Cum Să Parcelezi Grădina De Legume
Cum parcelez grădina?
I ată o întrebare cu care mă întâlnesc frecvent în ultimul timp. O parcelă înseamnă un segment din suprafaţa de pământ ce urmează să o modelezi în vederea înfiinţării culturilor legumicole.
Terenul poate fi modelat în funcţie de tipul de cultură pe care îţi doreşti să îl înfiinţezi. În acest articol o să-ţi prezint o gamă variată de modele parcelare, pentru a înţelege mai bine care este utilitatea şi scopul unor astfel de structuri.
Si pentru că vorbim de structuri parcelare acestea sunt modelate sub formă dreptunghiulară sau pătrată, modelate mecanic sau manual, în funcţie de mărimea culturii şi planeitatea terenului solului în care urmează să cultivi.
Nu o să lăsăm lucrurile să decurgă altfel decât trebuie, întrucât modelarea terenului sub formă de parcele este cel mai important element pe care tebuie să-l cunoşti înainte de a începe însămânţarea sau plantarea propriu zisă.
Pentru că asta faci în grădină. Semeni şi plantezi. Cu siguranţă mai sunt şi alte lucrări pe care le faci şi de care trebuie să ţi cont, dar despre acestea o să discutăm în detaliu pe parcursul discuţiei noastre.
Rolul unei parcele se referă la usurinţa cu care poţi tine sub observaţie cultura în sine. Ce înseamnă să ţi sub observaţie?.
Înseamnă să urmăreşti evoluţia plantelor pe toată perioada de vegetaţie, într-un ritm alert, corespunzător, util şi benefic acestora.
Te interesează în mod direct să ai controlul asupra plantelor cât mai repede posibil. În concluzie, este vorba despre dimensiunea şi modelul parcelei în funcţie de cultura ce urmează sa o înfiinţezi.
O altă caracteristica este sistemul de udare(irigare) fară de care grădina ar avea extrem de mult de suferit.
Şi asta pentru că înainte de toate trebuie să şti, că o grădină fără sistem de irigaţie este o grădina moartă din start. Apa înseamnă viaţă şi trebuie să fie prima ta grijă când pleci la drum cu grădina de legume. Legumele au cerinţe de apă ridicate în comparaţie cu cerealele şi se impune să acorzi o maximă atenţie acestui aspect.
Hai să le luăm pe rând şi să vorbim despre dimensiuni, modele, sisteme de udare şi ce culturi poţi înfiinţa pe astfel de parcele.
Dimensiunea parcelei
Aş începe prin a-ţi spune că dimensiunile parcelelor sunt preferenţiale. Cu cât parcela este mai mică, cu atît este mai bine.
Spre exemplu: o parcelă de 50 m lăţime şi 50 m lungime este perfectă dacă cultivi intensiv. Adică pe o suprafaţă mai mare de teren.
Ideea este să transformi aceste parcele într-un anumit model cum ar fi: biloane, vaduri, cavale, brazde, lehale sau brazde înălţate.
Pentru a creea aceste modele ai nevoie de utilaje specifice de modelat.
Exemplu: rariţa este un utilaj cu care poţi creea vaduri, biloane şi cavale.
Brazdele se fac cu maşini speciale de modelat la momentul înfiinţării culturii sau pot fi făcute manual.
Exemplu: dacă vrei să cultivi ardei, există o maşină specială care modelează terenul în acest sens. Practic îl copiază şi îl transformă în brazde înălţate sau biloane, în funcţie de modelul pe care vrei să plantezi. Biloane sau brazde înălţate.
Un alt exemplu: dacă doreşti să înfiinţezi o cultură de ceapă ceaclama sau ceapă din seminţe, există de asemeni o maşină de semănat care modeleză terenul sub forma de brazde înălţate, corespunzător culturii respective.
Totul se face în funcţie de tipul de cultură pe care îl înfiinţezi. Desigur aceste modele pot fi creeate şi manual.
Hai să luăm spre exemplu o cultură de morcovi. Poţi cultiva pe terenuri plane sau pe creasta biloanelor deja create. Cum se face?. Se fac biloanele cu rariţa, se tasează creasta bilonului, după care intervii cu maşina de semănat şi semeni direct pe creasta bilonului.
Gândeşte ce avantaj poţi avea cu o astfel de cultură. Practic oferi morcovului mediul de dezvoltare perfect. El se dezvoltă în pământ iar bilonul creeat de tine este tot ce îi trebuie. Nu va întâmpina nici un fel de problemă întrucât bilonul este afânat şi dă şanse morcovului să crească drept şi frumos. Şi acesta este doar un exemplu. Cu siguranţă mai sunt şi altele.
De asemeni pe un astfel de model poate fi plantat şi cartoful. La fel ca şi pe morcov, bilonul îl va ajuta să se dezvolte armonios.
Mai mult. Biloanele sunt cele mai veritabile captatoare de apă provenite din căderea ploilor torenţiale. O parcelă modelată sub formă de biloane va fi ferită tot timpul de băltirile ce s-ar putea ivii.
Tot despre dimensiuni: încercă şi creează parcele de 20 metri, iar la jumătate lasă o alee de trecere. Sunt cele mai avantajoase dimensiuni când vine vorba de brazde sau biloane create manual.
Practic îţi desfăşori activitatea pe aceste alei. Aleea nu trebuie să fie mare de un metru.
În felul acesta segmentul de bilon sau brazdă va avea 9,5 m. Unor astfel de biloane sau brazde le poţi da planeitate perfectă pentru că sunt mici şi uşor de lucrat.
Ce înseamnă planeitate?
Înseamnă sa fie perfect drepte, încât apa sa circule foarte uşor şi să ajungă la toate plantele.
Iată un exemplu negativ sau contra exemplu: dacă brazda este elicoidală apa nu va ajunge niciodată la toate plantele.
Practic se va strânge într-un anumit punct şi îţi va creea neplăceri. Adică băltiri masive de apă, de care cred că ai nevoie. Nu băltiri îţi trebuie ţie în grădină.
La fel se întâmplă şi cu bilonul. Dacă albia acestuia, partea de jos, nu este perfect plană, apa nu ajunge la plante.
Practic apa se strânge într-un anumit loc, după care începe să spargă bilonul. Biloanele încep să se împrumute unul de la altul ceeace nu este deloc bine.
Ţi-am prezentat aceste aspecte negative ca să şti ce ai de făcut pe viitor.
Brazdele manuale se fac în funcţie de tipul culturii înfiinţate. Cu cât mai micuţe şi plane cu atât mai bine. Ţine minte ca o brazdă poate fi şi de un metru şi de 1000 de metri.
Ideea este să gândeşti înaite de toate, sistemul de apă pe care îl adaptezi şi lucrările de întreţinere ce trebuie să le efectuezi.
Deci sunt trei aspecte: Tip de cultură, sistem de udare şi operaţii de întreţinere. Trebuie să le combini într-e ele la aşa manieră, încât să le poţi efectua la momentul optim în funcţie de cerinţele plantelor la acel moment.
Hai să-ti spun ce înseamnă o leha. Lehaua este compusă din 10 brazde creeate consecutiv. Este daca vrei o brazdă mai mare segmentată în 10 părţi egale.
Exemplu: dacă ai o brazdă de 100 de metri o poţi segmenta din 10 în 10 metri. Aceste brazde sunt tip standard şi au o lăţime de 1,5 metri.
Lehaua poate fi creeată şi dintr-un grup de brazde, adică zece brazde a câte 10 metri. Pe aceste tipuri de brazde se practică udarea prin inundare şi operaţiile de întreţinere manuală.
Se fac numai din sapă. Aici trebuie să ai experienţă, sa şti cum să dirijezi apa pe aceste brazde.
Hai să-ţi arăt cum:
În unul din capetele lehalei creezi un vad de captare a apei prevăzut cu o gură de deversare care se numeşte scoc. La baza acestuia creezi un caval, aşa i se spune, în care dai drumu la apă.
Odată ce apa a umplut cavalul îl deschizi din punctul cel mai îndepărtat către prima brazdă. Se face manual cu sapa.
Şti cum se numeşte această operaţie?. În termeni populari se spune că ' tai chisicuri cu sapa'. Grădinarii experimentaţi ştiu ce înseamnă, pentru că ei practică astfel de metode de udare a parcelelor.
După ce sa umplut prima brazda cu apă, tai cu sapa al doilea chisic şi dai drumul la apă pe cea de-a doua brazdă. Şi o ţi tot aşa până când uzi toată lehaua.
După aceasta operaţie închizi vadul de captare cu scocul. Frumos nu?.
Nu uita: după ce ai udat, la o diferenţă de trei zile, rectifici cavalul. Adică îl faci din nou cu sapa sau rariţa.
Pe astfel de brazde îţi recomand să cultivi: ardei gras, gogoşar, kapia, varză roşie, varză albă de toamnă, ţelină, praz, gulii, brocolii, în general plante legumicole cu cerinţe de apă mai ridicate.
Tot ce contează este că poţi controla cantitatea şi volumul de apă. Totul este la îndemâna ta.
Aşa se modelează şi se dimensionează o parcelă, în funcţie de metodele de irigare şi întreţinere ce trebuie acordate frumoaselor tale plante legumicole.
Dacă ţi-a plăcut acest articol acordă-i te rog un like sau spune-mi părerea ta.
Succes !
Post a Comment