Cultura Cepei Prin Arpagic
Despre cultura cepei am mai scris, însă relatarea făcută de mine la acel moment viza înfinţarea culturilor de ceapă ceaclama sau ceapa semănată direct în câmp. La acel moment nu mi-am dat seama că subiectul culturilor de ceapă va stârnii atât interes din partea fanilor mei. Dovadă că mulţi dintre ei mi-au atras atenţia să vin în completarea acelui articol cu mai multe date specifice acestei culturi.
Un alt fan de-al meu m-a rugat să-i scriu câte ceva despre cultura cepei din arpagic. Se pare că articolul s-a lăsat aşteptat şi pentru acest lucru îmi cer mii de scuze.
Scuzele sunt cumva întemeiate întrucât timpul meu este destul de limitat. Asta deoarece au început activităţile grădinareşti de primăvară, moment la care majoritatea grădinarilor intră serios în pâine. Printre aceşti grădinari mă aflu şi eu. Astazi mă voi revanşa şi îţi voi relata câteva aspecte cu privire la cultura cepei prin arpagic.
Să începem munca întrucât timpul este destul de limitat.
Lucrările agricole efectuate în vederea înfiinţării cepei din arpagic se fac atât toamna cât şi primăvara.
Vei începe din toamnă cu o arătura adâncă de 29-30 cm. Structura terenului să fie nisipo-lutoasă, permeabilă, să dreneze uşor apa. Să nu fie un sol greu, argilos. Astfel de soluri crează băltiri, efect distructiv culturilor de ceapa.
În relaţiile cu factorii de mediu ceapa din arpagic preferă zile călduroase şi însorite. În astfel de zile bulbul cepei se dezvoltă extrem de bine. În zile cu nori se dezvoltă favorabil masa foliara sau atât de bine cunoscutele frunze ale cepei.
Ceapa preferă soluri bine îngrăşate. Suplimentarea terenului se face din toamnă cu gunoi de grajd descompus. Cantitatea necesară 5 t/ha. Fertilizările chimice se fac primăvara. Suplimentarea solului se face cu 150-200 kg azotat de amoniu la hectar sau un Complex III (azot, fosfor, potasiu) 150 kg/ha.
Erbicidarea culturilor de ceapă prin arpagic se face cu Treflan 24 E - 2l/ha în amestec cu 400 de litri de apă, iar în ce priveşte modelarea terenului se face pe brazde înălţate cu lăţimea la coronament de 104 cm.
Cultura cepei din arpagic este practicată pe suprafeţe destul de mari(chiar daca potenţialele de producţie în comparaţie cu ceapa ceaclama sunt mai mici) şi asta pentru că se obţin producţii de calitate iar bulbii au o mare capacitate de păstrare peste iarnă.
Plantarea arpagicului se face din toamnă începând cu data de 10 septembrie pana la 1 octombrie. Respecta acesti termeni deoarece bulbii vor avea nevoie de timp sa se înrădăcineze. Sa treacă cu brio de sezonul rece de iarnă.
Înfiinţarea culturilor de primavară se face în perioada 10 - 20 martie. Plantarea se face cu maşini speciale de plantat arpagic. Se plantează patru rânduri pe brazdă sau stratul înălţat.
Distanţa într-e rânduri să fie de 28 cm iar intre bulbi pe rând să fie de 3-4 cm. Astfel se va realiza o densitate de 800- 850 de mii plante la hectar. Adâncimea la plantare să fie de 3-4 cm, la aşa manieră încât bulbul să fie acoperit cu pământ.
Cantitatea de bulbi la hectar diferă de la un soi la altul în funcţie de mărimea bulbului, motiv pentru care se poate ajunge la 1000-1300 kg arpagic pentru înfiinţarea unui hectar de ceapă. Totul depinde de mărimea arpagicului şi densitatea stabilită pentru un ha.
Lucrările de întreţinere sunt diversificate şi se rezumă la: prăşit, erbicidat, fertilizat, irigat, combaterea bolilor şi dăunătorilor.
Prasitul-se aplică 2-3 praşile manuale cu sapa pe rând şi 2-3 praşile mecanice într-e rânduri.
Fertilizarea culturii se face fazial în doua etape: la formarea primelor 3-4 frunze şi la începutul îngroşarii bulbului. Cantităţile de îngrăşaminte se rezumă la 150 kg azotat de amoniu si 70 kg sare potasică.
În ce priveste normele de udare acestea se rezumă la 5-6 udări cu norme de 15-20 de litri apă pe metru pătrat. Trebuie să ei în calcul si ploile.
Un aspect la care vreau să reflectezi este că: ceapa se udă mai des întrucât rădăcinile plantei explorează pământul până la o adâncime de maxim 10-15 cm, motiv pentru care se udă mai des. Irigarea se opreşte cu 3 săptămâni înainte de recoltat.
Cele mai cunoscute boli ale cepei sunt: putregaiul bacterian al bulbilor de ceapă, mana cepei, alternarioza cepei şi a prazului, putregaiul alb al cepei şi usturoiului, putregaiul cenuşiu al cepei - se tratează cu fungicid dithane M45
Cei mai cunoscuţi dăunători şi care produc pagube mari sunt: păianjenul bulbilor, gândacul roşu al cepei, musca cepei, musca usturoiului etc.
Tot ce trebuie să şti este că toate tratamentele împotriva bolilor şi dăunătorilor le vei asocia cu un adeziv, cum este spre exemplu aracetul.
Recoltarea cepei din arpagic se face începând cu sfarşitul lunii iulie şi până la jumătatea lunii august. Înainte de recoltare cu (5-10 zile) vei face o tăvalugire a culturii pentru a o scoate din vegetaţie.
După recoltare ceapa se lasă câteva zile pe câmp în vederea uscării(maxim o săptămână), după care se curăţă bulbii de frunze, se sortează, se pune la săcuţi de 30 de kg după care se depozitează. Producţiile de ceapă la hectar sunt cuprinse între 20-25 tone, iar în cazul hibrizilor pot ajunge pana la 35 tone per hectar.
Dacă ți-a plăcut lasa-mi un comentariu mai jos și nu uita să te abonezi la newsletter pentru a fi la zi cu noutățile.
Post a Comment