Cum Să Faci O Cultură De Ardei Gogoşar

Dacă ai aterizat pe aceasta pagină sunt ferm convins că vrei să faci o cultură de ardei gogoșar. Ști s-au ai aflat de la alții că gogoșarul se vinde extrem de bine în sezonul de toamnă și vrei și tu să aplici această abordare.
ardei gogosar

De ce nu? Intuiția îmi spune ca ești foarte optimist(ă) și că ai făcut alegerea cea mai potrivită. Să dăm la o parte scepticismul și să facem această cultură de ardei.

Cultura de ardei gogoșar în câmp se înființează cu material săditor. Câteva detalii relevante despre răsadurile de ardei le găsești aici.  Cele mai importante lucrări se rezumă la, crearea stratului germinativ, fertilizare, erbicidare, modelarea terenului, plantarea răsadului, norme de udare, combaterea bolilor și dăunătorilor, operații de întreținere și recoltare. Să le luăm separat, să le disecăm la așa manieră încât să înțelegi cât mai bine despre ce este vorba. 


Cum se face un strat germinativ

Stratul germinativ se face secvențial, odată în toamnă și odată primăvara. Lucrarea începe  prin eliminarea buruienilor din culturile anterioare, fertilizarea la sol cu 25 t/ha gunoi de grajd descompus, 250 kg/ha superfosfat, 100 kg/ha sulfat de potasiu, o eventuală nivelare a solului prin trecerea cu discul cu talere și bara de netezire după care se încorporează în sol odată cu arătura la o adâncime de 28-30 cm. 

Primăvara devreme, când timpul permite și se poate intra cu utilajele pe sol se trece la o nivelare și afânare a solului în doua etape. 

În prima etapă se afânează solul cu grapa cu talere și se aplică îngrășămintele chimice(150 kg/ha azotat de amoniu) iar în cea de-a doua etapa, înainte de plantare cu 4-5 zile se aplică erbicidele(Treflan 24 EC-3-5 l/ha în amestec cu 400 l de apă) și se modelează solul. 

Cum se face modelarea solului 

Modelarea solului se face după erbicidat la o distanță de 6-7 zile sub formă de straturi înălțate cu lățimea la coronament de 104 cm sau sub forma de biloane înălțate de 25 cm. Recomandarea mea este să faci profile de sol sub formă de biloane. De ce așa? 

Concomitent cu modelarea solului sub formă de biloane se face deschiderea vadurilor sau șanțurilor. Biloanele se fac cu rarița prevazută cu aripioare iar avantajul primordial este că vadurile rețin multă apă și astfel vei evita băltirile provenite din căderea masivă de precipitații. După ce ai modelat solul urmează să  treci la plantarea răsadurilor.

Cum se plantează răsadurile 

Plantarea răsadului începe la data de 5 mai și continuă până la data 20 mai cu material săditor în vârstă de 65 de zile. Distanța între plante pe rând este de 20-25 cm iar între rânduri sau vaduri 60-70 cm. Se plantează manual cu sădilul din lemn sau mașini speciale de plantat ardei.

Plantarea mecanizată nu prevede modelarea solului. Aceasta atribuire revine utilajului care în timpul trecerii modelează profile de sol concomitent cu operația de plantare la distanțe de 60-70 cm intre rânduri și 20-25 cm între plante pe rând. Se folosește pe sol nemodelat. Ia în calcul și această variantă. 

La momentul plantarii temperatura în sol trebuie să fie de 15°C iar numărul de plante/ha să fie de 55.000-65.000 cu rezervă cu tot. Astfel vei realiza o producție medie de 25-30 t/ha. Consemnează pe agenda ta de lucru ca să nu uiți. 

Alegerea momentului plantării este crucială, se face în zile cu nori și ploaie, iar dacă este soare și arșiță, se face spre seară pentru a prinde noaptea în față. După plantare la 4-5 zile distanță se face completarea golurilor cu material de rezervă. 

Înainte de plantare se face o aprovizionare cu apă a solului încât pământul să fie ușor jilav. După plantare se aplică o normă de apă cât mai ușoară pentru a asigura prinderea plantelor, apoi nu se mai udă timp de 2 săptămâni pentru a favoriza o înrădăcinare cât mai puternică. 

Cum se udă ardeiul gogoșar

Până la fructificare se udă la intervale de 8-10 zile cu norme de 250-300 m³/ha. În timpul înfloririi se evită udarea ardeiului, reține și nu uita acest aspect. În timpul fructificării masive cerințele de apă cresc, sunt mai mari și vei uda mai des, la intervale de 4-5 zile cu norme de apă cuprinse între 300-350 m³/ha. Astfel numărul de udări va fi de (10-12) cu norme cuprinse între 3500-4000 m³/ha. Nu uita să iei în calcul precipitațiile provenite prin căderea ploilor. Astfel vei putea menține și verifica mai ușor un eventual calendar al normelor de udare cu apă al plantelor de ardei gogoșar. 

Care sunt cele mai cunoscute boli și dăunători

Cele mai cunoscute boli cu impact devastator sunt:
  • pătarea frunzelor și bășicarea fructelor;
  • pătarea pustulară;
  • putrezirea receptaculului și a semințelor; 
  • putregaiul cenușiu; 
  • verticilioza;
Cei mai cunoscuți dăunători sunt: 
  1. păduchele verde al piersicului; 
  2. omida capsulelor;
  3. păianjenul roșu comun;

Cum și când se face recoltarea fructelor de ardei gogoșar

Se face eșalonat(la roșu) începând cu a doua decadă a lunii august și se continuă până la căderea brumelor de toamnă.

Am lăsat la final o listă cu soiuri de ardei gogoșar din care să te inspiri: Carmin, Globus, Mădălin, Rubin, Simultan, Splendid, Superb, Timpuriu de Bucuresti, Titan și nu în ultimul rând Cornel pe care l-am cultivat și am fost foarte mulțumit.

Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie mai departe și nu uita să te abonezi la feedul de site.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.