Când Apare Butonul Floral La Conopidă
De ce crezi că îti dau o astfel de temă?. Şi de ce am ales acest moment?.
Totul are o noimă dragul meu grădinar începător.
Momentul de faţă este foarte bine ales şi asta pentru că tu cel ce ai cultivat această legumă se pare că nu ai idee ce se întâmplă în propria ta parcelă îfiinţată cu atâta trudă.
Deja ai intrat în alarmă şi te întrebi de ce ai numai frunze:)? sau când apare butonul floral, când fructifica conopida.?
Hai să începem cu primele semne, să înveţi cum stau lucrurile în acest sens.
Primul aspect se referă la frunzele din centrul tufei. Acestea au forma elicolidală.
Este vorba despre frunzele care acoperă butonul floral sau viitoarea ta floare care nu este altceva decât conopida.
În concluzie: când vei observa acest aspect, vei şti că ...conopida a început să lege.
Plecând de la acest punct şi până când conopida se va face mare, vor trece exact 15 zile. Aici stă tot secretul conopidei. Momentul acesta este cumva delicat şi nu degeaba îţi spun acest lucru.
Hai să facem o probă practică pentru ca de practică ai nevoie. Este bună şi teoria dar practica ne bagă în ceaţă nu?:)
Iată ce ai de făcut: Desfaci cu mânuţa ta aceste frunze. Frunzele elicoidale din centrul tufei. Ce observi?. Observi un mic buton floral. Este foarte mic de dimensiunea unui nasture mai mare, sau de dimensiunea unei nuci. Şti ce este o nucă da?. Dacă ai observat acest fenomen este în regulă. De aici înainte poţi aplica operaţiile de legare a frunzelor conopidei.
De ce se leagă frunzele?
Frunzele se leagă în vederea estompării, brunificării şi deteriorării fructului propriu zis. Află ca razele de soare brunifică floarea. Adică aceasta va căpăta un aspect maroniu închis sau ma rog alte soiuri de pete. Se va înnegrii ceea ce nu e bine deloc. Ca să evităm acest aspect vom lega frunzele.
Cum se leagă frunzele?
Se iau frunzele din laterale şi se aduc către centrul tufei. Vei lua o aţa de iută sau altfel de aţă si le vei lega către vârf. Este cum e mai simplu.
Când se leagă frunzele?
În momentul în care ai descoperit primul buton floral. Simplu da?.
Iată ce trebuie să mai şti: de regulă conopida leagă destul de târziu, către toamnă şi lucru acesta este dacă vrei extrem de benefic. Dar există şi reversul acestui aspect.
O conopidă care înfloreşte rapid este dacă vrei o conopidă scoasă la rampă într-un loc extrem de sărac. Când spun sărac mă refer la lipsa elementelor nutritive din sol.
Hai să punem pe tapet şi acest aspect ca să şti cum stai. Ai făcut răsadurile de conopidă, le-ai plantat ai îngrijit cultura prin operaţiile specifice de întreţinere tradiţionale (adică scula noastră de bază sapa) ai udat şi la un moment dat ai observat că ici colo a început să înflorească câte-o conopidă.
O fi bine sau o fi rău?. Ia să vedem noi cum stă treaba. Nu e bine deloc. Florile sânt rare, culoarea este alb roşiatică şi are un aspect extrem de urât.
De ce sa întâmplat acest lucru?. Acest lucru sa întâmplat din mai multe motive.
Cantităţile insuficiente de apă şi îngrăşăminte la sol, plus căldura extrem de mare a grăbit conopida încă de la stadiul plantării să ducă către acest aspect nedorit. Acesta este rezultatul. Unul extrem de urât şi neplăcut.
În concluzie.... ce trebuia să faci?
- Trebuia să suplimentezi fazial sau în mod repetat vadurile pe care ai plantat conopida cu îngrăşăminte naturale organice.
- Mai puteai deasemeni folosii maceratele formate din balegă de vacă iş găinaţ de pasăre în stare solubila.
- Se mai putea acorda un complex de îngrăşăminte chimice sub formă de granule sau aşa zisul complex în compoziţia căruia se află azot, fosfor şi potasiu. Elemente pe care conopida le agreează şi le savurează din plin.
La alegere ca să spun aşa. Dar nu se opreşte totul aici. Să presupunem că tu ai acordat aceste îngrăşăminte şi totuşi nu ai decât frunze în parcela legumicolă.
Iată care este sfatul meu:
Ai răbdare deoarece plantele tale nu au ajuns încă la stadiul fructificării. Nu le-a venit timpul dragul meu.
Şi asta pentru că: procesul de legare şi înflorire se întâmplă extrem de rapid......într-un interval de timp extrem de scurt(două săptămâni....atât şi nimic mai mult). Undeva spre final. Atunci vei vedea conopida sau frumosul tău bulgare de zăpadă că îşi va face apariţia.
De ce aşa târziu?
Pentru că: ai fost băiat deştept, ai respectat normele de apă şi aplicare a îngrăşamintelor fazial, ai legat conopida la apariţia butonului floral iar acum te bucuri de o floare extrem de frumoasă şi sănătoasă.
În prima fază conopida va creşte în vegetaţie. Adică va dezvolta frunze extrem de mari şi puternice. Acest aspect lasă impresia ca nu ai în gradină decât frunze.
Însă nu te lăsa înşelat secretul stă în altă parte. Iată unde.... la apariţia butonului floral suplimentează vadurile cu o normă de macerate sau îngrăşaminte naturale şi măreşte debitul sau norma de apă. Şi ai să vezi cu ochii tăi despre ce este vorba.
Vei vedea cum frumosul tău bulgăraş de conopidă se va mării zi de zi. Fi atent la reacţii ca de aceea eşti grădinar da?.
Începând din acest punct în două săptămâni eşti cu conopida la gata. Gata de băgat pe piaţă. Despre calitate nici nu mai vorbesc. Nimeni nu va avea conopidă ca tine pe piaţa. Vei scoate la rampă trofee. Aşa ca stai atent şi respectă ce ţi-a spus bătrânu aici:). Şi mai târziu cu siguranţă îmi vei mulţumii.
Cum arată o astfel de floare?
Conopida este alba ca zăpada iar consistenta florilor este intensă. În termeni populari se spune că este bătută. Adică florile nu sânt rare sau răsfirate.
Acesta a fost micuţul meu discurs cu privire la apariţia butonului floral ce îl dezvoltă conopida.
Dacă te-a ajutat cu ceva să fi sănătos şi să mai treci pe la mine prin grădină. Poate cine ştie vei mai afla şi alte lucruri care sper eu să te ajute în frumoasa ta îndeletnicire de viitor grădinar.
Succes !
Bun articol, cu explicații clare pt începători.
RăspundețiȘtergereEste deosebit de util. Toate cele bune.
RăspundețiȘtergere