Cum Să Faci O Cultură De Morcovi

cultura de morcovi
Cultura de morcovi este o provocare în rândul cultivatorilor de produse legumicole. Morcovul este un fruct legumicol cultivat la scală largă în vederea industrializării.

Folosit la prepararea sucurilor naturale acest tip de cultură a luat amploare şi se cultivă intensiv, pe suprafețe de teren cât mai extinse.

Dacă te afli printre cei ce doresc să cultive acest produs legumicol te invit să faci o scurtă incursiune prin detaliile acestui articol.


Morcovul are calități gustative remarcabile, se consumă zilnic, se folosește frecvent în tehnica preparatelor culinare zilnice.

Salatele de crudităţi au ca ingredient principal morcovul. Acesta este considerat element de bază în ce priveşte nutriţia cât şi sub formă de element decorativ în ce priveşte asortarea. 

Îmi aduc aminte cu plăcere de salatele de morcovi făcute în casă în timpul sărbătorilor de iarnă. Fiind copil, luam morcovii bunicii şi îi mâncam(savuram) pe ascuns cu toată plăcerea. 

Vreau să-ţi prezint pas cu pas înfiinţarea acestei culturi legumicole încât sa înveți să produci sute de tone de morcovi. Cultura de morcovi prezintă un potenţial de producţie extrem de ridicat iar avantajele sunt pe măsură. Din această cultură nu pierzi absolut nimic, produsul are utilizări multiple, este uşor de depozitat iar avantajul primordial este că poate fi păstrat şi pe timpul iernii.

Cu alte cuvinte este un produs legumicol complet, se vinde tot timpul anului, iar considerentele financiare sunt extrem de profitabile.

Cum se inființează cultura de morcovi

Există două metode de înfiinţare pe care le poţi aborda. Poţi cultiva morcovul toamna sau primăvara. 

Dacă nu ştiai, află că seminţele morcovului depăşesc cu brio sezonul rece de iarnă şi nu cunoaşte nici un fel de stres sau altă afecţiune. Dacă vrei să însămânțezi din toamnă poţi să o faci fără nici un fel de reţinere. Avantajul înfiinţării culturilor de morcovi în acest anotimp este că la sfârşitul primăverii şi începutul sezonului de vară morcovii tăi sunt gata de recoltat aşteptând să fie valorificaţi. 

Detaliile înfiinţării

Pentru cultura intensiva vom lua drept etalon suprafaţa cultivabilă de 1/ha. Cum totul are un un început să vorbim mai întâi despre sămânţă. 

Pentru cultura de toamnă vei folosii soiurile de morcovi semi-timpurii, strictul necesar de sămânţă este de 1,5-2 kilograme per hectar. Această cantitate este mai mult decât suficientă. 

Se însămânţează cu semănataoarea specială pentru semănat semințe mici. Sămânţa morcovului este extrem de mică și trebuie distribuită perfect, încât să întrunească numărul real de seminţe per hectar. 

Semănătoarea copiază terenul(uneori chiar îl modelează) şi creează profile de sol necesare însămânţării sub formă de benzi, biloane sau brazde înălţate.

Pregătirea terenului se face în toamnă după eliberarea vegetalelor generate de culturile anterioare și o eventuală nivelare sau afânare a solului cu discul cu talere.

Cele mai bune soluri sunt cele permeabile cu o structură nisipo-lutoasă. De ce acest tip de sol? Pentru a da şanse morcovului să crească drept şi frumos. Este o specie de plante legumicole din clasa rădăcinoaselor care se dezvoltă în pământ. Cu cât pământul este mai afânat, cu atât se dezvoltă mai bine, crește mai drept.

Vei întreba probabil, ce fac dacă nu deţin un astfel de pământ(sol)? Nu-ți face griji un grădinar adevărat cultiva legume şi-n piatră seacă dacă vrea. 

Iată ce ai de făcut dacă ai un pământ argilos. 

Ară solul adânc(30-35cm) şi aplicăi 3-4 patru discuirii repetate exact după ce ai arat. Nu lăsa acest tip de pământ nici măcar o oră nelucrat, pentru că tendinţele lui sunt de întărire şi uscare rapidă. După ce ai discuit şi ai afânat solul transformă-l în biloane.

Cu ce faci această lucrare? 

Cu rarița sau cultivatorul prevăzut cu aripioare de făcut biloane. După ce ai creeat biloanele faci o alta lucrare de data aceasta cu tăvălugul. Practic tasezi crestele biloanelor cu tăvălugul. 

Ce urmează este simplu de înţeles. Intrii şi semeni cu semănătoarea pentru semințe mici pe creasta biloanelor gata pregătite pentru însămânţare. 

Cine este cel care conferă mediul ambient dezvoltării morcovului în acest caz?

Bilonul este răspunsul corect. El este cel care conferă morcovului adâncimea necesară dezvoltării. Frumos nu? Așadar nu-ţi face griji. Când vrei să faci un lucru se poate. 

Morcovul va creşte drept şi frumos în interiorul unui astfel de bilon. Am practicat acest tip de cultură pe soluri argiloase, aluvionare( de luncă), pe albiile fostelor bălţi şi am făcut producţii pe care nici măcar nu ţi-le imaginezi. Aşa că ai încredere şi cultivă fără frică. 

Mă repet, pe astfel de soluri modelezi pământul sub formă de biloane.

Perioada optimă de semănat este spre sfârşitul lunii septembrie şi începutul lunii octombrie dacă vei stabilii să înfiinţezi cultura din toamnă..

Dacă vei merge pe varianta timpurie vei înființa cultura de morcovi primăvara devreme cu soiuri semi-târzii de toamnă. Aceste soiuri întrunesc proprietăţile necesare păstrării şi depozitării peste iarnă. 

Îţi faci planul cu morcovii înainte de a înfiinţa cultura. Ce trebuie să faci? În primul rând creezi spaţii de depozitare unde temperatura trebuie să fie constantă. 

O producţie de 65-70 tone de morcov la hectar este un lucru la care trebuie să te gândeşti serios. Şi am luat în calcul cel mai mic potenţial de producţie. 

Vei face contracte cu firmele de industrializare şi centrele legumicole din apropierea grădinei tale. Te gândeşti să faci un siloz de depozitare a morcovului pentru timpul iernii. 

Perioada optimă de semănat pentru cultura de primavară începe în jurul lunii martie-aprilie. Se poate şi mai târziu, la începutul lui iunie spre exemplu, dar există riscul să te apuce iarna cu morcovul în câmp. 

Aşa că perioada optimă rămâne cea pe care ţi-am prezentato tu urmând să o pui în aplicare. Se seamănă ca şi toamna, pe brazde sau biloane, cu maşina specială de semănat semințe mici. 

Cum se udă cultura de morcovi? 

Cultura de morcovi are cerințe moderate de apă, 3-4 udări sunt mai mult decât suficiente. Irigarea suprafețelor cultivate se face prin aspersiune(cu aspersoare), cu cantităţi cuprinse intre 15-20 l/m². Ia te rog în calcul și ploiile.

Atenţie: după ce semeni morcovul nu dai drumul la apă, nu vei uda cultura. De ce?  Este posibil ca apa să bată locul iar sămânţa morcovului tău să nu mai răsară. 

Deci aştepţi până când răsare morcovii, după care aplici o normă moderată de apă. La aşa manieră încât pământul să fie uşor umed, jilav. Asta pentru un început. Mai târziu măreşti volumul de apă, dar aşa cum ţi-am spus, nu prea multă. 

Cum să tratezi terenul ce urmează să fie însămânţat cu morcovi 

Tratează terenul cu un insecticid înainte de a semăna morcovii. Cel mai răspândit dăunător este viermele sârmă. Ia în calcul şi această variantă.

Aplică trenului un erbicid selectiv. Cel mai des folosit este Stompul, pentru estomparea germinării altor seminţe. Cum ar fi sămânţa de mohor spre exemplu. 

Insecticidul, respectiv, erbicidul, pot fi aplicate la o singură trecere. Se încorporează cu discul cu talere la sol.

Alte caracteristici,

După aproximativ o lună de zile scoate un morcov din pământ şi vezi ce caracteristici are. Dacă radicularul este drept şi frumos înseamnă ca ai respectat toţi indicatorii prezentaţi de mine în acest articol. 

Dacă morcovii sunt crăcănaţi, cu mai multe radiculare, e cum e mai rău întrucât cerinţele de piaţă în ceea ce priveşte morcovul sunt destul de exigente. Dar despre asta o să vorbim mai târziu. 

Mai departe, 

Să presupunem că radicularul(morcovul în sine )este drept şi frumos. Te invit să coseşti frunzele morcovului. Îl scoţi un pic din vegetaţie. Îi faci o coafură, practic tunzi frunzele. 

De ce? Sunt două aspecte de luat în calcul: odată că dai şanse morcovului tău să se îngroaşe la colet iar a doua oară este că are talentul de a se dezvolta mai mult de cât trebuie în ce priveşte frunzele(vegetaţia). Fă-o făra nici un fel de teamă. 

În următoarele 2-3 săptămâni frunzele vor creste la loc. Acesta este un secret foloseştel şi dă şanse morcovului să se dezvolte rapid şi frumos. Nu de alta dar nu de frunze ai tu nevoie, ci de morcovi.

Ţi-am spus atâtea lucruri să-ţi faci o idee clară despre morcovi, să poţi beneficia de avantajele acestei minunate culturi. Sper să nu te fi plictisit. 

Cum se întreţine cultura de morcovi 

Operaţiile de întreţinere sunt minime. Decât o praşilă, două, pe urmele marcatorilor. Pe unde a mers roata tractorului când ai semănat. Lejer nu? 

Dacă totuşi cultura se infestează cu mohor sau costrei îţi recomand drept ierbicid Fusileid-ul. Este promt şi eficient iar morcovul îl tolerează foarte bine. 

Iată-ne ajunşi la capătul drumului. A sosit perioada de toamnă şi trebuie să recoltăm. 

Cum se recoltează morcovii 

Morcovul se scoate cu un plug special cum este cel cu care se scoate sfecla-de-zahăr. După ce i-ai scos îi laşi câteva zile să se usuce pământul de pe ei. Urmează săi strângi grămezi pe fiecare bandă în parte şi să le cureţi frunzele. Tot odată poţi face şi selecţia morcovului pe dimensiuni şi mărimi dacă urmăreşti şi acest aspect.

Tot ce este strâmb sau crăcănat îi vei da de-o  parte. Nu vei ajunge prea departe cu ei. Le poţi găsii totuși şi acestora locul. Eu unul am vândut aceşti morcovi inestetici unor firme ce se ocupau cu creşterea cailor. Ţi-am dat un indiciu, tu vei face ce vrei cu ei. 

În schimb morcovul frumos şi drept la colet urmează să îl valorifici la adevărata lui valoare. Ca să poţi face acest lucru selectezăi şi tragei în vid. 

S-a născut o pretenţie de piaţă şi trebuie să te încadrezi şi tu cumva. Nu e că morcovul nu ar putea fi consumat şi vrac. Nici pe departe, dar asta este viaţa, astea sunt cerinţele pieţii. Clientul trebuie să fie mulţumit nu?

Dacă totuşi nu vrei să faci acest lucru şi vrei să mai aştepţi, să prinzi un moment prielnic, un buf de piaţă, creează un siloz şi însilozează morcovii tăi. 

Cum să creezi un siloz de morcovi 

Poate că nu şti, dar un siloz se poate efectua în doi timpi şi trei mişcări. E cum e mai simplu de făcut. Dimensiunile sunt preferenţiale. Îţi arăt cum se face un siloz mai mic tu urmând să-l faci cât vrei de mare. 

Faci un tunel de un metru adâncime şi să zicem de 5 metri lungime. Scoţi afară pământul din el. Aşezi un strat de paie de grâu jos pe fundul tunelului. Apoi aşterni un strat de nisip gros de 15 cm. 

Iei morcovii şi îi aşezi peste acest strat, lungiţi, unul lângă altul, după care astupi cu nisip. Aşezi strat după strat. Un strat de nisip unul de morcovi. La aşa manieră încât morcovii să nu se atingă într-e ei(mă refer la straturi). 

După ce ai facut 4-5 straturi astupi morcovii cu pământ. Nu uita să laşi două guri de aerisire la ambele capete, pentru a verifica temperatura din timpul iernii. Dacă acesta depăşeşte 3-4⁰C este perfect. Dacă ai simţit că temperatura urcă le dai un pic de aer rece, după care astupi gurile de aerisire la loc. Temperatura în interiorul silozului trebuie să fie constantă, undeva la 5-6⁰C.

Aşa se face o cultură de morcovi şi sper că acest discurs te v-a ajuta să mergi mai departe. Aş fi bucuros să aflu acest lucru. 

Dacă ţi-a plăcut distribuie mai departe si nu uita să te abonezi la feedul de site.

2 comentarii:

  1. Multumim, foarte utile informatiile

    RăspundețiȘtergere
  2. In gradina cam cati morcovi pot pastra dupa rarire pe m2? Sau ii pot lasa nerariti? Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.