voi încerca să fac puţină ordine în noianul de întrebari şi nedumeriri care apar de regulă într-o astfel de situaţie.


Să Începem Cu Începutul

Nimic nu este mai clar, un petec de pământ va fi primul ingredient cu care va începe reţeta înfiinţării. Dacă ai pământ este cum e mai bine, dacă nu, fără să te menajez prea mult te invit la cumpărături. Cumpără pământ chiar acum, cât poţi, cum poţi, cât de mult poţi.

Dacă nu ai bani, asociază-te cu cel care deţine pământul. Colaborează cu el, propunei un târg, stabileşte-ţi priorităţile şi dăi drumul la treabă. Vei fi surprins să vezi cum colaborarea cu acesta va transforma munca şi timpul tău petrecut în grădină, în bani.

Dacă nu vrea, nici o problemă, nu cerşim atenţie la nimeni, refuz să cred că tu o vei face vreodată. Ai verticalitate, statut de grădinar, motiv pentru care veşnic vei trăii ca un brad printre salcii.

Ce poţi să oferi tu? timp, muncă, pricepere, dăruire, pasiune, înţelegere, loialitate. Astfel de calităţi nu le-ai dobandit stând la umbră pe Magheru. Le-ai dobândit în timp.

Unde?

Pe glia strabună, acolo unde nu e loc de somn, unde dacă vrei să mănânci un codru de mamaligă trebuie să pui osul la muncă. Eu unul aş colabora cu astfel de oameni făra nici un fel de echivoc.

Remember: în timp ce alţii îţi prezentau grădina ca fiind o mare fundatură din care nu mai poţi iesii, ai reuşit să mă cunoşti atât de bine încât astăzi poţi compara viitoarea ta gradină legumicolă cu un mare bulevard. Un bulevard spaţios în care să te învârţi, dar mai ales să nu rămâi blocat.

La un prim nivel de detaliere, când vine vorba de pârloage, drumul ce trebuie parcurs se prezintă astfel:

Pont : pământul trebuie, măsurat, lucrat, îngrăşat, întreţinut şi exploatat.

Cum?

Cu grijă şi cu atenţie, la aşa manieră încât să nu ratezi nici o etapă. Aşa se numesc, etape. Aceste etape le poţi număra pe degete dacă le priveşti cu atenţie. Încearcă să ratezi una şi vei rămâne pe veci sărac.

De ce este necesar să măsori pământul?

Pentru a face un proiect sau plan, pentru a împărţii suprafaţa de teren în sole şi parcele şi nu în ultimul rând pentru o mai bună rotaţie sau sucesiune de culturi legumicole.

Cum lucrezi pământul ? 

Manual sau cu utilaje specifice grădinăritului. Dacă nu deţii astfel de utilaje vei lucra pământul cu cei care le deţin. Dacă le deţii cu atât mai bine pentru tine. 

O astfel de abordare înseamnă investiţii rapide cu scopuri clare. O eficientizare cât mai mare şi de durată a solului. Altfel, vei ajunge la capătul meseriei înainte de termen, fără a avea timp de reproşat ceva, cuiva. Mai mult decât atât, calculează-te şi implicate cât mai mult pentru că drumul este lung. Nimeni nu se înghesuie să ţi-l paveze cu flori. 

Mi se pare nostim, niciodată nu am vorbit despre flori pe acest blog. Probabil am să o fac întro zi. 

Este extrem de important să şti că pamantul trebuie îngrăşat. Orice pământ are un istoric în acest sens. 

Care este istoricul pământului tău? 

O moştenire lasată în vatra satului ascuns de malurile unui deal? O pârloagă îmburuienată şi plină cu corneţi de care se jughinesc caprele, oile şi câinii din comună? 

Dacă este aşa hai să transformăm aceste părăseli, în ceva frumos. Concret întro gradină de legume. 

Cum? 

O reţetă extrem de simplă pentru un început este să cureţi aceste suprafeţe de teren imediat posibil. Să ari cât mai adânc, să faci o nivelare de exploatare cât mai uniformă şi să suplimentezi cu îngraşăminte organice naturale fiecare centimetru pătrat. 

Întreţinerea va venii întodeauna pe fondul înfiiţării culturilor legumicole, altfel nu ar mai avea sens să ne apucăm de trebă nu?. Nu întreţinem pământul de buruieni. Întreţinem culturile legumicole prin înlăturarea acestora. 

Când? 

De fiecare data când apar. Cum? manual sau mecanizat. În funcţie de lucrarea aplicată în cultură la acel moment, prăşit, răriţat, bilonat sau manual cu sapa pe fiecare rând şi interval în parte. Se leagă nu? 

Cum trebuie pământul exploatat? 

La maxim, la aşa manieră încât să nu rămână nici un centimetru de pământ nelucrat, cu precădere neîntreţinut, neîngrăşat sau nemăsurat. 

Concluzie: o pârloagă trebuie tratată întotdeauna diferit, altfel există riscul să rămâi extrem de sărac.

Dacă ți-a plăcut distribuie mai departe și nu uita să te abonezi la feedul de site.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.