Cum Şi Când Se Seamănă Roşiile 6 Metode Eficiente

semanarea semintelor de tomate
Când Semeni Roşiile? 

Pentru că am fost întrebat deseori cum şi când se seamănă roşiile, m-am gândit să îţi prezint câteva metode eficiente în speranţa că îţi va fi de folos. Plecând de la acest aspect iată ce trebuie să şti şi să faci:

În primul rând, hai să vedem unde vei semăna şi pe ce amplasamente. Să stabilim practic locaţia seminţelor tale de roşii. 

1. Locaţii 

Perioadele de însămânţare diferă de la un soi la altul şi se efectuează în funcţie de amplasamentul în care vrei să însămânţezi. 

Printre aceste locaţii se numără: solarii, sere, răsadniţe îngropate, răsadniţe amplasate pe platforme de gunoi calde sau semicalde, pe paturi germinative la rece sau la cald, cuburi nutritive sau semănate direct în câmp. 

Acum că ai înţeles unde vei semăna este firesc şi normal să cunoşti câteva date cronologice referitoare la timpii în care vei însămânţa. 

Şi aici avem un pic de discutat. Vreau să fac o scurtă precizare. Nu există date fixe sau precise în acest sens. 

Nimeni, da nimeni, nu poate venii să-ţi spună ca la data de(x) vei semăna roşiile. Cine spune acest lucru bate câmpii. Ori nu ştie cum stau lucrurile cu semănatul sau;

Există nişte date de timpi şi temperaturi, dar acestea sunt plus minus şi trebuie să se încadreze în zona geografică din care faci parte. 

Deci totul se întâmplă în funcţie de cum evoluează vremea. Evoluţia timpului stabileşte totul. 

O să te ajut cu câteva precizări, dar tu trebuie să iei în calcul timpul. În funcţie de zona în care locuieşti sau în care vrei să-ţi desfăşori activitatea legumicultorească. Pentru că asta faci nu? 

Acum că am lămurit acest aspect hai să vorbim despre aceste date şi timpi. 

2. Perioada de însămânţare probabilă pentru solarii şi sere 

Însămânţarea se face încă de la începutul lunii Ianuarie cu soiuri sau hibrizi timpurii. Se impune să ai condiţii de căldură şi lumină. 

Ţinând cont de faptul că în aceasta perioadă ziua are decât 10 ore, lipsa luminozităţii ar putea duce la o creştere nu tocmai corespunzătoare a plantelor, a răsadului tău. Intensitatea luminii fiind slabă, va duce la căderea şi alungirea răsadului de roşii.

Aşadar creeză condiţii de luminozitate. Tot în această perioadă vei face însămânţarea şi în cuburile nutritive. 

La aceste condiţii se pretează soiurile extra-timpurii. Bineînţeles că tu vei opta pentu ce variantă doreşti. 

Tot atât de bine merg şi tomatele timpurii. Nu e o regulă că stăm numai pe extra. 

Bun. Aici te rog să fi un pic atent. Recomand platforme cu gunoi de grajd fierbinte îngropate la baza solului. Pe acest tip de platformă se pot aşeza cuburile nutritive şi astfel vei avea avantaje duble. Răsaduri de calitate şi îngrăşămnt natural. 

La aceste condiţii cel mai bine merg soiurile semitimpurii. Dar ţi-am mai spus, nu este o regulă. Este decât părerea celui care a experimentat. Tu faci cum crezi că e mai bine pentru tine. 

3. Perioada de însămânţare în răsadniţe pe paturi germinative, creeate pe platforme calde şi îngropate 

Perioada probabilă de semănat este între 20 Februarie şi 1 Martie. Deci după cum observi nu e nimic fix vizavii de perioade. 

Cea mai mare cerinţă este să ai gunoi de grajd prencălzit, fierbinte. Tu cum eşti un mare grădinar nu-mi fac nici un soi de grijă că nu ai avea. 

Platforma nu trebuie să-şi piardă căldura, de aceea se impune ca înălţimea acesteia să fie de 1m. 

Recomandarea mea este să foloseşti răsadniţele îngropate şi astfel vei evita pierderea căldurii. La aceste condiţii se pretează soiurile timpurii şi de vară. 

4. Perioada de însămânţare în răsadniţe amplasate pe paturi semicalde 

Perioada optimă de semănat este între 1 Martie şi 15 Martie. Înălţimea corespunzătoare a unei platforme semi-calde nu trebuie depaşească 50 cm.

Platformele semi-calde sunt premergătoare soiurilor de vară-toamnă. Aceste soiuri pot fi cultivate atât în grădina proprie, cât şi în câmp. 

5. Perioada de însămânţare pe paturi nutritive reci şi semănarea în câmp. 

Perioada optimă pentru o astfel de însămânţare se face când temperatura solului a ajuns la 22-25⁰C.

De regulă aceste culturi pun bazele industrializării, mai ales dacă însămânţările se fac mecanizat. Acest lucru presupune o complexitate de măsuri ce trebuie luate. 

Expertize de sol, soluri afânate bogate în humus şi substanţe nutritive. Tratare cu erbicid selectiv la sol pentru estomparea şi germinarea altor seminţe, cum ar fi buruienile. La astfel de condiţii se pretează soiurile timpurii şi de vară. 

Acestea sunt perioadele optime dragul meu grădinar începător. Şi pentru că eşti la început de drum nu o să te las aşa. Ia o mică atenţie de la mine. Câteva metode de semănare sau însămânţare, cum vrei tu să le spui. 

6. Cum se seamănă roşiile? 

Semănarea se face în mai multe etape, în anumite perioade(perioadele prezentate mai sus), în funcţie de ce tip de cultură vrei să însămânţezi. 

Iată care este metoda practică pentru ca asta te interesează. 
  • Adâncimea de semănat trebuie să fie de 2-3 cm(nu mai mult). 
  • Paturi germinative de calitate care să asigure o bună creştere şi dezvoltare a rasădului tău de roşii. 
  • Semănarea pe rânduri cu mâna sau maşini speciale de semănat
  • Distanţa între rânduri să fie de 5-7 cm. 
  • Distanţa între seminţe pe rând să fie de 2-3 cm. 
  • Semănarea tomatelor prin împraştiere cu mâna. Recomand mai puţin această metodă întrucât nu poţi asigura un număr real de seminţe pe metru pătrat(m²). 
  • Numărul real al seminţelor, al viitoarelor răsaduri trebuie sa fie de 500-550 seminţe pe 1 m².
  • Adâncimea de semănat în cuburile nutritive să fie de 2 cm. 
  • Semănarea directă în câmp sau brazde reci. Aici adâncimea la sol nu trebuie să depăşească 2 cm. 
  • Înainte de semănat se impune tratarea şi dezinfectarea răsadniţelor, spaţiilor şi asolamentelor destinate însămânţării.  
Experimentează, munceşte cu drag şi vei reuşii. Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie mai departe, aboneaza-te la feedul de site și pune-i o cană cu apă la rădăcină, sa răsară şi el aşa cum vor răsării răsadurile tale de roşii.

Un comentariu:

Un produs Blogger.