Totul Despre Cultivarea Roşiilor

Pentru unii o pasiune, pentru altii o afacere, iar pentru restul o povara.

cultivarea tomatelor in campAnul acesta ai ales sa cultivi plante de tomate. Confuz, ratacit si nestiutor ca multi altii dealtfel, vrei sa te documentezi, sa inveti, sau sa aflii pana la urma ce ai de facut in acest sens. Daca este asa ai aterizat fix sau exact unde trebuie. Fie că optezi pentru varianta plante de tomate în spaţii special amenajate(sere, solarii, tunele prevazute cu folie sau alte adaposturi), fie că opţiunea ta este să le plantezi în aer liber astăzi vei afla cum trebuie executate aceste lucrari gradinaresti.
Ce vei afla de la mine, este valabil chiar azi, sau maine, sau de ce nu, multi ani de acum inainte. De prea multe ori se uita un lucru esential, ca esti la inceput de drum, ca nimeni nu se-nghesuie sa te ajute, sa iti arate drumul sau sa te ia de mana sa iti explice, in ce consta aceasta tehnica de infiintare. Este o tehnica sau metoda simpla din punct de vedere teoretic, dar destul de istovitoare din punct de vedere practic. In acest punct se blocheaza majoritatea, aproape toata lumea. 

Primul lucru pe care vreau sa-l inveti de la mine este mai clar ca buna ziua. Nu te da batut. Fi perseverent, insista, trage de tine si cu siguranta vei reusii. Lasa zvonurile si nereusitele celorlati deoparte. Aceste esecuri te va trage-napoi. Ori tu vrei sa mergi inainte, sa muncesti, sa obtii productii considerabile de fructe de tomate a caror destinatie va fi cu siguranta vanzarea pe pietele legumicole din zona in care iti desfasori activitatea. 

De aici inainte totul va decurge conform planului pe care il vom pune la cale chiar acum. Planul acestui discurs se refera strict la infintarea culturilor de tomate propriu zise si trateaza in mare parte cateva idei ce consta in ;
  1. alegerea celor mai bune soluri 
  2. surse de apa
  3. modelarea suprafetelor de teren
  4. ingrasaminte organice sau chimice
  5. metode de udare a plantelor
  6. plantarea materialului saditor
  7. intretinerea si ingrijirea plantelor


Te asigur ca nu este nimic complicat. Chiar daca ai o suprafata de teren mai mica sau mai mare, cu o structura a solului acida sau saraturata, cu o permeabilitate redusa, sau sarac  in elemente organice nutritive, abandonat pe undeva, lasat parloaga sau plin de buruieni. Important este sa ai curajul sa incepi. Omul sfinteste locul si poate face dintr-o paraseala o gradina de vis. Dar pana acolo avem drum de facut. Amandoi, tu si eu, fara sa ne fie teama ca vom da gres.

Cand vrei sa faci o cultura de tomate sursa de apa este primordiala. Cum primordial sau in prim plan este si soiul sau hibridul de tomate ales. Alege intotdeauna soiuri sau hibrizi valorosi, cu potential mare de productie. In general soiuri stabile in zona care cultivi. Pentru un inceput iti las o lista aici cu soiuri sau hibrizi pe care eu i-am cultivat de-a lungul timpului. Si care au mers brici. Lista ti-o las mai jos spre finalul acestui discurs, nu vreau sa te trimit la cumparaturi din prima. 

As fi putut sa incep cu un titlu pompos gen Top 10 cele mai bune soiuri de tomate pentru gradina ta, dar aceste titluri pot fi asimilate divers. Ori eu nu vreau sa ma joc cu mintea ta. Vreau doar sa-ti spun ca intradevar sunt soiuri de tomate si hibrizi care merg, dar si opusul acestora, nu merg, lasa de dorit, ori tu nu ai nevoie de asta.

Deci ca prima ecuatie va trebuii sa te gandesti la ce cultivi, ce fel de tomate vrei sa obtii. La forma, culoare si gust. La ce vrea cel care vine sa cumpere de la tine. Sa ai in minte totdeauna clientul, cel care da bani pentru produsele tale. Odata stabilite aceste detalii te pui la drum si infiintezi cultura de tomate.

Drept surse de apa vei folosii lacuri, rauri, ape pluviale stranse in anumite recipiente, fantani forate si asa mai departe. Important este sa sti ca o gradina fara o sursa importanta de apa este o gradina moarta din start. Apa inseamna viata, are rol de transportor al mineralelor din sol catre radacinile, tulpinile, florile si implicit fructele plantelor de tomate. Rol de rvigorare, si improspatare a masei foliare, ceea ce se intampla de fiecare data cand ploua. 

Modelarea suprafetelor în care urmează să plantezi materialul saditor au drept scop efectuarea lucrarilor de intretinere. Creeaza un habitat corespunzator. Cu cat distanta intre plante pe rand si intre randuri este mai mare cu atat mai bine. Sa ai in minte ca trebuie sa sapi, sa uzi, sa prasesti, sa incuibaresti. Si ca sa fi pe plus, sa te gandesti ca trebuie sa copilesti, sa carnesti, sa palisezi(acolo unde este cazul)incat cultura plantelor de tomate sa devina extrem de stabila.

Participa si tu la regimul de aer, de lumina, de apa si de nutritie, ajuta-ti plantele sa-si dezvolte masa foliara, sa creasca corespunzator, sa infloreasca, sa fructifice si sa se inmulteasca. Alege totdeauna varianta vaduri sau biloane pe care le vei modela cu rariţa trasă de tractor, asta dacă înfinţezi o suprafaţă mai mare. Sau opteaza pentru varianta manuala prin marcarea terenului la sfoară. Practic întinzi sfoara, iar cu sapa pe deoparte şi alta a sforii, tragi pământul in lateral şi astfel creezi şanţul sau vadul în care vei planta. 

Planteaza în cuiburi, cu condiţia ca la fiecare cuib în parte să creezi copci, în termeni populari se numesc oale. Este foarte simplu de executat o astfel de operaţie. Cu sapa, pe deoparte şi alta a plantei creezi un cerc pe care ulterior îl adânceşti cu colţul sapei şi astfel creezi aşa zisa Copcă sau Oală. Simplu nu? 

O alta alternativa ar fi modelarea suprafetei de  teren pe rigole lungi cu condiţia ca lăţimea rigolei să fie de un metru(1 m). O cultura bine aerisita iti va aduce sporuri de productie considerabile. Retine si nu neglija acest aspect. De obicei se planteaza la marginea rigolei, iar in centru, vei alege optional, varianta cultura intercalata. 

Luat ca exemplu planteaza patlagele vinete(vinete), cu condiţia ca plantele de tomate să fie cu tip de creştere determinat(soiuri sau hibrizi cu port inalt mediu).  Ce trebuie sa sti este ca plantele sa nu concureze la regimul de lumina, spus altfel, sa nu se umbreasca unele pe altele. 

Alege varianta teren modelat cu semanatoarea trasă de tractor. Marcajul sau urma lasata, constituie distanta intre randuri.  Sa fie de 70 cm şi astfel întreţinerea culturilor de tomate va fi cu mult mai uşoară. În această formulă vei folosii sistemul de udare prin aspersiune. Iar praşila o vei face cu cultivatorul tras de tractor. Tot în timpul praşilei poţi aplica şi îngrăşăminte asta dacă prăşitorul(cultivatorul) este prevăzut cu furtune speciale, care se mai numesc şi hrănitori. 

Cum trebuie fertilizata suprafata de teren şi ce insecticide să aplici pe sol înaintea plantării 

Terenurile în care vei înfiinţa culturile de tomate trebuie să fie bine îngrăşate cu îngrăşăminte organice naturale, gunoi de grajd bine descompus, composturi, macerate din gunoi de pasare s.a.m.d. Dacă nu deţii astfel de îngrăşăminte alege varianta îngrăşămintelor chimice. Cel mai indicat este să foloseşti un complex III, azot, fosfor, potasiu în doză de 100 kg/ha. Îngrăşămintele organice se încorporeaza toamna odata cu aratura. Cantitativ 45-50 de tone/ha. Se face odata la 5 ani si astfel vei regla definitiv problema unui pamant sarac in elemente organice nutritive. 

Ingrăşămintele chimice se incorporeaza primavara, cu o săptămână înaintea plantării materialului saditor. Încorporarea se face cu discul tras de tractor. Pe suprafeţe mai mici incorporezi cu sapa sau cu motocultorul. Un utilaj extrem de eficient pe care te rog sa il anexezi la lista ta de cumparaturi. Cel mai cunoscut dăunător, în câmp, cel putin la momentul plantarii este răţuşca. Dăunătorul se urcă pe plantă şi îi retează vârful. Este daca vrei un moment strigator la cer, grav, asta pentru că te lasă fără răsad cât ai zice peşte. 

Ce trebuie sa faci în acest caz? 

Înaintea plantării cu o zi, aplici pe suprafata terenului un insecticid de contact. Poate să fie Decis sau Cipermetrin. Instructiunile de folosire le vei gasii cu siguranta in pagina de vanzare a produselor prezentate. 

Cel mai cunoscut dăunător în grădina proprie este Coropisnita. Este haimanaua culturilor legumicole şi nu iartă nimic când vine vorba de răsaduri proaspete şi fragede. Pentru a anihila acest dăunător vei fi nevoit să execuţi succesiv cateva manevre. La fiecare cuib în parte vei folosii Mensurol. Două trei granule împrejurul plantei este mai mult decât suficient. Adâncimea la care trebuie încorporat este de 2 cm. 

De ce aşa?. Pentru că urechelniţa atacă planta undeva la adancimea de doi centimetri în pământ. Când va ajunge în dreptul plantei va ingera aceste substanţe şi va murii. Un alt ingredient este Sintogrilul, se aplica la fel ca şi Mensurolul. 

Iar cea mai eficientă metodă de protecție a plantelor de tomate pe care am folosito este Tubul Confecţionat Din Cucută. Tubul de cucută este cel mai sigur şi va asigura o doză de protecţie împotriva dăunătorilor pe timp îndelungat(60 de zile). Adevărat este mai migălos la momentul plantării, însă este extrem de avantajos. Tubul de cucută oferă o doză de siguranţă maximă. 

Spre exemplu acest fir de roşie este prevăzut cu un tub de cucută. Studiază-l cu atenţie şi aplică şi tu. Indiferent că plantezi în solar sau plantezi afară protejează răsadul de aceşti musafiri nepoftiti. 

plante de tomate protejate de urechelniti cu tub de cucuta



In ce priveste intretinerea plantelor de tomate, am rezervele mele. De aceea iti ridic la plasa o idee simpla sau un soi de intrebare cu raspuns adaugat, care suna fix asa cum o vezi. De ce trebuie să foloseşti mai puţin sau deloc erbicidele? 

Pentru că plantarea rasadului de tomate se face pe terenuri curate iar distanţele dintre plante pe rand si implicit dintre randuri îţi conferă avantajul  sau posibilitatea să prăşeşti sau să mărunţeşti pământul. Sa anihilezi pana la urma buruienile. Asta pe deoparte, iar pe de altă parte orice erbicid stresează şi cultura în sine în proporţie de 35% ceea ce nu este chiar foarte indicat. Nu mai vorbim despre remanenţa la sol atât de mult evitată în discuţiile celor care aplică astfel de operaţii de distrugere a buruienilor în culturile de tomate.

Ca sa elimini din ecuatie orice fel de grija, o mulcire cu paie semi-descompuse la sol in strat gros de 10 cm este tot ce iti trebuie. Fie ca ai ales varianta teren modelat cu rarita, rigole, vaduri, fie ca terenul este nemodelat, fieca vei merge pe varianta brazde organice, varianta mulcire la sol cu paie va estompa cu desavarsire cresterea buruienilor. 

Distanţe corespunzătoare la plantare

Cele mai indicate distanţe sunt cele care conferă culturilor de tomate o bună aerisire. Aerul şi lumina trebuie să viziteze planta din toate părţile. Indiferent că este dimineaţă, sau amiază, sau este în amurg de seară, lumina si aerul trebuie să pătrundă la aşa manieră încât să mângâie planta in sine si fructele de tomate. Fructele trebuie sa ajunga la maturitatea de consum in alti termeni sa intre in parga, sa fie coapte. Este o dorinta arzatoare daca vrei. Urmăreşti să se coacă toate. Odata ajunse in parga incepi recoltarea si implicit esti la un pas distanta de primii tai bani. 

Drept urmare vei ţine cont de următoarele distanţe:
Pentru varianta sere, solarii: 
distanţa între rânduri să fie cuprinsa intre 90-100 cm;
distanţa între plante pe rând să fie de 50-60 cm; 
Retine că lumina este cea care face ca plantele să fructifice armonios. Aerul, căldura, umiditatea contribuie şi ele desigur, însă lumina este cea mai importantă.


Pentru varianta cultura de tomate in camp deschis

distanta intre randuri 70 cm;
distanţa între plante să fie la fel, 70 cm, pentru a beneficia de aer si lumină.


Norme de udare înaintea plantării şi după plantarea materialului saditor. 

Înaintea plantării materialului saditor pământul trebuie să fie uşor jilav. Nu se plantează niciodată într-un sol uscat. Plantarea se face manual cu sădilul de lemn. Exemplu: se face o gaură cu sădilul, se introduce răsadul până la primele frunze adevărate(aşa este corect) după care din lateral presezi pământul cu sadilul către tulpina plantei. Este extrem de simplu, o poate face şi un copil de clasa a-I-a darămite tu ditamai grădinarul. 

După ce ai plantat acorzi tomatelor o apă uşoară 
dacă plantezi în gradina proprie acorda-le o cană cu apă(200 ml) la fiecare plantă în parte; 
dacă efectuezi cultura în câmp aplică o normă de apă uşoară de 4-5 l pe metru pătrat inaintea plantarii cat si dupa. Este suficient atât. 

Efecte vizuale la plantare, de ce trebuie să ignori aceste efecte; 

După ce plantezi, plantele de tomate se vor culca pe pământ. Un moment de panică pentru unii, nu şi pentru tine, asta pentru ca este normal să se întâmple aşa. Orice operaţie de strămutare pe alte asolamente a rasadurilor creează acest efect. Asta pentru că le-ai strămutat din răsadniţă(le-ai mutat locul) iar planta suferă câteva transformări. De aceea se impune să le plantezi spre seară, pentru a prinde noaptea în faţă. 

Un alt aspect este îngălbenirea frunzelor de la baza plantei sau chiar toată masa foliară a răsadului. Este în regulă. Nu e că s-a ales praful de răsad. Iata despre ce este vorba.Timp de o săptămână, până când se ia de pământ, plantele tale vor trece un test sau examen ca să înţelegi mai bine. Plantele vin dintr-un loc bine îngrăşat în unul mai sărac de data aceasta. Mai ales dacă trerenul în care cultivi nu are un istoric prea strălucit în ce priveşte suplimentarea cu elementele organice nutritive. 

Ce crezi că se întâmplă? 

Planta schimbă ambientul, începe o noua viaţă iar faptul ca s-a îngălbenit nu presupune ca este bonlavă. De aceea nu trebuie să te panichezi şi nici să nu sari cu fungicidele pe plante. Asta pentru ca procesul de absorţie al mineralelor si implicit elementelor nutritive in acest stadiu sau moment, se face extrem de greoi şi lent. Poate chiar deloc. Ca sa stai bine aşteaptă să vezi cum evoluează lucrurile şi te asigur că după 7-10 zile plantele tale vor revenii la forma(culoarea) îniţiala, cea din răsadniţă sau ma rog alte recipiente în care ai înfiinţat răsadul de roșii. Adică vor pleca în vegetaţie şi vor devenii verde brotac. Pentru liniştea ta reţine că, cel puţin la tomate tratamentele încep la două săptămâni după momentul plantării. Ţi-am dat un pont şi unde mai pui că este şi gratis. 

Despre elementele de susţinere, cum şi când trebuie acestea aplicate sau înfiinţate. 

Despre elementele de susţinere am mai discutat şi prin alte articole, însă nu ma doare mâna să-ţi scriu, sau să-ţi mai prezint câteva amănunte în acest sens. Tot ce trebuie să şti este că, după momentul plantării pentru tomatele cu port înalt, vei folosii drept elemente de susţinere araci confectionaţi din lemn sau stuf de baltă.  

Palisările sau arăcitul se face după ce cultura devine stabilă. Adică după ce plantele încep să se înrădăcineze puternic. Momentul ales va fi două săptămâni distanţă de la plantare. Din acest moment incepe aventura. Aventura care cuprinde in mare operatiile cu caracter special,cum ar fi: 2-3 prasile repetate cu sapa pe rand si intre randuri, incuibarire, legarea plantelor pe araci sau alte sisteme de palisare, copilire, defoliere, carnire si asa mai departe pana la recoltare. Despre toate acese operatii cu caracter special am amintit pe alocuri pe acest blog pus la dispozitia ta, ca sa nu te mai ratacesti sau sa te pierzi cand vine vorba despre gradinarit.

Acum că ai aflat toate aceste amănunte te invit la cumparaturi. Îţi va fi mult mai uşor să te apuci de treabă, în speţă să înfiinţezi cultura de roşii atât de mult visată.  Lista de cumparaturi este daca vrei extrem de simpla. Iti pun la dispozitie un link care te va trimite catre o pagina de vanzare cu cele mai bune sortimete sau varietati de tomate ieftine pe care eu le-am cultivat dea lungul timpului. Ai de unde alege. Spor maxim iti doresc.

Dacă ţi-a plăcut acest articol te rog să-l faci cunoscut prietenilor tăi, lasă-mi un comentariu, dar mai mult decat atat, nu uita să te abonezi la feedul de site. Intro zi vei striga cat se poate de tare..A meritat..

Niciun comentariu

Un produs Blogger.