Răsadul De Varză Roşie

Astăzi am luat decizia de a veni în ajutorul tău cu detalii suplimentare vizavi de înfiinţarea răsadului de varză roşie. Ca de fiecare dată vom începe cu materialul săditor. Acesta face obiectul viitoarei tale culturi de varză roşie.
varza rosie pentru camp
Pentru că ne plac extrem de mult gunoaiele şi jegul te invit să înfiinţezi urgent o platformă semicaldă formată din balegă de cal şi de vacă amestecate cu paie de grâu. Udă bine cu apă şi creează o platformă dreptunghiulară. Aşează gunoiul în trei patru straturi încât înălţimea acesteia să nu depăşească 30 cm. Apucă-te de platformă chiar astăzi. Pe 10-15 iunie vei planta răsadul în câmp. Prepară repede un toc de lemn şi creează patul germinativ.

Cum procedezi 

Aşează o folie peste platforma de gunoi şi fixează tocul. În interiorul acestuia vei introduce bucăţi de pământ înţelenit. Bucăţi de pământ cum sunt cele din islazu sau alte locaţii. Aşează-le cu pământul în sus si creează un strat. Grosimea stratului să fie de 10 cm. Peste acest strat vei aşeza un alt strat de 2-3 cm grosime format din găinaţ de pasăre. Uniformizează-l cu nivela de lemn pe toata suprafata stratului.

Ia stropitorea în mână şi aplică o udare uşoară pe toată suprafaţa răsadniţei.  Astfel vei creea un must ce va pătrunde în pământul înţelenit iar acesta se va îmbunătăţii instant.

Dacă ai ajuns în acest punct jumătate din treabă deja ai făcuto.

Ce urmează sa faci:
urca-te într-o maşină sau pe o bicicletă, un mijloc de transport să fie şi mergi un în afara localităţii. scanează câmpurile cu atenţie iar acolo unde vei observa muşuroaie făcute de cârtiţă pune frână şi bagă repede la sac acel pământ, să fie vreo 10 muşuroaie de pământ. Undeva la vreo 50-60 de kg.

Ai luat marfa?

Ok, introduce acest pământ pe toată suprafaţa răsadniţei într-un strat de 3-4 cm grosime. Uniformizează-l cu nivela de lemn şi dă planeitate răsadniţei încât patul germinativ să fie perfect plan. Acum cerne mraniţa, amestec-o cu nisip și așeaz-o pe toată suprafața stratului țn grosime de 3 cm.

Dacă nu ai mraniță aplici aceeași poveste, vei scana împrejurimile localităţi iar unde vei vedea o platformă amenajată de gunoi de grajd hop şi tu la treabă. Să fim sinceri, platforme amenajate cu gunoi de grajd nu vezi decât în filme. Dar nu-ţi pierde speranţa pentru câteva găleţi de mraniţă. Dă ruşinea la o parte şi acolo pe amplasamentul gunoaielor identifică grămezile de gunoi de grajd putred.

Curăţă locul la suprafață. un strat de 15 cm, după care bagi la sac câteva găleţi de gunoi putred. Odată ajuns cu el acasă trece-l printr-o sită deasă, cerne-l. Ai obţinut mraniţa? Este în regulă. Amesteci mraniţa cu 3-4 găleţi de nisip foarte bine cernut şi introduci acest amestec în răsadniţă.

Creează un strat de 3 cm. Nivelează-l, tasează-l frumos cu nivela încât suprafaţa patului germinativ să rămână perfect plană. Planeitatea trebuie dată pentru a evita băltirile în timpul procesului de udare a răsadurilor.

În acest moment răsadniţa este dată la gata. urmează esă însămânţezi seminţele de varză roşie.

Cum se semăna semințele de varză roșie 

Foarte simplu,  se seamăna pe randuri echidistante. Ia nivela în mână şi marchează rândurile pe lăţimea răsadniţei. Inițial nu faci altceva decat un mic şănţuleţ. Adâncimea să fie de 2 cm. Distanţa într-e rânduri să fie de 5-6 cm.

Să semănăm. Ia sămânţa de varză şi aşeaz-o în mâna stângă iar cu dreapta vei lua fiecare sămânţă în parte şi o vei înşira pe rânduri din 3 în 3 cm. După ce termini această operaţie astupă seminţele cu un strat fin de mraniţă amestecată cu nisip. Tasează cu nivela toată suprafața semănată, la aşa manieră încât să nu deranjezi seminţele și uda bine rasadnița.

Cum se udă răsadnița

Cu apă, în 2-3 reprize cu cantități de 7-8 litri pe metru pătrat. Exact cât ia o stropitoare. Uzi răsadniţa, o laşi un timp să absoarbă apa, după care o mai uzi de doua ori şi eşti gata. Tot ce urmează de acum înainte este să aştepţi să răsară răsadurile.

Te asigur ca în trei zile răsadul îşi va face apariţia mai repede decât cometa Halley. Odată cu apariţia răsadurilor va rasări și buruienile. Nu vei duce lipsa acestora pentru că mraniţa ta a fost infectată cu semințe de buruieni.

Pentru a le anihila plonjeză repede lângă tocul răsadniţei şi bagă unghiuţa la treabă. Adică pliveşte răsadul. Scuteşte-l de aceşti musafiri nepoftiţi. După fiecare operaţie de plivire, pentru că va fi mai multe, aplică răsadului o udare uşoară. 

Am omis să-ţi spun că această răsadniţă nu se astupă. O vei lăsa în aer liber. Nu de alta dar îi place aerul la nebunie. Nu este nevoie sa o astupi întrucât semi-platforma va asigura un minim de căldură şi în timpul nopţii.

Urmăreşte evoluţia răsadului cu atenţie iar dacă ai observat vreo invazie de purici sau păduchi ajutăi repede cu un insecticid. Ăsta este parfumul lor preferat. Este posibil să apară şi fluturaşi pe acolo. Ăştia sunt mai talentati. Te înzestrează şi cu ouşoare. Aceeaşi poveste, oferă-le cadou un parfum şi cu siguranţă se va muta la vecinu:)

Udă răsadul regulat. La început din două în două zile, cu cantităţi moderate de apă incât pământul ce formează patul germinativ să fie uşor jilav, umed.

Trebuie să ţi cont de două aspecte;

  1. că varza este un consumator mare de apă:
  2. iar al doilea, că temperatura de afară este ridicată iar apa se evaporă rapid.

Aşa că trebuie să echilibrezi balanţa.

Alternezi cu operaţiile de udare şi plivire până aproape de plantarea răsadului în câmp. În zile cu soare puternic când soarele la orele amiezii cade perpendicular pe suprafaţa răsadniţei creează un umbrar mobil. Ceva făcut dintr-o rogojină mai veche pentru a proteja răsadurile de arşiţa soarelui. 

Vei face acest lucru numai dacă este necesar. Defapt îţi vei da seama din start cum stau lucrurile cu răsadurile tale. Câtă apă consumă, câtă apă se pierde prin evaporație, prin transpirație, iar tu nu trebuie decât să suplimentezi favorabil. Cum?, așa cum îți spuneam mai sus, prin aplicări repetate și cantități moderate de apă.

După 40 de zile răsadul este bun de plantat și nu rămâne decât să înființezi cultura de varza roșie.

Dacă ți-a plăcut distribuie mai departe și nu uita să te abonezi la feedul de site.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.