Plantarea răsadurilor(în 5 paşi simplii)

    Probabil ca esti la inceput de drum si vrei sa inveti cum se infige o planta legumicola in pamant. Nu-i greu dar nici usor nu este daca nu ai plantat niciodata. In practica legumicola se cunosc mai multe metode de plantare cum ar fi:
    plantarea manuala a rasadurilor in 5 pasi
  1. plantarea materialului saditor cu sadilul din lemn(forma clasica si cea mai des intalnita)
  2. plantarea materialului saditor cu masina speciala de plantat

Pentru suprafetele legumicole mici, cum ar fi gradina din spatele casei, vei merge pe varianta manuala sau plantarea rasadului cu sadilul din lemn. 

Pentru suprafetele mari de peste 1-2 ha se impune sa alegi varianta mecanica. Volumul de munca este mare si trebuie plantat in timp optim, cat mai scurt posibil. Pana atunci, te rog sa iei in calcul cateva aspecte ce tin de pregatirea materialului saditor, vezi care sunt si spune-mi daca te-a ajutat . 

Primul pasUdarea si extragerea materialului saditor din rasadnite

extragerea si selectia materialului saditor din rasadnitaAceasta operatie se face cu cel puţin 24 de ore inainte de a trece la extragerea rasadurilor. Se face fazial odata la 4-5 ore prin udari repetate cu 10 l de apa/m². Efectul experimentului este extrem de benefic si ajuta la protejarea radacinilor plantelor(in timpul extractiei) evitand astfel ruperea si distrugerea acestora. După ce răsadnita a ajuns la saturatie o lasi timp de 12 ore după care vei extrage plantele. Plantele se extrag in buchete a cate 50 fire rasad si se aseaza in ladite sau gropi amenajate special in vederea mulcirii radacinilor. 

Pasul 2Mocirlirea rasadului

Mocirlirea consta in introducerea radacinilor rasadului intr-o solutie vascoasa formata din balega de vaca 10%, pamant imbunătătit 40% si apa 50%. 

Cum se prepara aceasta solutie? 

Se adauga ingredientele prezentate mai sus intrun recipient şi respecţi proporţiile. După ce ai terminat cu mulcirea rădăcinilor aşezi răsadurile în lădiţe sau alte recipiente urmând să treci la urmatoarea etapă. 

Pasul 3Transportul rasadului in camp si protejarea acestuia 

Se transporta cu mijloace proprii de deplasare cu mentiunea sa nu deteriorezi rasadul. Dupa ce ai ajuns la destinatie, alege un loc racoros(undeva la umbra) pentru a evita supraincalzirea plantelor. Pentru a le mentine prospetimea revigoreza-le cu cantităţi mici de apa prin udări repetate si treci la următoarea etapa. 

Pasul 4. Selectarea răsadului în vederea plantării 

Această operatie o vei face in tandem sau odata cu plantarea propriu zisa. Aici avem de discutat un pic mai mult. Selectarea se face in functie de cat de viguros este rasadul si sistemul de cultura ales. In acest sens vei alege plantele cele mai groase la colet, cele mai puternice. 

As vrea să vin în completare cu un mic exemplu de selectare pentru a intelege mai bine cum trebuie sa procedezi. 

Sa luam drept exemplu selectarea rasadului de tomate 

Acesta se face in functie de modelul sistemului de cultura(parcele, vaduri, brazde înălţate etc). Dacă răsadurile au o talie mare, plantezi pe vaduri în poziţia culcat(culcate pe marginea vadului). 

Daca au o talie mica plantezi pe percele sau brazde. In felul acesta nu vei pierde nici un fir de rasad. Cu alte cuvinte, plantele mai mari si mai puternice se planteza pe vaduri, iar cele rămase nu le arunci si le plantezi pe brazde. Si uite asa fara sa-ti dai seama eficientizezi. Frumos nu? 

Ideea efiecientizarii se rezuma la o alta poveste. Trebuie avuta in vedere indeplinirea numărul de plante pe suprafaţa cultivabila. Ce s-ar fi intamplat dacă nu am fi respectat detaliile prezentate mai sus? Am fi ramas fara material saditor evident. De aceea procedeul de selectare a rasadului trebuie tratat serios. 

Pasul 5. Plantarea propriu zisa 

Cand vine vorba de plantare te indemn sa alegi momentul cel mai eficient. Cele mai bune momente sunt zilele cu ploaie sau zilele cu nori. O normă de apa oferită gratis la plantare nu strica nu? 

Daca vrei sa plantezi in timpul zilei fa-o după orele amiezii(spre seara). Astfel, rasadurile prind noaptea in fata si ai toate sansele sa se prinda. Nu uita de irigarea solului cu o zi inainte de plantare. Suprafata de teren in care plantezi trebuie sa fie intotdeauna umeda sau jilava. 

Cum se planteaza pana la urma? 

Faci o gaura cu sadilul in stratul germinativ, introduci firul de rasad cu radacina in jos pana la primele frunze adevarate si astupi cu pamant. Dupa o perioada de 7 zile de la plantare treci la inlocuit. Vei folosii material saditor de aceeasi varsta(material de rezerva) si soi cu cel pe care deja l-ai plantat. 

Experimenteaza cu incredere, distribuie mai departe si aboneaza-te la feedul de site iar daca sunt nelamuriri lasa un comentariu mai jos pentru a rezolva problema. 

Daca esti un gradinar experimentat fa cunoscute metodele tale de plantarea sa invete si altii din ele. Astfel vom face locul acesta mai bun si toata lumea va avea de castigat.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.