Cum Se Seamănă Seminţele Legumicole Pe Paturile Nutritive
Azi am ales drept etalon stratul germinativ în care urmează să semănăm seminţe de plante legumicole.
Este un strat nutritiv sau germinativ standard prezentat în discursurile făcute deseori în acest sens.
Află cum se face semănarea manuală a seminţelor pe rânduri bob cu bob și trasarea șanțurilor cu nivela.
Cum Se Face Semănarea semințelor pe rânduri
În primul rând se respectă ordinea lucrărilor manuale la aşa manieră încât să răsară fiecare sămânţă în parte. Pentru rezultate excelente în ce priveşte germinarea cât şi creşterea corespunzătoare a răsadurilor urmează acești paşi:
- marchează rândurile cu nivela;
- respectă adâncimea de semănat, să nu depăşească 3 cm pentru că există riscul ca seminţele să nu mai răsară;
- seamănă fiecare sămânţă individual sau bob cu bob;
- respectă distanţa între seminţe pe rând, să fie de 2-3 cm:
- respectă distanţa între rânduri, să fie de 5-6 cm la ardei lung, gras, gogoșar; 8-10 cm la tomate și vinete, 10-12 cm la varză, conopidă și castraveți;
- respectă numărul sortimentului de semințe ales(în cele mai multe cazuri 5 g/mp) și astfel vei realiza un număr de 500/plante/m².
După ce ai semănat astupă şanţurile cu mraniţă proaspătă şi nivelează stratul cu nivela, apoi udă toată suprafața stratului germinativ, toată răsadnița.
Udă stratul germinativ cu stropitoarea până la saturaţie, prin aplicarea a 2-3 treceri deasupra stratului, cu cantități de apă moderate care să nu depăşească 5-6 l/m².
Apa să fie călduţă la o temperatură identică cu cea care o dezvoltă stratul nutritiv în interiorul răsadniţei. Undeva la 25-30°C.
După udare răsadnița se astupă ermetic și nu se mai umblă la ea timp de 7-8 zile. Stratul germinativ are apă, aer și hrană suficientă încât să confere posibilitatea semințelor să germineze corespunzător.
Din acest motiv vei aștepta să răsară sau să-şi facă apariţia primele plante legumicole. Germinarea și răsărirea este condiționată de gradul de fertilitate al stratului germinativ, de ce ai pus tu acolo în el, ex: pământ, nisip, mraniță sau compost și alți factori precum: căldura și umiditatea din interiorul stratului.
Creșterea și dezvoltarea plantelor este condiționată de factori precum: lumină, căldură, umiditatea atmosferică din aer și sol, și nu în ultimul rând, de aplicarea cât mai corect posibilă a lucrărilor cu caracter special.
În aceste caracteristici includem:
- lucrări de întreținere precum: plivitul printre rânduri sau erbicidarea pentru eliminarea buruienilor:
- aerisiri corespunzătoare pentru eliminarea excesului de umiditate din aer și sol dar și pentru o mai bună adaptare a plantelor cu factorii de mediu externi precum: lumină solară, vânt, totul în vederea căderii și implicit călirii materialului săditor;
- fertilizări repetate cu nutrienți, la primele 3-4 frunze adevărate și cu o săptămână înainte de strămutarea plantelor din răsadniță în câmp;
Este necesar să ai răbdare, să semeni frumos, ordonat și cu atenție. Așa vei obține un răsad de calitate, viguros, sănătos, gata de plantat în propria cultură legumicolă, sau gata de valorificat.
Procedeul prezentat mai sus este valabil pentru toate speciile de plante legumicole semănate în răsadnițe, în lunile ianuarie, februarie respectiv luna martie în vederea înființării culturilor legumicole prin folosirea răsadului sau a materialului săditor.
Dacă ți-a plăcut distribuie mai departe și nu uita să te abonezi la feedul de site.
Post a Comment