Cum Săpăm Grădina De Legume

intretinerea plantelor cu sapa printre randuri si pe rand

Una din cele mai cunoscute lucrari de intretinere a culturilor de plante legumicole este cea executata manual, cu sapa pe rand sau printre randuri pentru a evita infestarea acestora cu buruieni. Astazi vom lua drept etalon gradina din spatele casei si vei afla cum, cand si de ce este necesar sa faci aceasta lucrare.


Pregatirea terenului toamna

In acest context poti aplica solului o sapa cu cazmaua de fier dar nu inainte de a aplica pe sol un strat gros de gunoi de grajd bine descompus. Grosimea stratului in cele mai multe cazuri este preferentiala, sa fie de 10 cm. Cu aceasta ocazie vei sporii gradul de fertilitate a solului cu elemnte nutritive organice cum sunt azotul, fosforul si potasiul organic.

Pregatirea terenului primavara

Primavara devreme cand se poate intra pe sol sa face o maruntire cu sapa de fier, si o nivelare cu grebla. Se modeleaza suprafata de teren sub forma de straturi inaltate, biloane, rigole sau poate fi lasat nemodelat.

Dupa perioada de plantare a solului cu specii de plante legumicole se urmareste gradul de infestare cu buruieni. Avantajul major este ca printr-o astfel de lucrare pot fi eliminate cu succes erbicidele si nu in cele din urma insecticidele, cunoscut fiind faptul ca buruienile sunt gazde intermediare a agentilor patogeni.

Un alt avantaj il constituie musuroitul sau incuibaritul fiecarei plante la asa maniera incat cultura infiintata sa devina cat mai stabila. Acesta operatie sa face de cel putin 3-4 ori pe toata durata de vegetaie a plantelor.

Prin contrast lucrarile manuale cu sapa pot fi evitate, dar numai daca se face mulcirea la sol cu paie de grau sau alte ingrediente pentru a estompa dezvoltarea buruienilor.

Un alt aspect negativ ar fi ca se distruge lantul trofic al solului, care si asa este destul de deranjat. Este stiut faptul ca in sol este viata. bacterii, ciuperci, rame, s.a.m. d. ori aceste vietati sunt distruse din pacate prin aplicarea acestor operatii.

Sigur sunt aspecte bazate pe date concrete, pe care eu le-am descoperit tot citind pe internet, si am vrut sa le amintesc aici.

Chair daca aceste aspecte naste de multe ori controvese, este bine de stiut ca tocmai din aceste controverse va lua nastere ceva bun care sa-l ajute pe om sa mearga mai departe si sa aleaga tot ce este mai bun pentru el.

Pana atunci invatam si poate ca intr-o zi vom descoperii adevaratele lucrari de intretinere a solului sau pamantului care ne hraneste si nu ne lasa niciodata cand suntem la greu.

Cu speranta ca ti-a placut si-acest articol a atins esentialul te rog sa distribui mai departe si nu uita sa te abonezi la feedul de site.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.