6 Motive Pentru Care Te Invit Să Cultivi Castraveţii De Toamnă Chiar Acum

cultura castraveti de toamnaUneori mă întreb, cât de greu este să înfiinţezi o suprafaţă mică de castraveţi? Ma întreb pe mine si te întreb şi pe tine. De fapt pe tine vreau să te întreb, de ce aceste temeri?
Ai auzit probabil că această cultură se înfiinţează greu şi că eventualele boli ce ar putea să apară în cultura de castraveţi îţi va aduce numai necazuri nu? 


Astăzi vreau să discut cu tine altfel. Mai concret să-ţi întăresc moralul, să te ajut să depăşeşti această stare de scepticism pasageră. Sper să fie una pasageră ci nu una constantă altfel nu vom ajunge nicăieri. 

Pentru că suntem într-o perioada propice înfinţării acestei culturi, astăzi îţi voi da 6 motive să nu faci pasul înapoi şi să cultivi castraveții de toamnă. 
Vei afla cum se seamănă, cum se udă, cum se menţine umiditatea la sol, cum se protejează plantele de castraveţi în câmp deschis fără să ai nici cea mai mică problemă. 

Vei afla pas cu pas tot ce trebuie să faci de la prima sămânţă plantată şi până la ultimul castravete ce îl vei recolta din câmp sau propria grădina. Te voi învăţa cum să aplici s-au să efectuezi tratamentele fitosanitare preventive, la aşa manieră, încât castraveţii tăi să fie extrem de frumoşi şi sănătoşi. 

Mai mult decât atât iți voi sugera câteva soiuri sau hibrizi cu rezistentă la boli. Hibrizi extrem de productivi pe care te rog să nu îi ratezi. 

Iar drept exemplu voi fi eu. Dacă nu eu cine? Şi dacă nu acum când?

castraveti seminis

Să revenim la micuțul nostru discurs și să începem povestea. 

Acu ceva zile în urmă am scos cartofii timpurii. Cei care mă urmăresc pe facebook ştiu despre ce vorbesc. Am avut o mică parcelă de cartofi şi pot spune că mi-au adus marii satisfacţii. Am recoltat cartofii după care m-am gândit să înfiinţez o parcelă de castraveţi. 

Dacă te aflii într-o situaţie similară este momentul să profiţi de timpul rămas la dispoziţie şi să înfiintezi parcela cu castraveţi de toamnă.

Vreau să lămurim un mic aspect. Despre cultura de castraveţi intensivă am scris aici. Astăzi însă vom discuta ceva diferit. Este vorba despre o parcelă mai micuţă ce poate fi controlată şi înfinţată chiar şi de un copil. 

Cum se înfiinţează această parcelă?

Pasul 1; Vei începe cu eliberarea terenului de vegetale, vreji de cartofi, buruieni sau alte plante aflate pe sol. După această operaţie vei aplica pe suprafaţa terenului o tonă gunoi de grajd descompus sau semii descompus şi 10-15 kg complex III (azot fosfor potasiu). 

Extrem de simplu aș putea spune, nimic complicat te asigur de asta.

Pasul 2; Prima ta grija va fii să încorporezi îngrăşămintele în sol, iar cea de-a doua să mărunţeşti suprafaţa terenului cu sapa de grădină, un motocultor sau eventual(dacă ai o parcela mai mare) cu discul tras de tractor. 

Vei lua în calcul planeitatea solului. Acesta trebuie să rămână drept, uniform şi foarte bine mărunţit. Motivul va fi eliminarea riscului eventualelor băltiri sau inundaţii provenite din căderea ploilor. Este poate primul aspect serios la care va trebuii să reflectezi. 

Pasul 3; Înainte de semănat vei dezinfecta solul cu: dithane, o zeamă bordeleză sau cu o simplă zeamă de var stins. Opţiunile îţi aparţin. Toate sunt extrem de eficiente.

zeama bozdeleza-fungicid ecologic

Pasul 4; Semănarea seminţelor o vei face în cuiburi. În fiecare cuib vei semăna două seminţe. Distanţa între cuiburi să fie de 40 cm iar între rânduri să fie de 1 m. 

La această dată este nevoie de un spatiu de dezvoltare mai mare. Motivul - afară este este cald(pe alocuri caniculă) iar cultura trebuie să fie foarte bine aerisită. Plantează castraveţii în zig-zag. Cuiburile tale trebuie să cadă întotdeauna intercalat. 

Vei merge pe varianta cultură la sol sau pe varianta cultură palisată cu anumite elemente de susţinere: șpalieri prevăzuţi cu sârme, sau araci(opţional). 

Sfatul meu este sa mergi pe cultură la sol, este extrem de benefică şi nu implică costuri prea mari. 

Undeva mai sus spuneam că îți voi da 6 motive ca să nu faci pasul înapoi ci să cultivi castraveţii de toamnă. 

Motivul 1 - află cum se seamănă castraveţii şi cum vor răsării aceştia 100%. 

Seamănă castraveţii în cuiburi bine îngrăşate cu mraniţă proaspătă. Avantajul acestui tip de cuib este ca nu va da voie pământului să facă crustă şi astfel răsărirea castraveţilor va fi de 100%. 

Adâncimea de semănat să fie de 2 cm şi nu mai mult. După ce ai semănat udă cuibul de castraveţi cu 1 l de apă. Până la răsărire vei uda cuiburile odată seara şi odată dimineaţa. Te asigur că: în trei zile toţi castraveţii tăi vor răsări. Şi astfel va fi alungată orice fel de temere în această privinţă.


Motivul 2 - află cum se udă castraveţii sau ce trebuie să faci încât aceştia să nu sufere de apă nici o secundă. 

După trei zile de aşteptare au răsărit toţi castraveţii. Afară este destul de cald. Este Iulie iar arşiţa face ravagii. Castraveţii tăi stau frumoşi şi semeţi în fiecare cuib fără să fie ştrangulaţi de strânsoarea crustei solului în care au fost plantaţi. Motivul - mraniţa proaspătă din cuiburi care menţine umiditatea la sol(în cuib). 

De regulă mraniţa îşi pierde umiditatea într-un timp relativ scurt(3-4 zile), castraveţii sunt mici şi plăpânzi iar la acest stadiu de creştere au suficientă apă. Cu timpul vor începe să exploreze necunoscutul, vor creşte mari, vor înflorii, va fructifica. Mai târziu vor fi cei care îţi va umple buzunerele cu bani. Asta dacă intenţiile tale sunt stabilite din start în acest scop. 

Până la bani mai avem câteva lucruri de lămurit. Am lăsat acest aspect să curgă undeva la mijlocul acestui discurs cu un anumit scop. Iar scopul este să te întreb, ce fel de hibrid sau soi de castraveţi se cultivă la această dată în gradină? Asta pentru că vreau să-mi îndeplinesc misiunea adică să-ţi dau motivul. 

Află că din motive bine întemeiate la această dată se cultivă cei mai stabili hibrizi. Când spunem stabili vorbim despre rezistenta la condiţiile de secetă, boli şi potenţial de producţie extrem de ridicat. 

Un astfel de hibrid este hibridul de castraveţi tip cornichon Levina F1 sau soiul românesc tip cornichon Mondial.

Dacă hibridul sau soiul se încadrează conform acestor cerinţe, nu vei avea nici o problemă cu micuţa ta parcelă de castraveți. 

Vorbeam despre ce trebuie să faci încât parcela ta de castraveţi să nu sufere nici măcar o secundă de apă. 

Nu pot să merg mai departe până nu îţi relatez un mic pasaj din viața mea de grădinar începător. Cât de naiv eram la început. Pe vremea când înfiinţam prima mea cultură de castraveţi. 

Auzeam din toate părţile voci care spuneau că nu poţi cultiva castraveţi dacă nu ai apă. Aştia vor apă nu joacă spuneau vocile. 

Cel care m-a crescut şi care merită să fie amintit în acest articol(o fac cu mare drag dar şi cu regret în suflet întrucât a plecat dintre noi) m-a învăţat să acopăr suprafaţa terenului de castraveţi cu pleavă din paie de grâu sau de orz. 

Moşul era extrem de sărac. Şi ca şi alţii implora divinitatea să aducă o brumă de ploaie. Aşa se făceau grădinile înainte. Cei săraci stateau la mila Domnului. Şi culmea făceau castraveţi de nu aveai unde să arunci pălaria. Acu se pare că sunt probleme. Sau nu sunt! 

Vreau să împărtăşesc cu tine ce m-a învăţat moşul atunci. Anume m-a învăţat să aştern pe suprafaţa terenului un strat de paie sau pleavă gros de 10-15 cm, să fie de-un lat de palmă cum spunea moşul meu. 

Este suficient să prinzi o ploaie de vară pasageră de 10-15 l pe metru pătrat şi îţi grantez că vei avea umiditate la sol timp de o lună de zile. Chiar dacă afară sunt 36° C. 

Iată cum deja ţi-am dat al trei-lea motiv şi poate cel mai important ca să cultivi castraveţii de toamnă. 

Care o fi oare avantajul primordial? 

Reducerea cheltuielilor ăsta este avantajul. Şi sincer ce grădinar nu ar vrea să reducă pe cât mai mult cheltuielile într-o grădină? 

Nu voi lăsa lucrurile aşa. Nu vreau. Doresc să-ţi spun tot ce ştiu despre castraveţii de toamnă. Mă înfierează faptul că un grădinar renunţă atât de uşor la această minunată cultură. 

Mă îngrijorează atitudinea celui care face pasul înapoi. 

Ai putea să faci acest pas înainte, fără temeri şi fără sa stai prea mult pe gânduri. Asta pentru că mai am trei motive de prezentat pe care te rog să nu le ratezi. 

Motivul 4 - cum să menţii umiditatea la sol încât castraveţii să se dezvolte eşalonat. 

Pentru un moment vom lăsa în urmă metoda ce tocmai ţi-am prezentat-o şi te încurajez totuşi să ai la dispoziţie o sursă de apa constantă. Cea mai buna sursă pentru o parcelă micuţă este apa din fântână. 

O poţi stoca în bazine speciale, la o înălţime de 1,5 m faţă de suprafaţa solului după care o vei direcţiona cu o pompă specială către parcela cu castraveţi. 

Metoda în sine se referă la apa aerată şi călduţă cu care vei uda castraveţii la ceas de seară. În amurgul serii mai concret. De data aceasta vei schimba abordarea şi vei folosii aspersorul. 

Nu va fi nevoie să uzi prea mult întrucât paiele vor absoarbe apa extrem de repede şi umiditatea va fi grantată încă o lună de zile. 

De câte ori se udă această cultură de castraveţi? 

Este posibil să o uzi odată, de două ori sau niciodată. Nu o vei uda niciodată în condiţiile în care vei prinde 3 ploi timp de 3 luni de zile să spunem. Vei avea destulă umiditate încât castraveţii tăi să fructifice la maxim. 

Până la urmă despre ce vorbim? 

Vorbim despre un hibrid care va fructifica timp de 60 - 90 de zile, sau până la răcirea vremii când plantele vor ieşii din vegetaţie. Timp suficient încât să nu mai aplici nici măcar o udare. 

Motivul 5 - cum se protejează plantele în câmp deschis împotriva bolilor şi dăunătorilor fără sa ai nici cea mai mica problemă. 

Mă întreb deja ce vei face dacă vei avea o cultură infestată de boli? 

Sper să nu fie aşa, şi totuşi știm că ploile sunt purtătoare de bacterii şi acizi ce ar putea pune la pământ cultura de castraveţi într-o clipă. În faţa acestor fenomene omul este neputincios. Există totuşi câteva metode de estompare iar cele mai indicate sunt tratamentele fitosanitare aplicate culturilor de castraveţi preventiv. 

Cele mai cunoscute boli şi subsţantele pentru combaterea acestora:
  1. făinarea - TILT 4 ML; 
  2. pătarea brună a frunzelor sau alternarioza- Dithane M 45
  3. antracnoza - MERPAN 15 G; 
  4. putregaiul alb al tulpinii şi fructelor; 
  5. ofilirea sau fuzarioza castraveţilor - DITHANE 500G; 
Cei mai cunoscuţi dăunători şi substanţele pentru combaterea acestora: 
  1. păduchele curcubitaceelor - MOSPILAN 20SG; 
  2. tripsul tutunului; 
  3. viermii sârmă; 
  4. buha semănăturilor; 
  5. coropijniţa - Mesurol; 
  6. păieanjenul roşu; 
  7. mulsculiţa albă. 
Cum tratezi? asta pentru că nu ţi-am înşirat o listă de produse de dragul de a îţi arăta că mă pricep. 

Întodeauna vei trata preventiv sau la atenţionare. 

Spre exemplu: pentru combaterea dăunătorilor Mospilanul va rezolva sau anihila toate speciile de dăunători prezentaţi în lista de mai sus. Mai puţin coropijniţa. Aceasta se combate cu Mesurol(granule). 

Tot ce trebuie să ştii este că insecticidul acţionează sistemic, adică pătrunde în plante şi acoperă o perioadă de protecţie de 3-4 săptămâni. Este extrem de eficient atât timp cât rezolvă problema pentru această perioadă de timp. 

Când aplici insecticidul? 

Îl aplici preventiv când plantele de castraveţi au deja una doua frunze adevărate şi astfel te-ai pus la adăpost pentru o perioada îndelungată de timp. 

Cum acţionează insecticidul? 

Din propria experienţă îţi pot spune că acţiunea insecticidului va fi decisivă. Toţi dăunătorii ce se aşeză pe plantă în intervalul de timp prezentat mai sus vor murii. 

Asta şi vreau, nu e că am cultivat castraveţi pentru dăunători. Bun că am lămurit și această problemă. 

Motivul 6 - ce se întâmplă dacă vine o ploaie acidă - iată motivul pentru care nu trebuie să îţi mai fie niciodată teamă. 

O mare parte din frunze se ard în contact cu acesta, însă (preventiv) ai putea să înlături parţial dacă nu chiar total acest aspect nedorit. 

Ţi-aduci aminte ce îţi spuneam mai sus cu privire la udarea castraveţilor cu aspersorul? 

Acum a venit momentul să pui aspersorul sau aspersoarele la treabă. 

A început ploaia? 

Chiar acum, dă drumu la apă și spală cultura de castraveţi, de regulă prima rafală de ploaie este ce-a mai infestată cu acid. 

Spală cultura de castraveţi timp de 10-15 minute şi opreşte apa. După ce ploaia s-a oprit spală încă odată timp de 10 minute. 

Acum te rog sa faci o simplă comparaţie între castraveţii tăi şi cei ai vecinilor:) 

Ce observi? 

Vei observa că de castraveţii lor s-a ales praful şi pulberea pe când ai tăi stau frumoşi, semeţi şi gata de atac. Atacul constă într-o fructificare masivă de castraveciori de pe urma cărora vei obţine tone de bani. 

E normal, meritul îţi aparţine, întrucât ai fost băiat deştept, ai respectat sfaturile prezentate în acest articol iar acum urmează să-ţi faci viaţa aşa cum doreşti tu. 

Totuşi te rog să faci o excepţie, mai concret să îl rogi pe vecinu să citească şi el acest minunat articol. Hai să nu îl lăsăm nici pe el să piardă atât de urât :) 

Ce zici încerci? 

Recoltarea castraveţilor se face cu grijă şi mare atenţie. 

Vei recolta castraveţii din doua în două zile. Evită pe cât de mult posibil călcarea vrejilor. Acest efect transformă gustul fructelor într-unul extrem de amar. 

Se spune că reclama este sufletul comerţului şi aşa este. În viaţă totul se face cu cap, nu la plesneală, fapt pentru care îţi recomand săcuţii de rafie de culoare verde sau galbenă. 

Cine face diferenţa într-o piaţă de desfacere a legumelor? 

Diferența o face cantitatea, calitatea şi aspectul ambalajului în care vei depozita castraveţii. În cazul nostru săcuţul galben sau verde de 5 kg. Uşor, manevrabil şi la mare căutare, care cu siguranţă va face diferenţa. 

Ţi-am rezervat şi o întrebare. 

Ce culoare crezi ca va vinde mai repede şi mai bine?

Dacă ţi-a plăcut acest articol acorda-i te rog un like si distribuie-l mai departe. Oferă-l la pachet împreună cu săcuţul tău de castraveţi de culoare, galbenă :)

Niciun comentariu

Un produs Blogger.