Cum să tratezi răsadurile de legume

tratamente rasaduri cu zeama bordelezaDacă ai ajuns pe această pagină probabil că ai probleme cu răsadurile și nu ști cum să le tratezi. Pus în fața unor astfel de probleme se instalează, grijile și tema că nu vei reușii să mergi mai departe cu grădina, și este normal să fie așa.

Pentru un moment te rog să te liniștești pentru că nu ți se întâmplă numai ție, mi se întâmplă și mie, și asta destul de frecvent.

Din experiențaă îți spun că aceste probleme apar an de an iar la un moment dat te vei obișnuii atât de tare cu ele încât vei ajunge să nu le mai bagi în seamă niciodată.

Ca să te pui la adăpost, va fi necesar să îți iei câteva măsuri de precauție înainte de a prepara răsadurile ori pentru asta va fi necesar să faci următoarele lucruri;

Dezinfectează gunoiului de grajd cu zeamă bordeleză, cel care alcătuieşte platforma pe care urmează să amplasezi răsadniţa.


Tot ce trebuie să faci este sa prepari soluţia cu care trebuie să tratezi. Soluţia este compusă din zeamă de var stins, piatră vânătă şi un insecticid.

Rețeta se prepară astfel; iei două linguri de var stins şi una de piatră vânătă şi le amesteci, introduci acest amestec într-un recipient şi adaugi 15 litri de apă. Amesteci soluţia până când aceasta capătă culoarea bleu(culoarea cerului) un fel de albastru purpuriu. Asta este zeama bordeleza cu care vei trata.

După ce ai executat aceasta operaţie treci soluţia printr-o sită deasă sau printr-un ciorap mai des(dress) şi o introduci într-un vermorel. Cumperi o fiolă de insecticid(ceva de contact) cum ar fi decisul şi introduci acest conținut în vermorel.

Cu această soluţie tratezi tot gunoiul de grajd destinat platformei pe care urmează să instalezi răsadniţa. Acelaşi lucru îl faci şi cu amestecurile formate din pământ, mraniţa, composturi ce alcătuiesc patul germinativ sau nutritiv în care însămânţezi(semeni sămânţa).

Înaintea începerii fiecărui tratament trebuie să fi prevăzător. Este foarte important deoarece substanţele pe care le aplici pot avea un grad mare de toxicitate. Mă refer la insecticide, pentru că zeama bordeleză este ecologica. Urmează instrucţiunile, acestea vin însoţite întotdeauna cu produsul în cauză.

Nu uita să speli vermorelul cu foarte multă apă iar recipientele în care au fost substanţe toxice să le distrugi(practic să le arzi în foc).

Un alt tratament impotriva dăunătorilor cum ar fi urechelniţa este Sintogrilul. Este sub formă de granule şi îl poţi amesteca s-au presăra pe paturile nutritive.

O altă metodă pe care eu o folosesc este aplicarea unei folii în interiorul răsadniţei, după care introduc amestecul ce formează patul germinativ. Protecţia este maximă în ideea că nu permite dăunătorilor să pătrundă în interiorul acesteia.

Dacă vrei să aplici acest procedeu nu uita să înţepi folia cu un furcoi după ce ai introdus pământul. De ce acest lucru? Pentru a evita stocarea apei în urma udării răsadniţei.

Desigur există o gamă de variată de produse în ce privesc tratamentele răsadurilor, atât din punct de vedere preventiv(la atenţionare) cât şi curativ atunci când plantele deja s-au îmbonlăvit. 

Probabil ai experimentat şi ai concluzionat că de cele mai multe ori acestea nu îşi fac treaba sau este prea târziu pentru a mai putea salva plantele tale. Este normal să fie așa, pentru că nu totul ține de tratamente, multe aspecte pot fi controlate de tine.

Este vorba despre alți factori ce ține de; intretinere, aerisire, plivire, călire, regim de nutriție și lumină, umiditate și se impune să ști cum să alternezi cu aceste operații. Tot ce trebuie să faci este să urmărești constant și cu atenție evoluţia plantelor tale iar atunci când este cazul să le aplici lucrările ce se impun. 

Dezinfectează spaţiile în care urmează să plantezi.  Fie că vei produce material săditor în răsadnițe, fie că îl vei face în sere, solarii sau alte adăposturi aplică tratamente la sol cât şi pe elementele din care sunt construite acestea. 

Folosește aceste spații numai în acest scop dacă este posibil. Material săditor de plante legumicole vei prepara tot timpul anului respectiv în prima decadă și cea dea doua decadă a anului. Unele pentru plantarea în câmp iar altele pentru plantarea în spatiile protejate pe care le deții. 

De ce să nu știi, un grădinar iscusit va merge pe multe variante de înființarea a culturilor legumicole. Iar cele mai des întâlnite sunt cele preparate cu material săditor. Așa că vei avea nevoie de spații. 

Secretul este că în aceste spații fixe, bolile se instalează extrem de greu tocmai datorită faptului că an de an vei aplica lucrările prezentate până acum în acest discurs. Mai târziu probabil că nu vei mai folosii niciun fel de tratament fungic sau insecticid și așa trebuie să se întâmple.

Dacă vei ține cont de lucrările de întreținere și nu vei neglija sau ignora aceste operații, te asigur că vei avea cele mai sănătoase și frumoase răsaduri de plante legumicole. 

Acestea sunt metode cheie, și pot fi considerate ca fiind cele mai bune tratamente în ce privește răsadurile de legume. Sper ca exemplele prezentate mai sus să te ajute să mergi mai departe cu grădina și să aducă un plus de sănătate răsadurilor tale de plante legumicole. 

Dacă ţi-a plăcut distribuie mai departe și nu uita să te abonezi la feedul de site.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.