Cum Să Faci O Cultură De Ardei Kapia

Dacă ai ajuns pe această pagină probabil că cea mai arzătoare problemă cu care te confrunți este înființarea culturi de ardei capia.

Este firesc să fie așa, ai auzit sau ști de la prieteni că această cultură de plante legumicole este hot și lasă loc de bani la greu dacă vei cultiva și tu.

ardei capia ureche de elefant

Așa este, culturile de ardei capia sau lung, se dezvoltă an de an, cunoscut fiind faptul că fructele sale sunt foarte căutate în sezonul de toamnă, dar mai ales că se vând extrem de bine.

De ce se vând atât de bine? 

Pentru că poate fi consumat în stare proaspătă, stare de conservare, paste, bulioane sau sub formă de ardei copt cu ulei și oțet la borcan pentru consumul din tipul ierni. 

Capia este o cultură de vară-toamnă ce poate fi înființată extrem de ușor. Cultura în sine se înființează manual sau mecanizat.

Pentru că vreau să scurtez putin discursul, tehnologia de cultură este asemănătoare cu cea a culturii de ardei gogoșar. Intră te rog și citește repede despre ce este vorba.

De ce?

Pentru că subiectul acestui articol se referă la înființarea intensivă manuală ți vreau să plecăm cu discursul nostru din acest punct. Consider că ai ținut cont de sfatul meu și nu rămâne decât să îi dăm drumu la treabă. 

Necesarul de plante pentru 1/ha este cuprins intre 55000-65000 plus rezerva. Întotdeauna vei lua în calcul surplusul deoarece la momentul plantării poate să fie arșiță sau vânturi uscate de primăvară, iar unele plante s-ar putea să nu treacă peste aceste evenimente și să dispară încă de la început. 

Despre cum să faci răsadurile de ardei kapia am mai discutat iar dacă vrei te invit să te documentezi pentru a avea idee ce ai de făcut. Ce îți pot spune în plus este că în comparație cu răsadul de gogoșar și ardei gras, răsadul de ardei capia este mult mai greu de făcut. 

De ce? 

Are un ritm de creștere mai lent, se dezvoltă mai anevoios, este foarte subțire la colet, și din acest motiv se fac suplimentari faziale cu îngrășăminte organice naturale sau chimice. 

Este o plantă termofilă, iubește căldura, se adaptează ușor la condițiile de lumină, temperatură și sol din câmp. 

Este ușor imprevizibil pentru că părăsește stadiul vegetativ cu mult mai devreme în comparație cu ardeiul gras sau gogoșarul. 

Are talente tip șoc, se coace rapid, fără să-ți dai seama când s-a întâmplat acest fenomen. De aceea trebuie să-l ți mai mereu sub observație. Să-l vezi practic cum evoluează la toate stadiile de creștere. 

Potențialul de producție se rezumă la 15-20 t/ha, în funcție de soiul sau hibridul cultivat.

Cultura se practică pe terenuri plane, curate, bine îngrășate, modelate sau nemodelate în funcție de sistemul de udare pe care îl deții. 

Cultura de capia pe vaduri sau biloane

Pe aceste profile de sol se practică udarea prin inundare şi întreţinerea plantelor manual, cu sapa pe fiecare bilon în parte.

Modelarea terenului se face cu rarița prevazută cu aripioare la adâncimea de 25 cm. După ce ai modelat se face parcelarea suprafeței de teren. O parcelă trebuie să aibă lungimea de 20 m, pentru a putea fi udată pe ambele capete. 

Pe capete vei face un vad mai mare de stocare a apei, se mai numește și vad principal. Din acest vad dai drumu la apă pe fiecare rigolă în parte și controlezi volumul de apă. Tu ești cel care stabilește volumul de apă de care au nevoie plantele la acel moment. 

Cum suntem la înființare îți recomand să umpli vadurile cu apă până la creasta bilonului. Aştepți ca vadurile să absoarbă toată apa și plantezi imediat.

Îți recomand plantarea răsadului cu mâna, direct pe latura din partea dreaptă a bilonului, întrucât la orele amiezii plantele să cadă la umbră.

Practic, se ia firul de răsad, se pune cu rădăcina în prelungirea degetului arătător și se înfige în pământ. Așa se plantează răsadul. 

Pentru cea de-a doua variantă aștepți ca apa să fie absorbită în totalitate și plantezi cu sădilul de fier sau de lemn. Se schimbă tactica de lucru. Faci găurile cu sădilul, introduci răsadul cu rădăcina în jos, după care astupi cu pământ.

Cum astupi?

Aici să te văd. Dacă ai experiență astupi rădăcina ardeiului direct cu sădilul. Practic înfigi sădilul oblic, lângă firul de ardei deja introdus în gaură. Faci o mișcare de rotație concomitentă cu presarea către fir și acesta se astupă singur. Pământul se lipește de plantă și rădăcina este foarte bine astupată. 

Această practică se dobândește în timp. Mai târziu vei reuși să plantezi cu aceeași mână. Sădilul și planta vor pleacă în același timp în pământ, urmând să faci decât rotația sădilului. Vei reuși practic să plantezi mii de plante într-o singură zi. 

La ce distanțe se plantează capia?
  • între plante pe rând din 15 în 15 cm
  • între vaduri sau rânduri 70 cm 
Astfel, vei da şanse ardeiului să-l mângâie razele solare, cultura va fi foarte bine aerisită și vei asigura densitatea/ha. 

Cum se întreține cultura de capia? 


Operațiile de întreținere presupune prașile manuale(2-3) cu sapa pe fiecare bilon în parte la apariția buruienilor.

La acest capitol urmărești să tragi cu sapa pământ reavăn de pe creasta bilonului către rădăcina plantelor. Cu această ocazie vei face și o ușoară încuibărire a plantelor. 

Înființarea Culturii De Ardei Kapia Pe Brazde Înălțate Sau Terenuri Plane

Cultura se prepară manual sau mecanic cu mașini speciale de plantat. Mașina speciala de plantat modelează solul și totodată plantează ardeiul cu ajutorul mecanismelor cu care este prevăzută. 

Este vorba de de patru secții de plantare stabilite pe un cadru principal. Fiecare secție în parte este prevazută cu două talere de prindere care preia ardeiul și îl înfige în pământ. Aceste talere sunt fixate pe o axă la capătul căreia se află distribuția. 

Mașina de plantat este prevazută cu scaune și rampe, pe care se așează lădița cu răsad. Se ia răsadul și se așează între talere cu frunzele în jos și rădăcina în sus.

Prin rotație talerul lasă planta pe profilul de sol creeat cu rădăcina în jos, aceasta astupându-se perfect. După aceasta operație se așează coloana de apă pe suprafața cultivată și se irigă prin aspersiune. 

O altă metodă constă în marcarea terenului pentru a stabilii rândurile pe care urmează să plantezi. Se poate marca terenul cu semănătoarea de porumb. Distanța între rânduri să fie de 70 cm. 

După efectuarea marcajului, dai drumu la apă, aplici o normă de udare de 10 l apa/m², după care plantezi răsadul din 15 în 15 cm pe rândurile modelate.

După ce ai terminat de plantat se aplica o normă de apă de 15 l/m²  pentru a astupa toate crăpăturile rămase în urma plantării. 

Se urmărește evoluția plantelor și după o săptămână înlocuiești golurile ramase cu material săditor de aceeași vârstă și soi. 

Lucrările de întreținere se rezumă la prașile  mecanizate(3-4) și manuale(2-3) cu sapa pe fiecare rând în parte.

De câte ori se udă ardeiul capia?


De 10-12 ori cu norme de udare cuprinse intre 250-300 m³/ha, nu uita să iei în calcul și precipitațiile(ploile).

Recoltarea ardeiul capia se face eșalonat, începând cu cea de-a doua decadă a lunii august, de fiecare dată când s-a înroșit și până le căderea brumelor târzii din toamnă. 

La final ți-am lăsat o listă cu câteva soiuri de ardei lung; Cosmin, Lung Românesc, Kapia de Kurtovo, Zlaten Medal și Slonovo Uvo, Dumbo 34, pe care l-am cultivat și de care am fost extrem de mulțumit. 

Dacă ți-a plăcut, distribuie mai departe și nu uita să te abonezi la feedul de site.

2 comentarii:

Un produs Blogger.