Cum Să Faci O Cultură De Ardei Gras

ardei gras exportAstăzi vom discuta despre cultura ardeiului gras. Ști, sau dacă nu, află că se înființează cu material săditor pregătit special în acest sens. Despre răsadurile de ardei gras am mai discutat, ce urmează să facem azi se referă la strămutarea acestora în câmp.

Fie că vei cultiva  pe suprafețe mari de teren, fie că vei opta pentru o brazdă sau câteva rigole, trebuie să te pui la adăpost, să ști cu ce se mănâncă această lucrare grădinărească.


De ce ardei gras?

Pentru că are calități gustative remarcabile, se consumă în stare proaspătă sub formă de salată asortată cu roșii, se consumă în stare verde sau copt cu ulei și oțet.


Este un produs legumicol de sezon, extrem de căutat şi poate aduce beneficii financiare consistente în favoarea ta. Ăsta este motivul pentru care grădinarii îl cultivă intensiv. Mai mult decât atât, fructul poate fi transformat și conservat sub formă de bulioane. iar integral poate fi pus la borcane, cu oţet şi ulei pentru consumul de iarnă. Ia uite câte avantaje ți-am prezentat, tot să cultivi la ardei gras.

Să începem treaba că deja cred că te-ai plictisit. Eu am început să casc, să belesc ochii de somn ce-mi este. Tu să nu faci așa, trage de pagina în jos și nu rata nimic din ce vreau să-ți spun. Te va pune pe avantaj mai târziu.

Uite care-i treaba, vei începe cu efectuarea lucrărilor de bază, arătură de toamnă plus fertilizare cu gunoi de grajd descompus 25-30 t/ha, 2-3 discuiri repetate cu scopul de-a uniformiza și mărunții pământul în vederea modelării terenului sub formă de vaduri sau biloane.

Toamna eliberezi terenul de resturile vegetale culturii anterioare, faci o trecere cu discul cu talere, fertilizezi cu gunoi de grajd descompus, mai treci odată cu discul și încorporezi îngrășămintele în sol după care efectuezi arătura la o adâncime de 28-30 cm. Asta trebuie sa faci toamna.

Să vedem ce trebuie să faci primăvara.

Primăvara vei face o afânare și mărunțire a solului cu discul cu talere și o alta cu combinatorul prevazut cu săgeți și tăvălugi inelari. După cea de-a doua afânare, vei fertiliza, erbicida și modela stratul germinativ exact ca la cultura de ardei gogoșar.

După ce ai făcut toate manevrele prezentate mai sus vei intra la plantat. Perioada optimă a plantări răsadului este cuprinsa între data de 1-15 mai.

Trebuie sa ai răsad de calitate cu vârsta cuprinsa între 55-60 zile, să fie gros, sănătos, viguros, talie 12-15 cm, 8-10 frunze adevărate plus buton floral.

Cum se plantează ardeiul gras

Se plantează pe teren modelat sub formă de vaduri și biloane sau brazde înălțate cu înălțimea la coronament de 104 cm. Pentru prima variantă îți recomand să folosești sisteme de irigare prin inundare(biloane, vaduri), iar pentru cea de-a doua sisteme de irigare prin aspersiune(brazde înălțate).

Cum plantezi?

Exemplu: se umple vadurile cu apă până aproape de creasta acestora. Stop. Ai două variante de plantare, plantezi acum, în acest moment s-au aştepţi ca vadurile să absoarbă apa şi plantezi a doua zi.

Să-ţi spun cum stă treaba;

Dacă plantezi în acest moment, plantezi răsadul direct cu mâna(fără sădil). Practic iei firul de ardei, îl aşezi cu rădăcina în prelungirea degetului arătător şi îl înfigi în una din lateralele vadului sau bilonului. Este un procedeu de plantare alert și avantajos pentru că poți să plantezi într-un timp foarte scurt mii de plante răsad de ardei gras.

Un alt alt avantaj este ca după ce bilonul absoarbe apa, albia acestuia devine netedă, mată. Ardeiul este foarte bine prins iar în jurul acestuia nu este nici o crăpătură. Apa va face toată treaba, iar aerul uscat nu va pătrunde la rădăcina plantelor.

Să facem un exercitiu, să plantăm:

  • ia răsad din lădiţă şi introdu-l în apă pe capul vadului.
  • ia o mână de răsad şi ţine-l în mâna stângă, iar cu dreapta ia un fir, un singur fir.
  • pune degetul arătător pe rădăcina firului, iar cu degetul mic saltă-l în sus. Te-ai prins nu? Firul a rămas singur în mână nu? Acum ce faci?
  • intră în apă şi încalecă bilonul, vadul. 
  • înfige firul ardeiului pe partea dreaptă a bilonului şi mergi mai departe.
  • plantează răsadul din 20 în 20 de cm. Cam 5 fire rasad/m. Ai terminat vadul de plantat?
  • ia-o de la cap cu următorul vad şi termină toată parcela. Şi uite aşa bagi la răsad până înfiinţezi cultura de ardei gras.


 Dacă totuşi nu vrei să practici această variantă, te poftesc la următoarea.

Exemplu: după ce creezi vadurile, iei o sapă şi le netezeşti. Practic te sui pe creasta lor cu picioarele şi cu sapa le tasezi bine încât să te ţină, să nu te îngropi cu piciorul în ele. După acestă operaţie dai drumu la apă şi umplii vadurile, după care aştepţi câteva zile să absoarbă apa.

De data aceasta plantezi când vadul este jilav(umed). Intri la plantat, numai că, nu mai plantezi cu degetul şi plantezi cu sădilul de lemn.

Cum faci asta?

  1. ia sădilul în mâna dreaptă şi creează găuri din 20 în 20 de centimetri pe toată lungimea vadului.
  2. ia răsadul, introduce-l cu rădăcina în găuri şi astupă-l cu sădilul.
  3. după ce ai terminat, umplii imediat vadul cu apă pentru a nu da nici o şansă aerului uscat şi fierbinte să pătrundă la rădăcina acestuia. 
  4. repetă operaţia până termini toată parcela de înfiinţat cu ardei gras.  
Câteva aspecte la care te rog să reflectezi înainte de plantare. 

Cele mai bune momente sunt zile cu nori și ploi. Dacă ai prins o astfel de zi, planteză la greu, ai toate şansele să se prindă tot răsadul şi chiar să termini cultura de înfiinţat.

Acelaşi lucru îl poţi face şi cu metodele prezentate mai sus. Atât timp cât plantezi şi foloseşti sistemul de apă prin inundare, plantele nu au nici un stres. Nu se mănează, nu se ard.

Bine ar fi să prinzi şi aici zile înnorate, dar dacă totuşi nu sunt, dă-i bătaie şi plantează, oricum răsadurile prind noaptea în faţă iar a doua zi vor fi vesele şi frumoase.

Dacă vrei să plantezi pe suprafeţe marcate sau plane, folosești metode de irigare prin aspersiune, trebuie să regândeşti toată strategia.

Detalii:

  • faci marcaje cu semănătoarea sau cu mâna liberă, la sfoară.
  • marcajul nu este altceva decât rândul pe care trebuie sa il plantezi cu răsad de ardei.
  • după ce ai marcat terenul la 70 cm între rânduri, aplici o normă de udare cu o cantitate de apă de 20 l/m² și intri la plantat.
  • distanța între rânduri să fie de 70 cm, iar între plante pe rând să fie din 20 în 20 cm. 

Reține: această metodă de plantare presupune maximă atenţie, deoarece nu poţi planta în timpul zilei. Soarele este puternic şi există riscul să mănezi sau să arzi tot răsadul.

Dacă totuşi optezi să mergi pe aceasta variantă, plantează spre seară. Astfel răsadurile prind noaptea în faţă şi ai toate şansele să se prindă.

Acest tip de cultură se udă mai mult noaptea sau dimineaţa, în amurgul serii sau la primele ore ale diminetii, până în răsăritul soarelui.

Cum se face întreținerea culturi de ardei gras

Clasic, cu sapa pe fiecare rând în parte de fiecare dată când apar buruienile, sau praşile mecanice(3-4) dacă ai înființat cultura pe teren nemodelat.

Recoltarea ardeiului gras se face când fructele au ajuns la maturitate şi s-au copt frumos, însă nu este o regulă care spună că ardeiul nu ar putea fi consumat sau comercializat şi în stare verde.

Astfel se înființează o cultură de ardei gras. Sper ca cele prezentate să te ajute să mergi mai departe, iar producțiile, calitatea ardeiului și beneficiile financiare, să fie cât mai substanțiale.

La final ți-am lăsat o listă cu câteva soiuri de ardei gras, alege și plantează; Export, Galben Superior, Jeni, Mihaela, Miniș 27, De Siria, Uriaș de California.

Dacă ți-a plăcut distribuie mai departe și nu uita sa te abonezi la feedul de site.. 

Niciun comentariu

Un produs Blogger.