Cum Sa Stochezi Apa In Gradina

Apa se stocheaza prin folosirea bazinelor si vadurilor de stocare. Este important sa detii un astfel de vad. De multe ori vei avea nevoie sa suplimentezi favorabil gradina cu apa. Mai ales cand canicula si seceta isi pune amprenta serios.

Au fost ani si-or vor mai fi, de seceta cumplita, cand deficitul de apa la sol va fi extrem de puternic. Gradinarul va intampina dificultati majore iar lipsa apei il va ruina.

De unde luam apa?

Din sursele de stocare pe care le-ai creeat singur. Este bine deci sa faci un vad de stocare a apei. Astfel te-ai pus la adapost si ai putea depasii cu bine aceste momente imprevizibile, care o sa apara mai devreme sau mai tarziu.

Trebuie sa iti faci planul cu apa. Va fi necesar sa ai intodeauna o rezerva. Iar rezerva nu poate fi stocata decat intrun bazin sau canal. Pentru asta iata ce ai de facut.

Cum sa faci un vad de stocare a apei

Nu stam sa discutam despre dimensiunile vadului, pentru ca presupune timp. Ramane sa stabilesti tu acest aspect. Cu cat vadul de apa este mai mare sau mai larg, cu atat este mai bine. Debitul de apa stocat te intereseaza ci nu modelul sau forma sau vadului.

Daca ma intrebi cat costa sa faci un astfel de vad nu stiu. Poate fi destul de scump sau destul de ieftin. Depinde cu cine lucrezi, cine il sapa, cine il taluzeaza si cine il pune la punct in privinta drenarii. Un vad bun nu trebuie sa dreneze, nu trebuie sa piarda apa din el. Pentru asta albia vadului trebuie sa fie modificata.

Este si normal, tu tragi apa din anumite surse si vadul ti-o papa lejer. Vei spune cu alte cuvinte ca nu faci altceva decat sa tragi apa la sita. Si asa este. Nu are nici o noima.

Ce sa faci cu un vad care practic te pagubeste, mai mult decat sa te ajute?

Ca sa nu se intample acest lucru vei creea un prundis pe albia canalului.

Ce este prundisul?

Este un amestec din piatra si nisip tasat sau chiar din beton. Dar asta presupune bani multi si vei ajunge prea departe cu investitiile. Ca sa nu ai probleme m-am gandit ca ar fi bine sa te restrangi si sa asezi pe albia vadului folie si astfel ai rezolvat problema.

Cum functioneaza?

Prepari un bazin si vadul proriu zis. Bazinul sa fie patrat si adanc. In acest bazin vei stoca apa, iar pe canal vei folosii porti de scurgere, scocuri sau stavilare, daca iti place acest termen mai mult. Ideea este ca vadul nu mai trebuie de data aceasta taluzat dar poti sa-i tragi si-o folie. Il vei folosii numai cand dai drumu la apa. Decat pentru directionare.

Practic vei face canalul foarte mic. La dimensiune ma refer. Atat cat sa corespunda nevoilor tale. Din acest vad vei directiona apa pe vadurile secundare ale gradinii, ce vor face legatura cu parcela ce urmeaza sa fie udata. Este simpla problema iar avantajul pe masura. Este o investitiie pe ani multi, careia ii poti aduce imbunatatiri in timp. Ani de zile vei folosii de acest canal.

O sa-mi spui, ca de ce sa mai tragi apa si so stochezi, cand defapt, poti sa uzi direct si sa nu mai consumi carburant. Nu este asa. Este verificata problema. Cu o motopompa pe timp de seceta nu faci fata. Oricat ar sta ea de bine la consum. La consumul de carburant ma refer.

Pe timp de seceta udam sase ore, abia reuseam sa asigur debitul de apa la un hectar. Foloseam metoda de udare prin aspersiune. Deci retine sase ore. Cu un consum de 8 litrii de motorina pe ora, inmultit cu 6 ore ajungeam la 48 de litri carburant consumat per hectar. De ce atata apa?

Nu sti de ce? Apa se pierde rapid din sol prin procesul de evapoaratie, plantele transpira si iar se pierde apa.

Ia gandeste merita?

Daca trebuia sa ud cultura cel putin odata la doua zile? Mai ieseam la vopsea? Unde ajungeam cu cheltuielile?

Sti care era norma de apa la sol?

Cantitativ era de vre-o 35 de litri apa pe metru patrat. Vei spune ca asta da norma de apa. Nu este asa. Cu sinceritate iti spun ca a doua zi, undeva la orele amiezii intram si sapam gradina sau chiar praseam cultura cu tractorul. Asa de repede disparea apa din sol.

Iata asadar ce face seceta si canicula. Te lasa pe drumuri, te baga la cheltuieli de nu sti pe unde so mai ei.

Probabil vei spune, de ce trebuie udata cultura asa des?

Hai sa spun cum sta treaba. Seceta se propaga extrem de rapid. Nu stie nimeni cand vine. Sa spunem ca plantele sunt pe rod. Sa luam spre exmplu cultura de gogosar.

Este vara, frumos, gogosarul leaga sau fructifica puternic. Este o planta termofila, ii place caldura dar si apa. Ce nu-i place lui, stresul, sufocarea, canicula.

Ce faci cand o sa vezi ca se ofileste cu tot, cu fructe pe el? Ce faci in acel moment?

O sa spui lasa, ca am udat ieri si nu-i mai trebuie apa?

Nu o sa faci asta te asigur, de ce?

Iata care este reactia la seceta si cum se comporta gogosarul tau. Daca nu il uzi, baga pete pe fruct, se stafideste si se inroseste imediat.

Cu ce marfa iesi la vanzare?

Cu niste fructe de gogosar la care nu se uita nimeni. Nici pentru bulion nu sunt buni pentru ca sunt prea piperniciti. Va ramane numai cotorul de iei. Si atunci ce faci?

Asta faci. Iti faci un vad si uzi gradina in fiecare seara, spre lasarea serii. Ti-am mai spus ca biloanele tine apa in ele si asigura plantelor debitul de apa necesar la acel moment.

Pai asta este momentul. Momentul critic creeat de canicula si seceta. Acum ai vazut de ce iti trebuie un vad, canal sau bazin? Aici era toata problema.

Pe timp de seceta toata gradina trebuie udata. De aceea iti spun mereu ca, trebuie sa modelezi suprafata solului, in forma de vaduri sau rigole, parcele, lehale sau parcelute mai mici. Cand vei da drumu la apa sa nu mai ai probleme. Si uite asa stai ca boieru si uzi gradina. Si retine la bani putini si sigur.

Daca ai fi consumat 50 de litrii de motorina pe timp de seceta, vorbesc la un hectar, la 10 hectare cat combustibil pe zi consumai? 500 de litri pe zi da?

Daca trebuia sa uzi odata la doua zile, timp de o luna de zile sa zicem, cati litrii de combustibil si cati bani cheltuiai?

Iti spun ca nu ar fi avut nici un rost sa mergi mai departe cu gradina. Practic te ruinai singur. Ajungeai la cheltuieli semnificative, major, care intreceau cu mult avantajele la care te asteptai sa le scoti din gradina.

Canalul sau vadul te scapa de necazuri in astfel de momente. De aceea am venit astazi in fata ta si ti-am prezentat acest aspect, cu intentia ca poate iti va fi de folos.

Reflecteaza la ce ti-am spus, experimenteaza, baga la probe cu un canal mai micut pentru un inceput. Vezi ce si cum. Iti convine, nu iti convine.

Urmareste volumul de apa pe vaduri. Vezi cat timp isi pastreaza vadul umiditatea dupa o astfel de udare si compara cu udarea prin aspersiune.

Vezi care din ele asigura debitul necesar de apa mai bine, si fa si un consum, sa vezi la care stai mai bine.

Numai asa vei reusii sa statapanesti aceasta situatie nedorita, iar prin contrast sa obtii niste bani frumosi. De ce? Pentru ca pe timp de seceta legumele sunt scumpe, au pret bun si nu se gasesc.

Cine nu face bani din gradina?

Cei care sunt nepasatori, si merg pe ideea ca ploua si se face. Cu siguranta vor avea de pierdut si asta pentru ca au fost prea detasati, au tratat problema superficial in loc so ia de buna, de capital cum se spune si sa faca treaba.

Acesta este momentul tau si cine stie poate ca tarziu in toamna, faci o gramada de bani la taraba cu legumele. Asta inseamna sa fi baiat destept, harnic si pevazator. Sa sti sa te pui la adapost la toate capetele, sa tratezi serios fiecare amanunt, ca de aceea faci gradina.

Un ban gramada nu-i de colo, cantareste-o pe toate partile si fa-ti bazinul cu canalul de stocare a apei.

Indiferent de statutul pe care il are gradina ta, ca este de 30 de metri patrati, ca este de 100 de hectare, trebuie sa ai apa stocata in bazine la momentele critice. Totul pentru a depasii cu bine momentul secetei si al caldurilor extrem de ridicate. Si uite asa te-ai scos.

Daca ti-a placut distribuie mai departe si nu uita sa te abonezi la newsletter pentru a fi la zi cu noutatile.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.