Câte Tipuri De Legume Pot Fi Cultivate Într-o Seră

tomate cultivate in solarAstazi am primit un e-mail de la un viitor gradinar in care ma ruga sa-i fac o lista cu toate legumele posibile ce pot fi cultivate intrun spaţiu protejat. Omul vrea sa stie daca este posibil sa produci 100 kg legume/m² pentru consumul propriu.

O lista este simplu de facut, ce este interesant, se rezuma la faptul ca o astfel de abordare presupune un studiu extrem de amanuntit din partea celui care doreste sa ajunga la o astfel de performanta.

Intrun spatiu protejat, sera sau solar, poti cultiva specii de plante legumicole sucesiv, prin rotatie, intercalat, in acelasi timp, respectiv ciclul I si ciclul II de cultura. Fiecare planta in parte se cultiva individual in functie de tipul ei de crestere.


Ca plantele sa produca la greu, vei tine cont de:
  • regimul de nutritie(soluri bine ingrasate bogate in elemente nutritive, in solar si sere aceste cantitati se dubleaza) 
  • umiditatea atmosferica care poate fi controlata prin metode de aerisire constante. 
  • căldura(asigura cresterea si dezvoltarea plantelor) si trebuie mentinuta la cote normale in functie de fiecare specie, atat in stratul fertil cat si in aer. In strat 15⁰C, in aer 22-25⁰C pentru marea majoritate a plantelor. 
  • apa(se aplica cu moderatie, in functie de fiecare planta in parte) spre exemplu tomatele au cerinte moderate de apa la toate stadiile de crestere, mai mari fiind la fructificare. Odata intrate in parga nu se mai uda. Vinetele si ardeiul insa, au cerinte mari de apa mai putin la inflorire cand debitul de apa trebuie redus substantial pentru a evita avortarea florilor. La acest stadiu vinetele si ardeiul se lasa sa infloreasca masiv in proportie de 70%(masa mugurilor florali) dupa care se continua cu udarile. 
  • soiuri sau hibrizi de plante legumicole productivi si rezistenti la bolile specifice. 
Astfel cantitatea 100 de kg legume pe 1/m² va deveni posibilă. Pentru a cultiva toate speciile legumicole posibile vei avea nevoie de mai multe spaţii protejate. Vei ţine cont de creşterea, dezvoltarea şi fructificarea plantelor pe toata durata de vegetatie si inclusiv rotatia culturilor pentru a evita monocultura. 

Intercalarea plantelor se face în functie de talia(inaltimea) si masa foliara a acestora pentru a nu provoca efectul de umbrire. 

Intretinerea culturilor in spatiile protejate nu trebuie nicicand evitata pentru ca buruienile intra in concurenta cu plantele legumicole, sunt gazde bune sau daca vrei intermediare pentru agentii patogeni si daunatori, umbresc plantele legumicole, le fura hrana si apa din sol. 

Exemplu

Cine iti poate garanta ca o tufa de rosii poate produce 20 kg? Cei care au experimentat. Daca esti la prima experienta de acest gen va fi putin mai greu pentru tine, dar nu imposibil. 

Un calcul este simplu de facut nu ? 

4 plante tomate x 20 kg/planta = 80 kg 

Daca vei merge pe varianta ciclul doi de cultura si vei cultiva castraveti  

4 plante castraveti x 5 kg/planta = 20 kg 

Asta presupune 4 plante/m² , prin rotatie sau in succesiune si vei obtine 100 kg legume/m². 

Dacă vei ţine cont de distanţa dintre plante, lumina, regimul de nutritie, norme de apa, aerisiri, combaterea bolilor si daunatorilor, problema devine simpla nu? 

Şi uite aşa procedezi cu toate legumele. Totul frumos, organizat succesiv cu paravane de protecţie între plante, asta ca să nu polenizeze între ele si vei reusi. 

Contra exemplu: ce ar fi să plantezi 10 plante de ardei iute, lângă 100 plante de ardei gras? Ce crezi că se va întâmpla dacă plantele polenizeaza intre ele? Va fi un dezastru total te asigur. 

In urma polenizării gustul ardeiului gras va devenii iute. Aspect delicat si nedorit de nimeni cred eu. Deci se pune problema că poţi cultiva toate legumele posibile întrun solar sau o seră ? 

Evident ca nu. Nu este posibil un astfel de exerciţiu. Exsistă riscul să pierzi urat si asta pentru că nu ai experienţa necesară. Încă nu eşti pregătit pentru astfel de experimente. Va trebuii să înveţi mai intai cum se intercalează plantele legumicole încât să nu ai niciodată probleme. 

Concluzie

Ia-o încet, cu paşi mărunţi şi siguri. Pentru un început mergi pe 3-4 variante de înfiinţare. Prin rotaţie, frumos, organizat. Creează câteva spaţii pentru: zarzavat, salate, bulboase, rădăcinoase în general pentru plante cu talie mică. 

Pentru restul plantelor, cele cu talie inalta, creeaza un alt spatiu. Mai tarziu dupa ce vei trece de acest stadiu de inceput, vei incepe sa experimentezi individual cu fiecare specie de plante legumicole în parte. 

Concret, vei incepe sa intercalezi plantele la asa maniera incat sa corespunda cerintelor prezentate mai sus. 

Şi uite asa, usor, usor, vei ajunge la performante notabile iar cantităţile de legume proaspete şi gustoase vor ajunge la fix 100 kg/m².

Desigur sunt multe aspecte de discutat cu care te vei întâlnii în drumul tău către cele legumicultoreşti. Întro zi vom discuta altfel, pe exemple concrete în funcţie de ceea ce îmi vei spune că ai făcut. 

A fost greu? a fost usor? ramane sa imi spui tu intrun comentariu mai jos. Daca ti-a placut distribuie mai departe si nu uita sa te abonezi la feedul de site.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.