Cum Să Faci O Cultură De Mazăre

Astăzi îţi voi prezenta câteva aspecte interesante cu privire la înfiinţarea culturii de mazăre. Mai concret vreau să înţelegi care este importanţa acestei culturi şi de ce grădinarii o îndrăgesc atât de mult. Vei afla cu câtă simplitate se poate înfiinţa această cultura legumicolă şi ce profituri financiare poate genera. Îţi voi prezenta pas cu pas cum să organizezi produsul la aşa manieră încât să fi numai pe avantaj.
Să derulăm firul evenimentelor:


Cultura de mazăre se înfiinţează primăvara devreme începând cu prima decadă a lunii martie. Produsul legumicol este destinat industrializării în vederea consumului, motiv pentru care grădinarii o cultivă și îndrăgesc atât de mult.
Un alt aspect este că poate face parte integrantă în materiile de bază furajere folosite frecvent la creşterea animalelor.Transformată sau industrializată sub formă de urluială va aduce un aport semnificativ creşterii animalelor. În stare uscată poate fi folosită ca ingredient de bază în obţinerea de şloturi destinate special în acest sens.
Mazărea verde pentru consum se industrializează masiv întrucât cerinţele consumatorilor sunt extrem de ridicate. Cel mai recunoscut produs este borcanul de mazăre verde utilizat zilnic în tehnica preparatelor culinare.
Deasemeni poate fi consumată și vândută si sub formă de teci verzi pe piaţa legumicolă în care îţi desfăşori activitatea. Este un produs de sezon care se vinde rapid, la preţ bun în momentul recoltării.
Acestea sunt motivele pentru care merită să cultivi mazărea.
Cum se înfiintează cultura?
Lucrări agricole încep în toamnă cu fertilizarea sau suplimentarea terenului cu 5 t/ha gunoi de grajd descompus și încorporarea acestuia la o adâncime de 28-30 cm odată cu arătura. Preferă soluri bogate în elemente organice nutritive, permeabile cu o bună capacitate de reținere a apei.
Spre exemplu, soluri cu o structură nisipo-lutoasă, scurse cu panta de 3%, în general soluri ce îşi păstrează căldura. Cele mai bune în acest sens sunt solurile de coastă, aluvionare, cele amplasate pe lângă malurile râurilor sau atât de binecunoscutele soluri de luncă.
Arătura să fie uniformă, iar uneori pentru o uniformizare și afânare mai profundă(când structura solului este argiloasă) se aplică o trecere cu grapa cu talere chiar în toamnă.
Lucrări Agricole De Primăvară
Primăvara timpuriu(1-10 martie) odata cu pregatirea stratului germinativ se aplica un complex III in doza de 150 kg/ha. Aplicarea erbicidelor se face inainte de semanat cu; Treflan 24 EC-3,5 l/ha.
Semănatul se face cu Sup -21 la adâncimea de 4-5 cm cu o cantitate de 220-230 kg samânță/ha.
Perioada optimă de semănat începe la jumătatea lunii martie respectiv începutul lunii aprilie când în sol se realizează o temperatură de 5-6°C.
Apa sporește subsțantial producțiile te mazăre . În condiţii de irigare(prin aspersiune) mazărea va genera potenţiale de producţie maxime, peste 6000 kg teci/ha. În urma decorticării producția poate ajunge la 4500 kg boabe/ha. Uneori cantităţile pot fi depăşite lejer.
Cantităţile de apă sunt moderate şi se rezumă la 2-3 udări cu norme de 250 m³/ha. Perioada critică este la înflorire şi fructificare.
Cele mai cunoscute boli sunt;
  • antracnoza
  • rugina mazării
  • făinarea
  • putregaiul alb
  • putregaiul cenușiu
Se combate cu fungicidul Sumilex 50 WP.
Recoltarea Şi Decorticarea
Mazărea pentru consum trebuie să treacă printr-un proces tehnologic de recoltare şi decorticare. Această operaţie se face cu batoza specială de decorticat. Se coseşte cu cositoare speciale, după care se încărcă şi transportă la batoză. După decorticare mazărea boabe se industrializează.
Valorificarea Produsului
Există o sumedenie de firme cu linie de fabricaţie ce industrializează şi procesează comenzi în acest sens. Aceste firme pot devenii potenţialii tăi clienţi. De regulă oferă preţuri destul de bune.
Materia primă este un impediment necesar. Practic aceste firme din asta trăiesc. Aşa că ai putea să speculezi un pic pe marginea acestui subiect.
Următorul pas ar fi să industrializezi şi să etichetezi produsul sub diferite forme: borcane, cutii, pungi de plastic, totul frumos ambalat şi pregătit cu scopul de a vinde şi direcţiona produsele către centrele legumicole importante. Centre legumicole din apropierea oraşului tău sau alte oraşe unde deja ţi-ai pus amprenta de grădinar iscusit.
Avantajul major este că mazărea în stare conservată, poate fi păstrată 2-3 ani fără probleme. Îşi va păstra prospeţimea şi vei avea timp să o valorifici lejer. Îţi doresc câştiguri financiare consistente şi producţii de mazăre cât mai mari.
Dacă ți-a plăcut distribuie mai departe și nu uita să te abonezi la newsletter pentru a fi la zi cu noutățile.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.